Ο ιμάμης του ISIS, ο ισλαμιστής με το σπαθί και η γυναίκα από το Μαρόκο

Ο ιμάμης του ISIS, ο ισλαμιστής με το σπαθί και η γυναίκα από το Μαρόκο

της Νεφέλης Λυγερού  – 

Όπως έχει διαπιστωθεί και από την έρευνα με αφορμή επιθέσεις του ISIS στην Ευρώπη, με τελευταία μεγάλη αυτή στη Βαρκελώνη και πιο πρόσφατη αυτή στη Μασσαλία, η ριζοσπαστικοποίηση νεαρών μουσουλμάνων συντελείται στα άτυπα τζαμιά, όπου ιμάμηδες επιδίδονται σε κηρύγματα μίσους. Η στρατολόγηση ακολουθεί, αλλά το πρώτο κρίσιμο βήμα γίνεται εκεί. Εκεί ριζώνει η ιδέα να σκοτώσουν και να σκοτωθούν στο όνομα του Μωάμεθ.

Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας το γνωρίζουν αυτό και τον τελευταίο καιρό έβαλαν κάτω από το μικροσκόπιο τους κάθε σημείο στην Αττική που λειτουργεί ως παράνομος τόπος λατρείας του Ισλάμ. Ήθελαν να μάθουν πόσοι είναι, ποιοι τους επισκέπτονται, ποιοι είναι οι ιμάμηδες και πόσοι από αυτούς έχουν τη φήμη του φανατικού.

Η έρευνα οδήγησε στη σύλληψη ενός ιμάμη, στην εξάρθρωση μίας ομάδας που παρίστανε την  “αστυνομία της Σαρία” στην πλατεία Κολιάτσου. Ήδη από τις αρχές καλοκαιριού είχαμε αποκαλύψει το φαινόμενο ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών που κατά μικρές ομάδες δρούν στο κέντρο της Αθήνας, εκφοβίζοντας μουσουλμάνες για το ντύσιμό τους και μουσουλμάνους για το δυτικό τρόπο ζωής τους. Έλληνες ιδιοκτήτες μαγαζιών στο κέντρο είχαν γίνει μάρτυρες της δράσης τους.

Η έρευνα οδήγησε και στον εντοπισμό οκτώ τουλάχιστον άτυπων τζαμιών, στα οποία διδάσκεται η ακραία εκδοχή του Ισλάμ. Σε τρία από αυτά συχνάζουν τουλάχιστον 80-100 μουσουλμάνοι. Οι ίδιοι έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση και ταυτόχρονα σκανάρονται οι κοινωνικές τους συναναστροφές.

Ιμάμης θαυμαστής του ISIS

Η προαναφερθείσα σύλληψη του ιμάμη ήταν αναμενόμενη, καθώς είχε μπει εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο των αρχών. Ήταν υπό παρακολούθηση και ο ίδιος και η αποθήκη που λειτουργούσε ως παράνομο τζαμί στα Πατήσια. Εκεί στρεφόταν με βίαιο τρόπο εναντίον του δυτικού πολιτισμού, εξέφραζε θαυμασμό για τον ISIS και εξύβριζε τις Ελληνίδες για την αμαρτωλή ζωή τους. «Ο δυτικός τρόπος ζωής είναι πνιγμένος στην αμαρτία. Δείτε πως ντύνονται οι γυναίκες τους και πως διασκεδάζουν και θα καταλάβετε γιατί είναι αμαρτωλοί…».

Στον στενό κύκλο του ήταν και άλλα τέσσερα άτομα που συνήθιζαν να κάνουν παρατηρήσεις σε γυναίκες που κυκλοφορούσαν στην Αθήνα χωρίς τους ισλαμικούς αυστηρούς κώδικες ντυσίματος και συμπεριφοράς. Η αστυνομία προσήγαγε και αυτούς. Αφού εξετάστηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο άνδρας από το Μπαγκλαντές που είχε αυτοαναγορευθεί ιμάμης απελάθηκε από την Ελλάδα, καθώς, όπως προέκυψε, δεν είχε χαρτιά παραμονής. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η υπόθεση, αν και προβλημάτισε τις αρχές ασφαλείας, δεν κατηγοριοποιήθηκε ως ιδιαίτερα επίφοβη. «Ήταν πράγματι μία περίπτωση φανατικού, αλλά περισσότερο στα λόγια και όχι στην πράξη».

Η σχετική έκθεση των αρχών ασφαλείας κάνει λόγο για «ιεροκήρυκες που καλούν σε πόλεμο ενάντια στους αποστάτες του Ισλάμ, καθώς και φανατικούς μουσουλμάνους, που στη καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής εκφράζονται ανοικτά υπέρ του ISIS και επικροτούν τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη».

