Πυρομαχικά στην οικονομία, ευρωλαγνεία στα εθνικά θέματα

Πυρομαχικά στην οικονομία, ευρωλαγνεία στα εθνικά θέματα, Βαγγέλης Σαρακινός

Τουρκική προκλητικότητα και οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Τα μηνύματά του, ωστόσο, προς την Άγκυρα ο πρωθυπουργός τα έστειλε με την παρέμβασή του, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ, η οποία ήταν προπαρασκευαστική του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου, η συζήτηση αφορούσε κυρίως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Την απάντηση δηλαδή της Ευρώπης στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Συζήτηση έγινε, όμως, και για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα στη βάση των επιστολών που είχε αποστείλει ο πρωθυπουργός, ήδη από τις 3 Ιουνίου, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν. Επιστολές, με τις οποίες, όπως είχε αναφέρει την επομένη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γινόταν «ξεκάθαρο, ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία».

Σημειώνεται ότι οι επιστολές Μητσοτάκη προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών εστάλησαν με αφορμή την προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς υπήρξε η δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης, αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO).

Απόθεμα πυρομαχικών 

Στη συζήτηση μετείχε άλλωστε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Γιόσεπ Μπορέλ, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να θέσει το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και θέματα που απορρέουν από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η επιχείρηση IRINI για την τήρηση του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη. Μια επιχείρηση, στη διάρκεια της οποίας, το χθεσινό επεισόδιο με τις τουρκικές φρεγάτες που συνόδευαν ύποπτο πλοίο, λίγο έλλειψε να μετατραπεί σε μια νέα ελληνοτουρκική υπόθεση.

Αντιθέτως, στην συζήτηση που είχε με τον ιστορικό, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Stanford, Νίαλ Φέργκιουσον, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων της επικαιρότητας. Αφού υπεραμύνθηκε των μέτρων που έλαβε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της επιδημία, επέμεινε εμφατικά στη σημασία που έχει η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι πρώτη προτεραιότητα στην οικονομία είναι η στήριξη της απασχόλησης και επανέλαβε ότι το πρόγραμμα στήριξης που σχεδίασε η κυβέρνησή του, με 14 δισεκατομμύρια σε δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις, είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα. Υποστήριξε επίσης, ότι είναι ένα συνετό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι, σε αντίθεση με τις προτροπές της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θέλει να έχει «απόθεμα πυρομαχικών».

Η κυβέρνηση περιμένει, άλλωστε, την οριστικοποίηση και την έγκριση της ευρωπαϊκής πρότασης, προκειμένου, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να δει τα περιθώρια και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, το βάθος της οποίας εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο για όλη την Ευρώπη.

Και ευρωπαϊκή απάντηση

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αν η Άγκυρα επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει και ευρωπαϊκή απάντηση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν είναι αυτός ο δρόμος που θα ήθελε να ακολουθήσει, αλλά, όπως είπε, «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν αυτό συμβεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δύσκολη» τη σχέση με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι έχει προχωρήσει σε εξαιρετικά προκλητικές δραστηριότητες το τελευταίο διάστημα, ειδικά με «την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών». Μια συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε για άλλη μία φορά «άκυρη και δίχως καμιά ισχύ». Ανέφερε μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά ότι είναι ένα πρόβλημα ΕΕ-Τουρκίας.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της βεβαιότητάς του για απάντηση από την ΕΕ, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο, κατά την ενορχηστρωμένη από τον Ερντογάν επιδρομή μεταναστών, τον περασμένο Μάρτιο. Οι ηχηρές απαντήσεις στην Άγκυρα για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών δόθηκαν πάντως, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, από αμερικανικά χείλη. Με τις δηλώσεις που έκαναν στο ίδιο φόρουμ ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τέλος, πως η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία, τονίζοντας ότι «αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε» υπάρχει και η Χάγη, όπου μπορούμε να μεταφέρουμε το θέμα «ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Έκλεισε μάλιστα την αναφορά του στο θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων», μια λογική που όπως είπε ανήκει σε άλλους αιώνες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι