Μετά τη Συρία ο Ερντογάν θα στραφεί σε Κύπρο και Ελλάδα

Μετά τη Συρία ο Ερντογάν θα στραφεί σε Κύπρο και Ελλάδα, Κώστας Βενιζέλος

Η Άγκυρα παρουσιάζεται να είναι κερδισμένη στη στρατιωτική και διπλωματική σκακιέρα μετά και την εισβολή στη Συρία. Τα όσα έχουν διαδραματισθεί είναι γνωστά και όλοι αναμένουν πλέον την επόμενη ημέρα της λήξης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Πώς, δηλαδή, θα ενεργήσει η Άγκυρα εφεξής.

Το ενδιαφέρον αφορά και πως θα ενεργήσει η κατοχική Τουρκία με τα άλλα ανοικτά μέτωπα. Μεταξύ άλλων, τα μόνιμα ανοικτά μέτωπα με την Ελλάδα και την Κύπρο. Και το ζητούμενο είναι πώς αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις Λευκωσία και Αθήνα. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν πως, για παράδειγμα, θα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό.

Δεν τους νοιάζει προφανώς εάν θα αποτύχει και αυτή η προσπάθεια. Φτάνει να υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Πέραν από τα δεδομένα, που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν κι αυτά που προ πολλού έχουν δημιουργηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ από την επεκτατική δύναμη, την Τουρκία. Κι αυτά προφανώς και καθορίζουν τα επόμενα βήματα και στα… δικά μας θέματα.

Τι επιδιώκει η Τουρκία

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής: Πρώτον, η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω μέχρι η Κυπριακή Δημοκρατία να υποταχθεί στις επιδιώξεις της. Κοντολογίς, να καταστεί συμμέτοχος στα ενεργειακά η κατοχική δύναμη και να μεταφερθεί το φυσικό αέριο με αγωγό μέσω Τουρκίας. Θα συνεχίσουν συνεπώς να διενεργούν εργασίες, που σε κάποιες φάσεις θα είναι παράλληλες με αυτές των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεύτερον, η αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 7 και η έναρξη γεωτρήσεων αποτελούν μέρος ενός παζλ κινήσεων που σιγά-σιγά συμπληρώνεται, ολοκληρώνοντας τον σχεδιασμό της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται συναφώς πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει πρόσφατα το 7 στην γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ- ΕΝΙ.

Η συνομοσπονδία σαφώς και την εξυπηρετεί καθώς θα παραμείνει το μόρφωμα που θα προκύψει εντός της ΕΕ, ενώ θα ελέγχει και το νότιο συνιστών κρατίδιο, το ελληνοκυπριακό. Για την Τουρκία οποιοδήποτε μοντέλο προκύψει θα πρέπει να διασφαλίσει το μερίδιό της στο φυσικό αέριο. Οι Τούρκοι προδήλως επιδιώκουν να εδραιώσουν την παρουσία τους και στη συνέχεια να τη νομιμοποιήσουν σύροντας την ελληνική πλευρά σε μια συνολική συμφωνία.

Σταδιακή εφαρμογή τετελεσμένων

Είναι σαφές πως σε αυτή τη φάση και πριν επιβληθούν διά της ισχύος νέα τετελεσμένα στη θάλασσα (όπως και επί του εδάφους) η Τουρκία δεν θα προσέλθει σε μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό. Προετοιμάζει, ωστόσο, το έδαφος για να επιβάλλει τους όρους της. Ξεκαθαρίζοντας πως το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο, θέτει το μοντέλο της συνομοσπονδίας και των δύο κρατών.

Ο ευρύτερος σχεδιασμός του καθεστώτος της Άγκυρας για την περιοχή θα προωθηθεί σταδιακά. Είναι σαφές πως Ελλάδα, Κύπρος και Κούρδοι είναι οι εύκολοι στόχοι, όπως διαμηνύουν και διαλαλούν στην Τουρκία. Γι αυτό και είναι πιο επιθετική η Άγκυρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως Αθήνα και Λευκωσία θα ακολουθήσουν τους βηματισμούς της κατοχικής δύναμης. Άλλωστε οι επιτυχίες της Τουρκίας δεν είναι μόνιμες!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx