Ο αμερικανικός στρατός επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή

Ο αμερικανικός στρατός επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή

Γράφουν οι Oliver Belcher, Benjamin Neimark, Patrick Bigger – 

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, κατά τον περασμένο αιώνα, παραβλέπεται πολύ συχνά. Πρόκειται για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ

Όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αυστραλία και τα κινήματα για το κλίμα κινητοποίησαν εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να διαδηλώσουν για την κλιματική αλλαγή, οι κατά τόπους σχολιαστές χαρακτήρισαν το 2019 ως «το έτος που ο κόσμος ξύπνησε σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση». Παρόλα αυτά, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, κατά τον περασμένο αιώνα, παραβλέπεται πολύ συχνά: οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Δύο πρόσφατες μελέτες περιγράφουν τα μεγέθη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον αμερικανικό στρατό, που είναι ανταγωνίζονται ουσιαστικά τις εκπομπές της πλειονότητας των κρατών του κόσμου. Εν όψει της επικείμενης συζήτησης της επόμενης φάσης διεθνών συμφωνιών στη διάσκεψη για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη (σ.σ.: το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους) και της εντατικοποίησης του πολιτικού διαλόγου σχετικά με τη βιώσιμη μετάβαση στις «πράσινες» οικονομίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναθεωρήσουν το οικολογικό κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους στον κόσμο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και η υποδομή τους σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο.

Η συμβολή του αμερικανικού στρατού στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή και την τοπική περιβαλλοντική ζημιά είναι εκτεταμένη. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέρχονται σε 593 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, από το 2010 ως το 2018. Πρόκειται για ετήσιο μέσο όρο παρόμοιο με τις ετήσιες εκπομπές ρύπων 14 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. 

Οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού -όπως για παράδειγμα η χρήση φυτοφαρμάκων κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και λευκού φωσφόρου στο Ιράκ, καθώς και η κατασκευή του παγκόσμιου δικτύου στρατιωτικών βάσεων- έχουν διαταράξει τα τοπικά οικοσυστήματα.

Ανάγκη επαναπροσδιορισμού δόγματος

Επίσης, τον Μάιο του 2019, η Ομάδα Εργασίας Ανθρωπόκαινου, της Διεθνούς Επιτροπής Στρωματογραφίας ψήφισε να χαρακτηριστική η Ανθρωπόκαινος ως μια νέα γεωλογική περίοδος, με τις ρίψεις των ατομικών βομβών του 1945 να θεωρούνται ως ο ισχυρότερος ανθρωπογενής δείκτης γεωλογικής καταγραφής. Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να επενδύουν δισεκατομμύρια σε προπαρασκευές εντάσεως άνθρακα για την εμπλοκή σε περιοχές που έχουν δυσανάλογα επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται σήμερα ο αμερικανικός στρατός δεν συνάδουν με το πνεύμα προτάσεων πολιτικών όπως το «Πράσινο» New Deal και το Σύμφωνο του Παρισιού. Για τη μείωση της χρήσης του άνθρακα από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη του κόσμου θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις αμερικανικές γεωπολιτικές επιδιώξεις και τη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής που καθόρισαν τη λήψη αποφάσεων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: Περιοδικό Science / τ. 6481, 28 Feb 2020

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx