Κορωνοϊός: Ελπίδες για εμβόλιο – Εφιάλτης για την πιθανή μετάδοση στα νεογέννητα  

Κόπωση και θεωρίες συνωμοσίας τορπιλίζουν τα μέτρα κατά του ιού, Γιώργος Πρωτόπαπας

Ελπιδοφόρα μηνύματα έστειλαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα επιστημονικά εργαστήρια, αν και η γενική εκτίμηση παραμένει ότι ο κορωνοϊός δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα με κάποιο εμβόλιο. Την ίδια ώρα, νέα κρούσματα ανακοινώνονται, κυρίως στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, ενώ προβλήματα έχουν εμφανιστεί και σε κρουαζιερόπλοια. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εφιαλτική από την εκτίμηση ότι οι έγκυες μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στα νεογέννητα.

Στον απολογισμό που ανακοινώνει καθημερινά, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία αυξήθηκε στους 490, καθώς οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, που είναι η εστία της μόλυνσης, κατέγραψαν 65 νέους θανάτους. Σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό, επιβεβαιώθηκαν 3.887 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 3.156 στην επαρχία Χουμπέι. Με βάση τα νέα στοιχεία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι συνολικά 24.324.

Κρουαζιέρα καραντίνας 

Στο Χονγκ Κόνγκ, όπου την Τρίτη ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενή (δεύτερος εκτός ηπειρωτικής Κίνας, μετά τον θάνατο του Κινέζου υπηκόου στις Φιλιππίνες), οι αρχές εμπόδισαν τους περισσότερους από 1.800 επιβάτες και το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου  World Dream. Αιτία οι αναφορές μελών του πληρώματος ότι παρουσιάζουν πυρετό και άλλα συμπτώματα του κορωνοϊού. Οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν επίσης ότι το 90% των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου είναι από την περιοχή και ότι δεν υπάρχει ανάμεσά τους κανένας κάτοικος της ηπειρωτικής.

Τρεις Κινέζοι υπήκοοι που είχαν ταξιδέψει με το ίδιο πλοίο, το χρονικό διάστημα από 19 έως 24 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκαν από τον 2019-nCoV. Στο ίδιο κρουαζιερόπλοιο είχε απαγορευτεί, την Τρίτη, ο ελλιμενισμός και στην βόρεια Ταϊβάν, η οποία θα ανακοίνωση ότι θα αναστείλει από αύριο Πέμπτη την είσοδο για όλους τους Κινέζους πολίτες που ζουν στην ηπειρωτική Κίνα. Από την πλευρά του, το Χονγκ Κονγκ, το οποίο μετρά 21 καταγεγραμμένα κρούσματα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει δύο σταθμούς κρουαζιερόπλοιων και θα επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους εισέρχονται στο έδαφός του από την ηπειρωτική Κίνα.

Σοβαρό κρίνεται όμως και το θέμα με το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, στο οποίο επιβαίνουν 3.711 άτομα, από τα οποία τουλάχιστον δέκα έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Το πλοίο, που παραμένει στο λιμάνι Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, είχε τεθεί δύο ημέρες πριν σε καραντίνα, όταν έγινε γνωστό ότι ένας 80χρονος επιβάτης του, ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ, είχε  μολυνθεί από τον ιό.

Νέα κρούσματα, εκτός από την ηπειρωτική Κίνα, επιβεβαίωσαν το τελευταίο 24ωρο η Μαλαισία (2) και η Νότια Κορέα (1). Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο επαναπατρισμός ξένων υπηκόων. Η Μαλαισία απομάκρυνε τη Δευτέρα  τουλάχιστον 100 υπηκόους της από την Ουχάν και η Ρωσία χθες Τρίτη 78.

Ελπίδες για εμβόλιο

Αισιόδοξα μηνύματα έστειλαν όμως τα επιστημονικά εργαστήρια, καθώς, όπως έγραψε η κινεζική εφημερίδα Chankiang, μία ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο της Τζετζιάνγκ ανακάλυψε ένα νέο φάρμακο. Πρόκειται για σκευάσματα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να «καταστείλει τον κορωνοϊό».

Την ίδια ώρα το Sky News μετέδωσε ότι Βρετανός επιστήμονας κατάφερε να τρέξει σημαντική απόσταση στον αγώνα δρόμο για την Παρασκευή εμβολίου. Ο επικεφαλής του τμήματος Λοιμώξεων του Βλεννογόνου και Ανοσίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial, Ρόμπιν Σάτοκ, μείωσε σε 14 ημέρες ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας, που συνήθως διαρκεί 2-3 χρόνια. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις δοκιμές του εμβολίου σε ζώα, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, και ότι οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι.

Οι ειδήσεις αυτές είχαν θετικό αντίκτυπο και στις χρηματαγορές, καθώς μετοχές και ομόλογα άρχισαν να ενισχύονται, ενώ μετά από πίεση εβδομάδων εκτινάχθηκε και η τιμή του πετρελαίου, καταγράφοντας αύξηση κοντά στο 3%. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με δήλωση εκπροσώπου του, υποβάθμισε τις πληροφορίες για ανακάυψη φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες εναντίον αυτού του ιού». Φρένο έβαλε και ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, σημειώνοντας ότι για το εμβόλιο χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ με δέκα μήνες.

Εφιάλτης για τα νεογέννητα 

Η ιατρική κοινότητα έστειλε όμως και μηνύματα που κάνουν εφιαλτικότερο το τοπίο. Γιατροί του νοσοκομείου Παίδων της Ουχάν δήλωσαν σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ότι έγκυες που έχουν μολυνθεί μπορεί να  μεταδώσουν τον ιό στο παιδί τους. Αφορμή για αυτές τις δηλώσεις στάθηκε το γεγονός ότι βρέφος που γέννησε ασθενής, στις 2 Φεβρουαρίου, 30 ώρες μετά βρέθηκε θετικό στον ιό.

Το νοσοκομείο αποκάλυψε λεπτομέρειες και για μια δεύτερη περίπτωση βρέφους που γεννήθηκε υγιές στις 13 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια όμως η νταντά του μωρού διαγνώστηκε με τον ιό και δύο ημέρες αργότερα και η μητέρα, ενώ το βρέφος άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα στις 29 Ιανουαρίου. Οι γιατροί του νοσοκομείου παραδέχονται, ωστόσο, ότι δεν είναι σίγουροι, για αυτό το περιστατικό, αν η νταντά μετέδωσε τον ιό στη μητέρα, η οποία  τον μετέδωσε στο μωρό. Προσθέτουν πάντως, πως κανένα από τα βρέφη που έχουν προσβληθεί δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εντωμεταξύ, σε νέα παρέμβασή του, σήμερα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της Κίνας να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο. Κάλεσε παραλλήλως τον κρατικό μηχανισμό να κάνει τα πάντα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει ξοδέψει, άλλωστε, δισεκατομμύρια δολάρια για την επάρκεια υγειονομικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης για τα εκατομμύρια των Κινέζων που τελούν σε καραντίνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι