Αποστολή Πένς στην Άγκυρα: Καταδικασμένη από χέρι να αποτύχει

Ιγνατίου Μιχάλης
665
Αποστολή Πένς στην Άγκυρα: Καταδικασμένη από χέρι να αποτύχει, Μιχάλης Ιγνατίου

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς αναχωρεί σήμερα --εκτός αν ακυρωθεί το ταξίδι-- για την Άγκυρα σε μία αποστολή, που με τα σημερινά δεδομένα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Γιατί το λέμε αυτό; Ο κ. Πενς πάει στην τουρκική πρωτεύουσα για να συζητήσει την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, άρα τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής.

Όμως, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ήδη στο τουρκικό δίκτυο NTV ότι δεν θα κηρύξει ποτέ μια εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, και πως «δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες», εννοώντας βεβαίως τους Κούρδους μαχητές των YPG και μέχρι πρόσφατα συμμάχους των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Είπε ακόμα, πως ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία είναι ξεκάθαρος και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή των κυρώσεων από την Αμερική. Ο κάθε καλόπιστος αναλυτής και παρατηρητής δικαιούται να αναρωτηθεί: τι στο καλό πάει να κάνει κοτζάμ αντιπρόεδρος της Αμερικής στην Άγκυρα; Ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν του απάντησε: Δεν συζητά καθόλου, μα καθόλου, την κατάπαυση του πυρός. Αντίθετα θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων.

Και ούτε τον ενδιαφέρει εάν για να επιτύχει τον σκοπό του, θα σκοτώσει και μερικές χιλιάδες Κούρδους. Άλλωστε, για τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι εχθροί του, άρα πρέπει να εξολοθρευτούν. Η ατζέντα του κ. Πενς είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν του κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: Στην Τουρκία, ο αντιπρόεδρος θα εκφράσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν άμεση κατάπαυση του πυρός και θα αναφέρει τους όρους για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση: Στις 17 Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος Πενς θα συμμετάσχει σε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Πενς θα επαναλάβει τη δέσμευση του Προέδρου Τράμπ να διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία έως ότου επιτευχθεί συμφωνία. Ο κ. Πενς αναμένεται να πει στον κ. Ερντογάν ότι η συνεχιζόμενη βία στην περιοχή, υπονομεύει σοβαρά την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (D-ISIS), θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και τις θρησκευτικές μειονότητες και απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Τι άλλο λέει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου; Η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την ασφάλεια στην περιοχή, την ασφάλεια των πολιτών και τη συνεχιζόμενη κράτηση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους. Κατά τη γνώμη μου, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι επιθετική αλλά και συγκρουσιακή. Πως περιμένουν οι Αμερικανοί να αντιδράσει ένας ηγέτης, όπως ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχείται και από σχιζοφρενικές τάσεις;

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.