Κορωνοϊός: Διευρύνεται το μέτωπο, εντείνονται οι ανησυχίες

Κορωνοϊός: Διευρύνεται το μέτωπο, εντείνονται οι ανησυχίες, slpress

Τα νέα κρούσματα στην Ασία και την Ευρώπη, ο πρώτος θάνατος ασθενή στο Χονγκ Κονγκ και η διεύρυνση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα συνθέτουν το παζλ του τρόμου που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και πολλά ευρωπαϊκά κράτη συνεχίζουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού υπηκόων τους, ενώ στα εργαστήρια οι ειδικοί δίνουν τη δική τους μάχη με τον χρόνο.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο ασθενή, έναν 39χρονο που αντιμετώπιζε υποκείμενη πάθηση. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που καταγράφεται εξαιτίας του ιού 2019-nCoV εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, μετά τον Κινέζο πολίτη που πέθανε στις Φιλιππίνες πριν μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοινώνει καθημερινά η Εθνική Επιτροπή Υγείας στο Πεκίνο, ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα έχει ανέλθει στους 425 (427 παγκοσμίως), ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν ξεπέρασε τους 20.400, το βράδυ της Δευτέρας, μετά την καταγραφή 3.235 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων

Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο και με κινητοποιήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μετρά ήδη 15 κρούσματα και έχει προχωρήσει στο κλείσιμο 10 σημείων σύνδεσης με την ηπειρωτική Κίνα. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα αυξάνονται στις χώρες της Ασίας, με την Νότια Κορέα  να επιβεβαιώνει το 16ο, μία γυναίκα 42 ετών που επισκέφθηκε την Ταϊλάνδη και πιθανότατα την Κίνα. Νέα κρούσματα ανακοίνωσαν επίσης η Μαλαισία (συνολικά 10),το Βιετνάμ (συνολικά 9) και η Ταϊλάνδη (25).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Σιγκαπούρης, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν έξι νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 24. Το ιδιαίτερο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της πόλης, έγκειται στο γεγονός ότι τα τέσσερα από τα έξι νέα κρούσματα «αποτελούν εστία τοπικής μόλυνσης» και πρόκειται για άτομα που συνδέονται με ένα κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής, στο οποίο συχνάζουν κυρίως Κινέζοι τουρίστες. Οι αρχές συμπληρώνουν πάντως, ότι «δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για μια μεγάλη πηγή τοπικής μόλυνσης στη Σιγκαπούρη».

Στην Ευρώπη δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Γερμανία, ανεβάζοντας σον συνολικό αριθμό στα δώδεκα. Τα δέκα από αυτά είναι στη Βαυαρία και συνδέονται με την εταιρία ανταλλακτικών Webasto, η οποία έχει εργοστάσια στην Κίνα. Η εταιρία επρόκειτο να επαναλειτουργήσει την Τετάρτη, αλλά με νεότερη ανακοίνωσή της πληροφόρησε ότι θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως τις 11 Φεβρουαρίου. Ημερομηνία κατά την οποία κλείνει ο κύκλος επώασης (14 ημέρες) του ιού από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος. Κρούσμα επιβεβαίωσε και το Βέλγιο, με τις αρχές να διευκρινίζουν ότι πρόκειται για έναν από τους εννέα Βέλγους που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν.

Αποκλεισμοί και αποχωρήσεις

Στην Ιαπωνία, όπου έχουν καταγραφεί ήδη 20 κρούσματα, οι αρχές έθεσαν σε καραντίνα το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, μέχρι να εξακριβώσουν την κατάσταση της υγείας των 3.711 επιβαινόντων σε αυτό. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ένας ηλικιωμένος επιβάτες που αποβιβάσθηκε στο Χονγκ Κονγκ εντοπίστηκε με κορωνοϊό.

Σε καραντίνα για 14 ημέρες, στο νησί των Χριστουγέννων, παραμένουν και οι  συνολικά 239 Αυστραλοί που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν, αν και θεωρείται ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, με εξαίρεση δύο για τους οποίους υπάρχουν «πολύ μικρές» πιθανότητες. Σε καραντίνα, σε δύο στρατόπεδα έξω από το Ανόι, παραμένουν και οι 950 Βιετναμέζοι που επέστρεψαν από την Κίνα.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ είχε ανακοινώσει, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι «δεν ενθαρρύνεται» το διασυνοριακό εμπόριο, ενώ την Κυριακή ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα. Σε αναστολή πτήσεων έχουν προχωρήσει, εξάλλου, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες, ενώ σήμερα γίνεται και η τελευταία πτήση αμερικανικής εταιρίας από την Κίνα, αυτή της United Airlines.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων υπηκόων, με τη Ρωσία να στέλνει σήμερα το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο για την παραλαβή Ρώσων από την Ουχάν, την πόλη επίκεντρο της επιδημίας. Με 4.300 χιλιόμετρα κοινά σύνορα με την Κίνα, η Ρωσία, περιοχές της οποίας είναι αντιμέτωπες με εποχική γρίπη, προετοιμάζεται για το σενάριο μιας ευρείας εξάπλωσης του νέου  κορωνοϊού.

Στη Σιβηρία έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα που αφορούν Κινέζους υπηκόους και η Μόσχα έχει περιορίσει ήδη τις μεθοριακές διελεύσεις, έχει αναστείλει τις πτήσεις και τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολόγια, ενώ έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να προχωρήσει και στην απέλαση ξένων υπηκόων που θα διαγνωστούν θετικοί στον ιό.

Επέκταση μέτρων

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιδημία δεν αποτελεί ακόμη «πανδημία» (όρος που ισχύει όταν υφίσταται κατάσταση παγκόσμιας διάδοσης μιας νόσου) οι περισσότερες χώρες λαμβάνουν αυστηρά μέτρα και η Κίνα αυστηρότερα.

Σήμερα μέτρα περιορισμού  μετακινήσεων των κατοίκων τους ανακοίνωσαν και οι πόλεις Ταϊζού και Χανγκζού, οι οποίες βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της επιδημίας. Στην Χανγκζού, πρωτεύουσα της πλούσια επαρχίας Ζεζιάνγκ, έχουν επιβεβαιωθεί 829 κρούσματα, τα περισσότερα εκτός της επαρχίας Χουμπέι, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας.

Ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων είναι και το γεγονός ότι στην πόλη Τιαντζίν τέθηκε υπό κράτηση μία γυναίκα 36 ετών, επειδή απέκρυψε ότι ήρθε σε επαφή με κάποιον από περιοχή που πλήττεται από τον νέο κορωνοϊό. Έρευνα διενεργείται και εναντίον ενός άνδρα φορέα του ιού στην επαρχία Τσινγκάι, ενώ δικαστήριο στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ διαμήνυσε ότι όποιος μεταδίδει εσκεμμένα τον κορωνοϊό θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με την ποινή του θανάτου.

Την ίδια ώρα, στην Ουχάν, το νέο νοσοκομείο 1.300 κλινών, που κατασκευάστηκε μέσα σε δέκα ημέρες, τέθηκε στην υπηρεσία του στρατού και άρχισε να υποδέχεται ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Έτοιμο μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να είναι και ένα δεύτερο νοσοκομείο, χωρητικότητας 1600 κλινών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού το Πεκίνο διέθεσε συνολικά, μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Φεβρουαρίου, 47 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι