ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως κατασκόπευε ο Αιγύπτιος ελαιοχρωματιστής στην Κω

Πως κατασκόπευε ο Αιγύπτιος ελαιοχρωματιστής στην Κω

Συνελήφθη τελικά για κατασκοπεία (και όχι μόνον) ο Αιγύπτιος ελαιοχρωματιστής που τον είχαν πιάσει προ εβδομάδος να συνοδεύει αλλοδαπές με πλαστά έγγραφα και να έχει στην κατοχή του βίντεο με ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες μάλιστα είχε προσληφθεί για εργασίες, όπως κατέθεσαν και οι στρατιωτικοί στο φυλάκιο Φωκάς της Κω.

Ο 43χρονος κατηγορούμενος εργαζόταν δεκαπέντε χρόνια στην Κω ως ελαιοχρωματιστής και έχει αποκτήσει οικογένεια και δύο παιδιά. Όμως τώρα φέρεται να εμπλέκεται σε κατασκοπεία και σε ένα ιδιότυπο κύκλωμα “VIP προσφύγων”. Είναι ο δεύτερος φερόμενος κατάσκοπος στα Δωδεκάνησα, ο προηγούμενος ήταν μάγειρας και είχε στρατολογηθεί από το τουρκικό προξενείο της Ρόδου. Ο 35χρονος γενικός γραμματέας του προξενείου και ο 53χρονος μάγειρας προφυλακίσθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη και το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα του γραμματέα για κατ’ οίκον κράτηση με “βραχιολάκι”.

Στην περίπτωση του 43χρονου ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν ως προς την προφυλάκιση και ο 43χρονος Αιγύπτιος έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό. ΕΥΠ και Λιμενικό αναζητούν ποιοι μπορεί να στρατολόγησαν τον Αιγύπτιο και πότε, όσον αφορά την κατασκοπευτική του δραστηριότητα. Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ γίνεται ανάσυρση διαγεγραμμένων δεδομένων στα ψηφιακά μέσα που κατασχέθηκαν και εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθεί μέσα από τις αναλύσεις όλη η δράση του.

Στην οκτασέλιδη απολογία του επέμεινε ότι φωτογράφιζε στρατιωτικές μονάδες επειδή ήταν δίπλα σε τοπία που του άρεσαν, αλλά και επειδή εργαζόταν εκεί ως μέλος συνεργείου. Οι Λιμενικοί διαπίστωσαν ότι όντως ο Αιγύπτιος έχει προσληφθεί για να βάψει με άλλον έναν άνδρα το φυλάκιο, αλλά ενώ του ζητήθηκε να παραδώσει το κινητό του, εκείνος το κράτησε. Στο κινητό βρέθηκαν τρεις φωτογραφίες και τρία βίντεο τραβηγμένα από το εξωτερικό του φυλακίου Φωκάς της Κω.

Τα επίμαχα βίντεο

Για τις δύο νεαρές από τη Συρία που έκρυβε σπίτι του και τις πήγε με το μηχανάκι του στο αεροδρόμιο για να πετάξουν με πλαστά έγγραφα, απολογήθηκε ότι ήταν απλώς φίλες του και δεν γνώριζε τίποτα για τα πλαστά ντοκουμέντα. «Δεν είμαι κατάσκοπος» είπε «είμαι ελαιοχρωματιστής. Δουλεύω σε συνεργείο και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε πάει να κάνουμε εργασίες στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Μου άρεσε το τοπίο και τράβηξα τρεις φωτογραφίες και τρία βίντεο. Δεν ήξερα ότι απαγορεύεται και δεν τα έδωσα πουθενά» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι  πριν από μια εβδομάδα ένα περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου εντόπισε ταχύπλοο φουσκωτό και συνέλαβε τους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό. Ένας από αυτούς ήταν ένας 23χρονος Μαροκινός και εμπλεκόταν σε παλαιότερο κύκλωμα, το οποίο νόμιζαν οι αρχές ότι είχαν εξαρθρώσει τον περασμένο Νοέμβρη. Εκείνο το κύκλωμα έφερνε στην Ελλάδα πλούσιους Σύριους και τους εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα για να μεταναστεύσουν νόμιμα σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Επανερχόμενοι στο πρόσφατο περιστατικό, ο Μαροκινός συνελήφθη ως διακινητής γιατί συνέπεσε να συλληφθούν στο αεροδρόμιο της Κω τρία άτομα με πλαστά έγγραφα: δύο νεαρές από την Συρία και ο 43χρονος Αιγύπτιος ελαιοχρωματιστής. Οι δύο νεαρές αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Μαροκινού συλληφθέντα το άτομο που τις είχε φέρει αρχικά στην Ελλάδα ως διακινητή και είπαν ότι διέμεναν στο σπίτι του ελαιοχρωματιστή. Ο 43χρονος Αιγύπτιος που τις είχε συνοδεύσει στο αεροδρόμιο αποδείχτηκε πως είχε στο κινητό του και φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων, οπότε συνελήφθη για διακίνηση και για κατασκοπεία.

Οι συλλήψεις του Νοέμβρη

Αυτή η υπόθεση (ως προς την διακίνηση μεταναστών) συνδέεται με το κύκλωμα του περσινού Νοέμβρη. Τότε είχαν συλληφθεί στο λιμάνι της Κω πέντε Σύριοι με πλαστά διαβατήρια και ήρθε στην επιφάνεια ένα κύκλωμα που αναλάμβανε εύπορους μετανάστες. Εισέπραττε μεγαλύτερα κόμιστρα, τους έφερνε στην Ελλάδα και στο “πακέτο” της αμοιβής ήταν και τα πλαστά διαβατήρια για να μετακινηθούν στη Γερμανία και στη Βρετανία. Σε εκείνο το κύκλωμα, εμπλέκονταν μια ιδιοκτήτρια μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στο νησί, τέσσερις Έλληνες, ένας Τούρκος, σύνδεσμός με τα κυκλώματα της απέναντι όχθης, ένας Παλαιστίνιος και ένας Μαροκινός.

Λίγες ημέρες μετά τις συλλήψεις στην Κω τον περσινό Νοέμβρη, συλλαμβάνεται και ένας  28χρονος Σύρος στη μαρίνα της Κω. Ο 28ρονος είχε ως “αντικείμενο” να χαρτογραφεί τις κινήσεις των πλωτών μέσων του Λιμενικού και να κατευθύνει ανάλογα τα φουσκωτά με τους εύπορους μετανάστες. Ο ίδιος εν συνεχεία τους παραλάμβανε και τους μετέφερε σε ξενοδοχείο και εν συνεχεία στο λιμάνι της Κω για να πάρουν το καράβι για Πειραιά. Μαζί του συνεργαζόταν ένας 30χρονος Παλαιστίνιος που τον εφοδίαζε με πλαστά διαβατήρια.

Επίσης εμπλεκόταν ένας 36χρονος Λιβανέζος που συνελήφθη ως ηγετικό στέλεχος και κατηγορείται (όπως και ο 28χρονος Σύρος) για διενέργεια κατασκοπείας (λόγω καταγραφής κινήσεων του Λιμενικού). Τότε  ενημερώθηκε η ΕΥΠ και η Europol καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι το κύκλωμα δρούσε και στην Ρόδο, όπου έγιναν επίσης συλλήψεις έξι αλλοδαπών που κρατούσαν δωμάτια σε τοπικό ξενοδοχείο για να διαμένουν οι μετανάστες, μέχρις ότου αναχωρήσουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα πλαστά διαβατήρια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx