Η Ελλάδα απέναντι στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση – Η προσαρμογή ως ευκαιρία
01/12/2019Με τα τόσα σημαντικά προβλήματα και προσκόμματα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική επιχειρηματικότητα, έχει νόημα να θέσει ως προτεραιότητα την προσαρμογή στις συνθήκες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης; Η απάντηση είναι καταφατική. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα αλλάξει ριζικά τις βασικές παραμέτρους της καθημερινότητας μας: τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, καταναλώνουμε και δημιουργούμε.
Η “Βιομηχανία 4.0” είναι μια ιστορία τεχνολογικής διασύνδεσης. Από τη μία έχουμε την τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ και το Διαδίκτυο των μηχανών (Internet of Things). Από την άλλη έχουμε τη διαχείριση υλικών και εφοδιασμού, τον συντονισμό πόρων παραγωγής, διάθεσης προϊόντων και διαχείρισης πελατών. Είναι ένας νέος κόσμος που θα αλλάξει τις διαδικασίες παραγωγής.
Σημαντικοί παράμετροι της νέας πραγματικότητας είναι η ταχύτητα, αλλά και το εύρος των αλλαγών. Ο Zvika Krieger, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρει ότι πήρε 75 χρόνια μέχρι να αποκτήσουν 100 εκατομμύρια άνθρωποι τηλέφωνο. Το 2016, το βιντεοπαιχνίδι Pokemon συγκέντρωσε τον ίδιο αριθμό ανθρώπων σε ένα μόλις μήνα!
Για να αντιμετωπίσουμε τα νέα αυτά δεδομένα και για να προετοιμάσουμε την προσαρμογή μας, ο ΣΕΒ διοργανώνει βιομηχανικό συνέδριο στις 19 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Εκεί, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στις συμπράξεις και στις συνεργασίες για τη νέα εποχή. Το κεντρικό μήνυμα θα είναι ότι απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια και κινητοποίηση όλων. Ούτε η Πολιτεία, αλλά ούτε και η πλειονότητα των εταιρειών δεν διαθέτουν από μόνες τους τις απαιτούμενες δεξιότητες για να αναλύσουν τα απαιτούμενα δεδομένα και να προσαρμοστούν, ώστε να είναι ανταγωνιστικές στη νέα εποχή.
Ολοκληρωμένες στρατηγικές
Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι συγκεκριμένη και ζωτικής σημασίας. Έκθεση της McKinsey (Δεκέμβριος 2017) εκτιμά ότι από 400 έως 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα αναγκασθούν να βρουν νέα εργασία, ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών και του αυτοματισμού. Στις χώρες του ΟΟΣΑ το 14% των θέσεων εργασίας αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο κατάργησης, λόγω της αυτοματοποίησης.
Κάποιες ειδικότητες εργασίας θα χαθούν και κάποιες νέες θα δημιουργηθούν: προγραμματιστές εφαρμογών, μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων, επιστήμονες δεδομένων. Η ανάπτυξη σύγχρονων, ψηφιακών δεξιοτήτων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Δεκαεννέα χώρες της ΕΕ υλοποιούν ήδη ολοκληρωμένες σχετικές στρατηγικές. Η σύμπραξη δυνάμεων του δημόσιου τομέα, της βιομηχανίας και της ερευνητικής κοινότητας είναι αναγκαία για να ανταποκριθούν όλοι σ’ αυτή την πρόκληση.
Εάν η Ελλάδα έχασε την εκκίνηση των προηγούμενων βιομηχανικών επαναστάσεων, τούτη τη φορά συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει εξαρχής και με αποτελεσματικό τρόπο. Διαθέτουμε υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και επιτυχημένες εταιρείες που δείχνουν τον δρόμο. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί για τη χώρα και την κοινωνία μας.