“Καραντίνα” για τον Παππά η ΝΔ – Νετανιάχου δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ
24/06/2020Σε στενό μαρκάρισμα κρατούν τον Αλέξη Τσίπρα κυβέρνηση και ΝΔ, ζητώντας του επιτακτικά ή να βάλει σε “καραντίνα” τον Νίκο Παππά ή να αναλάβει την ευθύνη για το “παρακράτος”, την λειτουργία του οποίου, όπως υποστηρίζουν, αποκαλύπτει η συνομιλία του πρώην υπουργού με τον επιχειρηματία Μιωνή. Την ίδια ώρα, προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, στα χέρια της οποίας βρίσκεται το υλικό της συνομιλίας, ενώ Παππάς και Παπαγγελόπουλος εμπλέκουν την ισραηλινή κυβέρνηση και προσωπικά τον Νετανιάχου.
Ο Νίκος Παππάς παραδέχθηκε, την Τρίτη, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega, ότι «είναι η δική του φωνή στο ηχητικό». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η αναφορά του σε «κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά» δεν ήταν για τον Παπαγγελόπουλο.
«Όταν μιλούσα για λεφτά αναφερόμουν σε εκείνα του Μιωνή και στις δικές του επιχειρήσεις με τον κ. Παπασταύρου» είπε, επαναφέροντας το θέμα των 2,6 εκατ. Ευρώ, για το οποίο «είχε παρέμβει ο κ. Σαμαράς το 2013», όπως είπε. Υποστήριξε επίσης ότι ο μόνος λόγος που υπήρξε η παρουσία του στην υπόθεση, είναι η παρέμβαση του ισραηλινού κράτους, ενώ ανέφερε ότι ο κ. Μιωνή του ζήτησε να τον διορίσει πρόξενο της Ελλάδας στο Ισραήλ!
«Δεν του καθίσαμε του Μιωνή»
Αν και στα απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της συνομιλίας Παππά-Μιωνή διαφαίνεται μια οικειότητα, την άποψη περί ισραηλινής παρέμβασης υποστήριξε και ο Παπαγγελόπουλος. Αποχωρώντας από την προανακριτική επιτροπή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «αν διαβάσει κανείς προσεκτικά και χωρίς εμπάθεια το απόσπασμα της συνομιλίας, θα καταλάβει ότι ο κ. Παππάς ενεπλάκη στην υπόθεση με παρέμβαση του Νετανιάχου».
Υποστήριξε επίσης πως από το ηχητικό απόσπασμα αποδεικνύεται ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ, δεν του καθίσαμε του κυρίου Μιωνή. Και δεν του καθίσαμε, μολονότι εκείνος απειλούσε και εκβίαζε». Παραλλήλως χαρακτήρισε «Ωδή στην ανεξαρτησία τη Δικαιοσύνης» τη συνομιλία Μιωνή-Παππά, επειδή, όπως υποστήριξε, δείχνει ότι ούτε ο ίδιος (Παπαγγελόπουλος) ούτε η Ελένη Τουλουπάκη ήταν δυνατό να λειτουργήσουν υπό κηδεμονία. Διατύπωσε πάντως την εκτίμηση ότι η συνομιλία που προσκόμισε ο επιχειρηματίας, μπορεί και να έχει υποστεί «κοπτοραπτική».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε από την Επιτροπή γιατί ο Νίκος Παππάς κατέθεσε διαφορετικά πράγματα από αυτά που προκύπτουν από τη συνομιλία και απάντησε, ορθώς, να τον καλέσουν να τους απαντήσει ο ίδιος. Σημείωσε, ωστόσο, αργότερα ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας δίνει ήδη τις εξηγήσεις του και ότι δεν υπάρχει καμμία απόσταση του ίδιου από τον Τσίπρα και τον Παππά, όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα.
«Ξέχνα το Αντώνη … Εντάξει Μίμη»
Σε ό,τι αφορά τον Αντώνη Σαμαρά και τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι «ακόμα και αν αποδίδεται πιστά ο διάλογος Παππά-Μιωνή», ο ίδιος δεν αναφέρεται πουθενά. Υποστήριξε μάλιστα ότι μπαίνει στον πειρασμό να πει «ότι την κ. Γκραμπόφσκι ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να τη βάλει στο κάδρο στη συνομιλία που είχαμε και, μάλιστα, με αήθεις χαρακτηρισμούς».
Ο πρώην υπουργός είπε ότι δεν απειλήθηκε ούτε εκβιάστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαίωσε όμως αυτό που είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός τον κάλεσε στο σπίτι του και ότι του ζήτησε να βοηθήσει τον Παπασταύρου, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε ότι θα επιχειρήσει τέτοια παρέμβαση. «Του είπα, ξέχνα το Αντώνη. Εντάξει Μίμη, μου είπε. Άλλωστε τη Μαρέβα πληρώνω. Αυτηνής είναι φίλος, μου είπε ο Σαμαράς» ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του πρώην υπουργού, κύκλοι της ΝΔ έκαναν λόγο για «ηχηρή παραδοχή» ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πίεσε τον Παπαγγελόπουλο και δεν παρενέβη, ενώ απέδωσαν στον πρώην υπουργό “επιλεκτικό Αλτσχάιμερ”, σημειώνοντας πως πέφτει σε συνεχείς αντιφάσεις. Εστιάζοντας μάλιστα στο ότι ζήτησε διακοπή, πιεζόμενος, όπως λένε, από τις ερωτήσεις, ο κ. Παπαγγελόπουλος εμφανίστηκε «πιστός στο δόγμα του “όταν ζορίζομαι επικαλούμαι κόπωση”».
Όσο “επιλεκτικά” ήταν όμως τα σχόλια των κύκλων της ΝΔ, άλλο τόσο “επιλεκτικές” ως προς την ερμηνεία των γεγονότων ήταν και οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «δράση αληθινού παρακράτους» που, όπως είπαν οδηγεί «την πολιτική ζωή του τόπου, με απόλυτη επιλογή και ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη λάσπη και στο βούρκο». Οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν στην ευκολία με την οποία η κυβέρνηση υιοθέτησε την «παράνομη υποκλοπή» της συνομιλίας Παππά-Μιωνή και έκαναν λόγο για «παρακράτος» που ήταν σε λειτουργία από την εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στην αντιπολίτευση
Τι ερευνά η Εισαγγελία
Εντωμεταξύ, τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Βαγγέλης Ιωαννίδης, και σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, σε πρώτη φάση, αυτή θα αφορά «αμιγώς νομικά ζητήματα», στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο εισαγγελικός λειτουργός που θα κληθεί να χειριστεί την υπόθεση. Οι πληροφορίες θέλουν ένα από τα πρώτα ζητούμενα, που θέτει προς διερεύνηση η Εισαγγελία, να αφορά αυτόν καθεαυτό τον χαρακτήρα του υλικού.
Ο εισαγγελικός λειτουργός θα κληθεί να απαντήσει πρωτίστως αν το υλικό είναι νόμιμο ή παράνομο, υπό το πρίσμα του κρίσιμου ερωτήματος, αν η συνομιλία κρίνεται δημόσια ή ιδιωτική. Αν υπήρχαν δηλαδή μπροστά και άλλα άτομα, πέραν του Νίκου Παππά και του Σάμπυ Μιωνή. Ένα άλλο θέμα, το οποίο θα απασχολήσει την έρευνα, είναι ο τόπος, όπου καταγράφηκε η συνομιλία. Όπως προκύπτει, αυτό συνέβη στην Κύπρο, εκεί όμως η πράξη της καταγραφής διέπεται από άλλο Δίκαιο.
Στο πλαίσιο της έρευνας θα πρέπει να απαντηθεί επίσης και το ερώτημα, αν το υλικό αποτελεί αποδεικτικό μέσο καταγγελόμενης πράξης. Αν νομιμοποιείται δηλαδή η χρήση του στη βάση των προϋποθέσεων που ισχύουν στο άρθρο 14 του νόμου 4637/2019. Έναν νόμο που αποδέχεται χρήση αποδεικτικού μέσου, εάν με αυτό καταγγέλλεται κακουργηματική δράση που αφορά οικονομικό έγκλημα και περιπτώσεις διαφθοράς. Η Εισαγγελίας δεν αποκλείεται να δώσει εντολή και για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ηχογραφημένο υλικό είναι γνήσιο και κυρίως, αν έχει υποστεί επεξεργασία.