Και εν Ελλάδι δίκτυο

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί πονοκέφαλο στις αρχές ασφαλείας είναι ότι οι συχνάζοντες σε κάποια άτυπα τζαμιά έχουν διασυνδέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι η ύπαρξη δικτύου εντός της Ελλάδας που διευκολύνει την επιστροφή ισλαμιστών μαχητών, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα εδάφη που είχε υπό την κατοχή ο ISIS και επιχειρούν να μεταβούν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος.

Εξάλλου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αλλοτινοί άπειροι Ευρωπαίοι φανατικοί ισλαμιστές έχουν πλέον μετατραπεί σε έμπειρους μαχητές. Πολλοί από αυτούς έχουν τώρα στόχο τη δημιουργία θυλάκων μέσα στην καρδιά της Ευρώπης.

Αν και οι ελληνικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση από την αρχή ακόμα της καλοκαιρινής περιόδου, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους μικρές ισλαμιστικές εστίες. Προς το παρόν μεμονωμένα η καθεμία δεν κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αθροιστικά, όμως, καταδεικνύουν ότι η υπερσυγκέντρωση μουσουλμανικού πληθυσμού στην Ελλάδα ενέχει σοβαρό κίνδυνο.

Ο ισλαμιστής με το σπαθί

Εκτός από την υπόθεση με τον ιμάμη από το Μπαγκλαντές, τις αρχές ασφαλείας προβλημάτισε και ένα άλλο περιστατικό. Πρόκειται για τη σύλληψη ενός Ιρακινού που κρατούσε μεγάλο σπαθί έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Ο 34χρονος εκινείτο απειλητικά ανάμεσα στους πολίτες και συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Όπως αποδείχτηκε, είχε αποφυλακισθεί προσφάτως για υποθέσεις ναρκωτικών και για κλοπές.

Το σπαθί το είχε κρυμμένο κάτω από την καμπαρντίνα που φορούσε και τις κινήσεις του εντόπισε πρώτος ο φύλακας του μουσείου, ο οποίος ήταν αυτός που ειδοποίησε την αστυνομία. Ο ίδιος είπε στους αστυνομικούς ότι ήθελε «να εκφοβίσει τους πολίτες». Οι αρχές ασφαλείας είναι ιδιαίτερα φειδωλές στις πληροφορίες που δίνουν. Σύμφωνα πάντως με αξιόπιστες πηγές ο άνδρας φώναξε το χαρακτηριστικό «Αλλάχ Ακμπάρ».

Το περιστατικό αναδεικνύει έναν κίνδυνο, που προκύπτει από την υπερσυγκέντρωση μουσουλμάνων μεταναστών στις ελληνικές φυλακές. Πρόκειται για δυνάμει εκρηκτικό μίγμα. Μικροεγκληματίες μπορούν σε λίγο χρόνο να μετατραπούν σε τζιχαντιστές. Υπάρχουν πληροφορίες, ότι σε κάποιες ελληνικές φυλακές, πραγματοποιείται κατήχηση και προσηλυτισμός μουσουλμάνων στο ακραίο Ισλάμ.

Η γυναίκα από το Μαρόκο

Το τρίτο περιστατικό που δείχνει πόσο κοντά βρίσκεται ο κίνδυνος είναι η έκδοση στο Βέλγιο της 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη προ καιρού ως ύποπτη για τρομοκρατική δραστηριότητα. Η ύποπτη συνελήφθη μέσα στο πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Μπάρι-Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα.

Σε βάρος της εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί κατόπιν βελγικού αιτήματος. Εντοπίστηκε μετά από ειδοποίηση της ιταλικής αστυνομίας. Δεν είναι γνωστό με ποια τρομοκρατική οργάνωση συνδέεται. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κατάγεται από το Μαρόκο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας είναι ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν στις τελευταίες επιθέσεις τους μη απαγορευμένα όπλα. Η κατοχή ενός φορτηγού δεν είναι αδίκημα, αλλά τα γεγονότα απέδειξαν πως με την κατάλληλη χρήση το φορτηγό μπορεί να είναι πιο φονικό από ένα καλάσνικωφ.

Ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο για τις αρχές ασφαλείας να δράσουν προληπτικά. Ούτε είναι εύκολο να τους εντοπίσουν από τις παρακολουθήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα. Αν κάποιος κάνει “σιγή ασυρμάτου” και χρησιμοποιεί αγγελιοφόρους, ο εντοπισμός καθίσταται σχεδόν αδύνατος.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρχές ασφαλείας επανεξετάζουν τις μεθόδους τους, προκειμένου να τις προσαρμόσουν στα χαρακτηριστικά της απειλής που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Για τον ίδιο λόγο πραγματοποιούνται ειδικές ασκήσεις με βάση τα πιο περίεργα σενάρια τρομοκρατικής επίθεσης, ακόμα και για τη διαχείριση θυμάτων. Μάλιστα, σε απόρρητη έκθεση 96 σελίδων υπάρχουν οδηγίες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων με μαζικές ανθρώπινες απώλειες, για ταυτοποίηση DNA, περισυλλογή νεκρών και άλλα μακάβρια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι