Η Τουρκία αποθρασύνεται – Τέταρτη παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
22/01/2020Η κατοχική Τουρκία προχωρεί σε γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. Είναι η τέταρτη γεώτρηση που διενεργεί παράνομα στην περιοχή της Κύπρου. Έχει ήδη κάνει στο θαλασσοτεμάχιο 7, στην περιοχή της Καρπασίας ( λιγότερο από 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές) και δυτικά του νησιού.
Τα θαλασσοτεμάχια 7 και 8, έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία εταιρειών ΕΝΙ-TOTAL Είναι προφανές πως πέραν από την Κυπριακή Δημοκρατία που αντιδρά, αντιδράσεις αναμένεται και από τις επηρεαζόμενες εταιρείες. Σε ότι δε αφορά το θαλασσοτεμάχιο 8, η κατοχική Τουρκία έχει ως φαίνεται υποκλέψει τα τεχνητά δεδομένα και γι αυτό και επιλέξει συγκεκριμένο στόχο για την γεώτρηση του Γιαβούζ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, το Γιαβούζ έχει εγκατασταθεί σε έναν από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL, για τον οποίο μάλιστα είχαν προηγηθεί το 2017 όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρυχίων ρομπότ. Είχαν ληφθεί δείγματα του βυθού.
Πρόκειται για την απόλυτη αποθράσυνση της Τουρκίας. Και εισβάλει και υποκλέπτει για να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Κι όλα αυτά επειδή δρα ανενόχλητα. Οι δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες. Θα έπρεπε, ωστόσο, να γίνουν κινήσεις αποτροπής και διασφάλισης του στρατηγικού αυτού ανοίγματος από την αρχή. Πριν γίνουν τα πρώτα βήματα.
Τι μας είπε ο Τσαβούσογλου
Σε σχέση με τους τρίτους σαφώς και δεν αναμένει κανείς ότι θα βρεθούν απέναντι στην Τουρκία επειδή παρανομεί σε βάρος της Κύπρου. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχουν επηρεαζόμενες χώρες, των οποίων χώρες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως είναι η Γαλλία και η Ιταλία. Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα προστατεύσουν την Κύπρο εάν αντιδράσουν, θα προστατεύσουν τα δικά τους.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τουρκικό NTV, αναφέρθηκε σε συνεργασίες που μπορούν να γίνουν αλλά και στις προθέσεις της Άγκυρας στην περιοχή: «Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις μας σε δύο περιοχές. Η πρώτη είναι οικόπεδα εντός της υφαλοκρηπίδας. Αυτά συμπίπτουν με μέρη για τα οποία έδωσε άδειες ο ελληνοκυπριακός τομέας. Δεν τα συζητάμε αυτά. Κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στο γεγονός ότι έχει και ο τουρκοκυπριακός λαός δικαιώματα εδώ. Με το παραχάιδεμα της Ε.Ε., ο ελληνοκυπριακός τομέας ( εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) συνέχισε τις μονομερείς γεωτρήσεις του.
Το πλοίο γεωτρύπανό μας πήγε στο οικόπεδο 8, ολοκληρώνοντας τις γεωτρήσεις του νοτίως της Καρπασίας. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι».
Το «είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ» δεν είναι σαφές. Αναφέρεται σε αυτό που είπε εσχάτως ο Ερντογάν ( την περασμένη Δευτέρα, 21.1.2020) πως «αν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που δεν κάνουν οι Ελληνοκύπριοι»; Ή σε αυτό που επίσης είπε ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας στην ίδια δήλωση. Ότι «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση»;