Οι εκλογές, ο Μωυσής και η νυχτερινή εφίδρωση του Τσίπρα
12/06/2020Σε μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα, από την οποία δεν έλειψαν οι αναφορές σε εκλογές, εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση επί της ερώτησης που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας. Η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και είχε έντονο προεκλογικό χρώμα, αν και ο πρωθυπουργός απέκλεισε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και όρισε το εκλογικό ραντεβού για το 2023.
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της στην οικονομία και ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, επιμένοντας στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ύφεση προηγήθηκε της πανδημίας και οφείλεται στις κυβερνητικές επιλογές. «Ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και επανέλαβε ότι η κυβερνητική «αποτυχία στην οικονομία προηγείται του κορωνοϊού».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του δίνει «λίγα και χωρίς προϋποθέσεις» και ότι μειώνει τους μισθούς. Προέβλεψε μάλιστα ότι έρχεται μαύρος Σεπτέμβρης για τους εργαζόμενους και διερωτήθηκε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωραιοποιεί μια καταφανώς δυσμενή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.
Τέλος στην εκλογολογία
«Εκτός αν θέλετε να διαφύγετε, όπως σας συμβουλεύουν διάφοροι. Να πάτε σε εκλογές πριν έρθουν τα μαντάτα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναφέροντας την εκλογολογία στη συζήτηση, και προέτρεψε τον πρωθυπουργό να το πράξει. Κάπου εκεί, θυμήθηκε μάλιστα και τις Γραφές, λέγοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Να πάτε σε εκλογές να δείτε τι έχετε να πάθετε και τι θα λένε όλοι όσοι σας υποστηρίζουν, γιατί είστε ο Μωυσής που μας γλύτωσε από την κρίση…».
Ο πρωθυπουργός δεν σήκωσε με τη μία το γάντι, αντιθέτως, προτίμησε να επισημάνει όσα έκανε η κυβέρνησή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τόσο στο κομμάτι της υγειονομικής κρίσης, στο οποίο ομολογουμένως τα πήγε πολύ καλά, όπως έχει επισημανθεί γενικώς από τον διεθνή Τύπο και την ΕΕ, όσο και στα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, για τα οποία βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Έδωσε έτσι και πάλι το “στίγμα” της πολιτικής που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί σε αυτήν την νέα φάση που αφορά την «αναγέννηση της οικονομίας».
Στην δευτερολογία του, ωστόσο, πήρε θέση και έβαλε τέλος στην εκλογολογία, αφού προηγουμένως χαρακτήρισε «εφιάλτη» του Τσίπρα την προσφυγή στις κάλπες. Με αναφορές σε νυχτερινές εφιδρώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαιτίας της αγωνίας του για το τι θα γίνει, αν γίνουν εκλογές, του συνέστησε να ηρεμήσει. Μάλιστα σε μια κίνηση γενναιοδωρίας του είπε ότι δεν θα του χαλάσει τις διακοπές του, αφού δεν θα γίνουν εκλογές τώρα, καθώς η χώρα δεν τις χρειάζεται, αλλά το 2023.
Η φράση του πρωθυπουργού, πάντως, ότι «η κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο στο οποίο μπορεί να επενδύσει», μάλλον προκάλεσε ανησυχίες σε κάποιους υπουργούς. Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που διέκριναν μια σαφή πρόθεση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αίσθηση η οποία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την αναφορά του πρωθυπουργού ότι θα γίνουν «προσαρμογές».
Και για το πάπλωμα και για το μαξιλάρι
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η οποία ήταν το κυρίως πεδίο της αντιπαράθεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η ύφεση θα είναι «σημαντική». Εκτίμησε όμως, ότι η πανδημία επέφερε πλήγματα στην πορεία και όχι στις βάσεις της οικονομίας, ενώ υπερτόνισε την αναμενόμενη βοήθεια στην ανάκαμψη, μέσω των ευρωπαϊκών εργαλείων.
Παραλλήλως ανακοίνωσε τέσσερις επιπλέον πρωτοβουλίες, ενισχυτικές των ήδη γνωστών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Αυτές είναι: η ενίσχυση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με 190 εκατ. ευρώ επιπλέον, ευνοϊκοί όροι για την εξόφληση εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση του αριθμού των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και τέλος επιβράβευση με έκπτωση 2% των φορολογούμενων που είναι συνεπείς και θα πληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις τους.
Αυτή η τελευταία εξαγγελία πυροδότησε νέα αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θυμήθηκε τους “έχοντες και κατέχοντες” και πρόσθεσε ότι αυτούς ακριβώς εξυπηρετούν τα κυβερνητικά μέτρα και όχι τον κόσμο της εργασίας που δεν μπορεί να πληρώσει. Ο καβγάς δεν έγινε πάντως μόνο για το “πάπλωμα”, για το πόσα και σε ποιους δίνουν δηλαδή τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά και για το “μαξιλάρι” των 37 δισεκ, ευρώ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έβγαλε τη χώρα από την κρίση και κάλεσε, για άλλη μία φορά, τον πρωθυπουργό, να αλλάξει στρατηγική και να αξιοποιήσει μέρος αυτών των χρημάτων για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων. Σε αυτή τη νέα πρόκληση, όπως και στην αντιπαράθεση για το πόση ανάπτυξη είχαμε στις αρχές, στη μέση ή στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 20, ο Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει ένα τέλος με μια φυγή προς τα εμπρός, τονίζοντας ότι όλα όσα αφορούν το παρελθόν έχουν κριθεί και αυτό που αξίζει πλέον είναι «να συζητήσουμε για το σήμερα, για το αύριο και για όλα αυτά, τα οποία πρέπει να γίνουν».