Κυριάκος μία από τα ίδια – Εξαίρεση η αυτοκριτική για το lockdown
07/04/2021Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα, όπου απέκλεισε εκλογές το Σεπτέμβρη και είπε ότι προτίθεται να κλείσει τετραετία. Η συνέντευξη ξεκίνησε με τα εθνικά θέματα και το χθεσινό ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λιβύη.
Ακολούθως για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε αφενός ότι η εκτίμησή του είναι ότι δεν θα δούμε ξανά το Oruc Reis στο Αιγαίο, ενώ όπως είπε, περιμένει η Τουρκία να πάρει πίσω μετανάστες. «Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να κάνει πάλι εξαγωγή στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο της εσωτερικής κρίσης που αντιμετωπίζει και τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινή δήλωση της ΕΕ και να δέχεται επιστροφές από τα ελληνικά νησιά. Για την Λιβύη, όταν ρωτήθηκε αν άνοιξε παράθυρο για κατάργηση του τουρκολιβυκού μνημονίου η επίσκεψή του εκεί, απάντησε:
«Η Ελλάδα ήταν απούσα από τη Λιβύη επί μία περίπου δεκαετία, γεγονός που έδωσε δικαίωμα σε άλλες χώρες να παρέμβουν στην περιοχή και να δημιουργήσουν καινούργιες ισορροπίες. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό που ήμουνα από τους πρώτους πρωθυπουργούς που επισκέφθηκαν τη Λιβύη και είχαμε μια ειλικρινή επικοινωνία και κατέστησα ότι για εμάς είναι προφανές ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, και ότι την ίδια θέση με εμάς, ότι είναι παράνομο, έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αυτά όλα είμαι σίγουρος ότι κατεγράφησαν με απόλυτη σαφήνεια και η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απ’ ευθείας συνομιλίες οριοθέτησης. Εξάλλου γείτονας της Λιβύης είναι η Ελλάδα, η Κρήτη είναι απέναντι από τη Λιβύη, όχι η Τουρκία. Οπότε από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι το ταξίδι ήταν επιτυχημένο. Και να προσθέσω ότι η Λιβύη ελπίζουμε να σταθεί στα πόδια της, να γίνουν εκλογές, όλοι είπαμε με μια φωνή να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα. Πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, για να λάβει και οικονομική στήριξη από την Ευρώπη».
Πάσχα και εστίαση
Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές. Πρόσθεσε όμως, ότι σε δέκα μέρες θα πάρουν όλοι self test, με πρώτους τους εργαζόμενους. Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να δηλώνουν το θετικό τεστ.
Απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει το Πάσχα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ήταν ανεύθυνο να απαντήσει τώρα, «έχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας, οι ειδικοί θα μας πουν, δεν θα τους υποκαταστήσω. Ακούμε κατά κανόνα τους ειδικούς, παρότι δεν συμφωνούν πάντα. Και σήμερα, είχαν διαφορετικές απόψεις», παραδέχθηκε, αλλά πρόσθεσε ότι «τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες».
Ειδικά για την εστίαση, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους και εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα. Για αυτό, είπε, «ανακοινώσαμε πρόγραμμα που δίνει κεφάλαιο στις επιχειρήσεις να προμηθευτούν πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόβλημα για να λειτουργήσουν».
Για το παρατεταμένο lockdown και την αύξηση των κρουσμάτων, είπε ότι «αν δεν είχαμε επιβάλλει αυτά τα μέτρα τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Υπάρχει και η φυσική κούραση του κόσμου, αλλά υπάρχουν και οι μεταλλάξεις του ιού που τον έκαναν πιο επιθετικό», είπε. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπάρχει διάρρηξη της εμπιστοσύνης του κόσμου, ενώ όπως σημείωσε αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
Οι σχέσεις του με τον Τσιόδρα
«Επενδύσαμε σ’ αυτό που ονομάζουμε “ανάσες ελευθερίας”», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπούν και τις καθημερινές». Για τις ΜΕΘ είπε ότι υπήρχε αναμονή και πριν από 3-4 χρόνια πριν από τον κορονοϊό. Για τον ιδιωτικό τομέα είπε ότι έχει γίνει ό,τι χρειάζεται και αν χρειασθεί επίταξη, θα γίνει, αλλά προς το παρόν το σύστημα δουλεύει. Ιδιωτικά νοσηλευτήρια μπαίνουν πλέον σε κανονική εφημερία όπως τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, γιατί δεν υπάρχει μόνον κορονοϊός, είναι και τα άλλα προβλήματα υγείας.
Αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση ασκεί πίεση στην επιτροπή των ειδικών και είπε ότι είναι «σοβαροί επιστήμονες, που είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν και να εισηγούνται, εμείς παίρνουμε την πολιτική ευθύνη, εμείς εκθέτουμε στην επιτροπή την κατάσταση και δίνουμε στοιχεία, δείχνουμε την προτίμησή μας, τα οικονομικά στοιχεία, ή γιατί θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία». Για τον Σωτήρη Τσιόδρα είπε ότι συνομιλούν 2-3 φορές την εβδομάδα και έχουν άριστη συνεργασία.
Ήταν όμως απόφαση του κ. Τσιόδρα να απόσχει, «δεν του άρεσαν κάποια χυδαίες επιθέσεις, όταν είχε εκτεθεί στη δημοσιότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε ότι κατά τη γνώμη του κακώς κάποιοι επιστήμονες λένε την προσωπική τους γνώμη και δεν υπερασπίζονται την απόφαση της επιτροπής, επειδή αυτό όπως είπε προκαλεί σύγχυση. Για τους υγειονομικούς που μένουν ανεμβολίαστοι, είπε ότι δεν θέλει να ανοίξει τώρα θέμα, αλλά από το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί ίσως να ληφθούν αποφάσεις.