Η Ευρώπη ή θα αλλάξει τώρα ή θα διαλυθεί
07/04/2020Έχουμε πόλεμο, όπως είπαν οι ηγέτες των 27. Μερικοί από αυτούς εφαρμόζουν ήδη “ιατρική του πολέμου”, δηλαδή κάνουν επιλογή ποιους θα σώσουν, ενώ άλλοι επέλεξαν την “ανοσία της αγέλης”… Τι υποβάθμιση της έννοιας της κοινωνίας και του πολιτισμού! Υποβάθμιση, όχι με ηθικούς όρους, αλλά ως πολιτισμικό status. Η αναφορά της λέξης “αγέλη” μπορεί να διαβαστεί και ως “ζούγκλα”. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωζώνη των ελίτ, των τραπεζών και του Βερολίνου στην καλύτερη των περιπτώσεων θα επιδιώξει να διασφαλίσει την επαναφορά της “προπολεμικής” κατάστασης, το Status quo ante bellum… Αυτό θα είναι όμως αυτοκτονικό.
Ενώ τα πάντα αλλάζουν, η Ευρωζώνη μοιάζει προσκολλημένη σε μια πραγματικότητα που έχει ήδη καταργηθεί. Την Τρίτη 7 Απριλίου συνέρχεται το Eurogroup με προτάσεις που κινούνται μεταξύ της ακραίας διόγκωσης του δανεισμού, έστω και με μηδενικά επιτόκια και του Status quo ante. Δηλαδή, στη συντήρηση του συστήματος και των μηχανισμών που έφεραν στην Ευρώπη την επικυριαρχία του Βερολίνου, τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους, το Brexit, τη δραματική διεύρυνση του ευρωσκεπτικισμού, την άνοδο των ακροδεξιών και την επιστροφή στους εθνικισμούς.
Για όλα αυτά φταίει ο μηχανισμός του ευρώ, όχι το ευρώ. Το ευρώ ήταν το πρώτο ουσιαστικό ενοποιητικό στοιχείο των Ευρωπαίων πολιτών και στα πρώτα χρόνια του έπρεπε να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση. Αντί γι’ αυτό κατασκευάστηκε ένας μηχανισμός με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που ενώ οι τρεις βασικές προβλέψεις του αναφέρονταν στην πραγματική οικονομία (ελεύθερη κίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών), η τέταρτη της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων δεν είχε από πίσω καμία πραγματική συναλλαγή. Έτσι, έφυγαν μερικά τρισ. ευρώ καταθέσεων από τον Νότο και πήγαν κυρίως στη Γερμανία. Από αυτά, 160 δισ. ευρώ,κατά τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, έφυγαν από την Ελλάδα.
Το λάθος του 1935
Συνεπώς, αυτός ο στρεβλός μηχανισμός πρέπει να αλλάξει. Και τώρα, με την υγειονομική-οικονομική κρίση του κορονοϊού είναι μοναδική ευκαιρία. Οτιδήποτε αποδεχθούν οι Γερμανοί θα είναι προς συμφέρον τους. Παρενθετικά, το Εurogroup δεν πρέπει να την πατήσει όπως οι Άγγλοι, που το 1935 υπέγραψαν Ναυτική Συμφωνία με τον Χίτλερ.
Μια συμφωνία που κατάργησε τις προβλέψεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών (1920, που είχε αφήσει στη Γερμανία ελάχιστη ναυτική δύναμη) και επέτρεψε στο Βερολίνο να ναυπηγήσει μέχρι το 35% του βρετανικού στόλου σε πλοία επιφανείας και υποβρύχια μέχρι 60%. Αν μάλιστα παρουσιάζονταν εξαιρετικές περιστάσεις μέχρις 100%! Τη συνέχεια και τις συνέπειες της συμφωνίας τις ξέρουμε.
Οι Ευρωπαίοι την έπαθαν στο Μάαστριχτ, θα την ξαναπάθουν τώρα; Αν δεν γίνει τώρα μια ριζική ανατροπή του Μάαστριχτ και των κατοπινών προβλέψεων που επέβαλε το Βερολίνο με διακρατικές συμφωνίες, εκτός της συνθήκης της Λισαβόνας, η ευκαιρία θα χαθεί και θα βάλει την Ευρώπη σε ένα ζοφερό μέλλον. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο της διάσπασης. Η νέα Hansa υπάρχει στα σπάργανα και έχει για βάση τον συσσωρευμένο γερμανικό χρυσό. Το ζήτημα είναι εάν ο Νότος θα αποτινάξει την γερμανική επικυριαρχία ή θα παραδώσει και τη βιομηχανία του σ΄ αυτήν.
Με τις τράπεζες ή τις κοινωνίες
Όλες οι προτάσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν και του ασυμμάζευτου Ρέγκλινγκ του ESM είναι υποκριτικές και ύποπτες. Ακόμη και το ευρω-ομόλογο είναι ασπιρίνη. Τα μέτρα διάσωσης πρέπει να ξεπεράσουν τα 2 τρισ. ευρώ για να έχουν νόημα για όλους κι αυτό σε πρώτη φάση γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο θα τραβήξει ο κορονοϊός. Βλέπουμε τώρα στην Κίνα τους ασυμπτωματικούς και τους νεοεισερχόμενους να πυροδοτούν νέο κύμα πανδημίας.
Τι θα κάνει η Ιταλία; Θα ανοίξει τα εργοστάσια στις 12 Απριλίου που ζητάει έντρομος ο Ρέντζι; Θα της βγει της Γερμανίας των δεκάδων χιλιάδων ΜΕΘ; Θα εφαρμοστεί στην Ευρώπη το σύστημα Νότιας Κορέας και Νετανιάχου με την εφαρμογή παρακολούθησης των κινήσεων του πολίτη με το GPS; Τι θα κάνουν όλοι; Θα πιάνουν δουλειά μόνο όσοι έχουν περάσει κορονοϊό; Θα είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας μόνο όσοι έχουν ανοσία;
Αυτά πρέπει να απαντήσουν οι ηγέτες των 27. Θα σώσουν τις τράπεζες ή τις κοινωνίες; Διότι δεν πρέπει να τους διαφεύγει ότι στην προηγούμενη κρίση του ευρώ αποσαθρώσανε τα μεσαία στρώματα, την εγγύηση της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας. Τι θα κάνουν τώρα; Θα στρατιωτικοποιήσουν τις κοινωνίες; Οι βερμπαλισμοί που εκτοξεύονται από τους ηγέτες και τους αξιωματούχους δεν απαντούν σε τίποτε ουσιαστικό και αυτά που λένε είναι για την διασφάλιση της εξουσίας τους.