Εδώ “Παππάς”, εκεί “παρακράτος”, παντού ο Μιωνή

Εδώ "Παππάς", εκεί "παρακράτος", παντού ο Μιωνή, slpress

Πολιτικό σεισμό, θύελλα αντιδράσεων, αλλά και σοβαρότατα ερωτήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες Μιωνή και η συνομιλία που είχε τον Μάιο του 2016 με τον τότε υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Η ΝΔ ζητά την αποπομπή του πρώην υπουργού από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει επέκταση του κατηγορητηρίου, κάνοντας λόγο για «μαφιόζικες ενέργειες». Άποψη, την οποία υιοθέτησε και ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του από τον “Κήπο των Ηρώων” της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Εμμένοντας στην λογική ότι οι “αποκαλύψεις” του επιχειρηματία Μιωνή και οι εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή, η οποία διερευνά τον ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις με πολιτικό αντίκτυπο, είναι αντιπερισπασμός, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.

Το πραγματικά μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε στα δημόσια ταμεία 37 δισεκ. ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έχει  οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μία εφιαλτική προοπτική, είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Υποστήριξε δε, στη συνέχεια, ότι ο Μητσοτάκης, βλέποντας αυτές τις εξελίξεις ανέσυρε από το συρτάρι «πρακτορίστικτες και μαφιόζικες πρακτικές», καθώς και «μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων για να κρύψει το ένα και μοναδικό μεγάλο σκάνδαλο».

Ή Παππάς ή … παρακράτος

Δεν απάντησε, ωστόσο, επί της ουσίας για τα ζητήματα που προκύπτουν από την συνάντηση του κορυφαίου υπουργού του και πολύ στενού συνεργάτη του με έναν “αμφιλεγόμενο” επιχειρηματία, ο οποίος ήδη ελεγχόταν για μια σειρά θεμάτων. Μπορεί ο Νίκος Παππάς να δηλώνει κατηγορηματικά, ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας δεν γνώριζε τότε τίποτε για την συνάντηση, τώρα όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι αυτή έγινε. Και φυσικά όσο δεν απαντά αφήνει χώρο στην κυβέρνηση της ΝΔ να τον κατηγορεί ότι “πετάει τη μπάλλα στην κερκίδα”.

Η κυβέρνηση επιμένει εξάλλου να εστιάζει στον Τσίπρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανταπαντά στον πρώην πρωθυπουργό, ότι «έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους». Ο κ. Πέτσας είχε αναφερθεί και νωρίτερα, στις καταγγελίες του επιχειρηματία Μιωνή, προκαλώντας, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί σχετικά με τα δημοσιεύματα για το «παρακράτος κάποιου υπουργού» του, όπως είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει, αφού «τον βάζουν στο κάδρο οι στενοί συνεργάτες του, ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο κ. Παππάς». Ο κ. Πέτσας πίεσε για μια τοποθέτηση Τσίπρα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, λέγοντας ότι «δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να υπάρξει στην πορεία» και ότι είναι θέμα της Προανακριτικής και της Βουλής το «αν θα ασχοληθούν εκ νέου με το θέμα του κ. Παππά». Πρόσθεσε, ωστόσο ότι η Προανακριτική Επιτροπή «δεν ερευνά πολιτικές ευθύνες, αλλά ποινικές».

Η πρώτη απάντηση στον Στέλιο Πέτσα ήταν πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε από τη ΝΔ, «αφού κόπτεται τόσο πολύ», να διευρύνει «η ίδια το κατηγορητήριο και να συμπεριλάβει» σε αυτό τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Στην ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευε και πάλι το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει «παράνομες ηχογραφήσεις» στη Βουλή και ότι «τις ερμηνεύει κατά το δοκούν».

Στην Eισαγγελία η συνομιλία 

Σημειώνεται, ότι στην συνομιλία που εμφάνισε τη Δευτέρα ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, ο Νίκος Παππάς φέρεται να γνωρίζει, ότι ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «και η ομάδα του» έχουν «δική τους ατζέντα» και ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά». Σήμερα, Τρίτη, ο πλήρης φάκελος των στοιχείων, καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο της συνομιλίας πήρε το δρόμο για την Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου ο προϊστάμενός της αναμένεται να αποφασίσει, ενδεχομένως και αύριο, για το πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί. Αν θα αποτελέσει δηλαδή το επίμαχο υλικό αντικείμενο ποινικής έρευνας και ποια θα είναι τα ερευνώμενα ζητήματα, εάν δοθεί τελικά σε εισαγγελικό λειτουργό για διερεύνηση.

Την ίδια ώρα, νομικές πηγές αναφέρουν ότι, εφόσον πιστοποιηθεί από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών η γνησιότητα του ηλεκτρονικού αρχείου, το περιεχόμενό του μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανεξάρτητα αν αποκτήθηκε παράνομα ή όχι. Αρκεί να αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς.

Ήδη από χθες πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς, αλλά και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, συνδέουν τις καταγγελίες Μιωνή με τις “αποκαλύψεις” σχετικά με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου και τον σύζυγο της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου. Ο πρώτος φέρεται, με βάση τις καταγγελίες, ότι έλαβε 2,6 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ και ο δεύτερος, ότι ζημίωσε το δημόσιο με 1,7 εκατ. ευρώ μόνο για το έτος 2018.

Μπλέκουν Σαμαρά 

Μάλιστα ο Νίκος Παππάς υποστηρίζει ότι «οι αναφορές σε “ατζέντα” και πληροφορίες για κάποιους που “κάνουν δουλειές”, προφανώς και δεν έχουν αφορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο», αλλά «τον κ. Σαμαρά και την παρέα του, τον κ. Μιωνή και τον κ. Παπασταύρου, που με διάφορα κόλπα έβγαζαν λεφτά από τότε». Παραλλήλως, ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τον επιχειρηματία για «επιλεκτική απομαγνητοφώνηση της παρανόμως καταγεγραμμένης ιδιωτικής  συνομιλίας», καθώς και για «βίαιη διαστρέβλωση των λεγομένων» του, άποψη την οποία υιοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Υποστηρίζει επίσης ότι «ο Σάμπυ Μιωνή, με αντάλλαγμα μάλλον τη Λάρκο, παίζει το άθλιο παιχνίδι της ΝΔ και του ίδιου του κ. Σαμαρά» και θέτει, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, μια σειρά ερωτημάτων προς τον πρώην πρωθυπουργό, προκαλώντας τον να προσέλθει στην Προανακριτική και να τα απαντήσει.

Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για τον οποίο οι συνήγοροί του, Δημήτρης Τσοβόλας και Λύδια Τσοβόλα, έχουν υποστηρίξει ότι οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για την υπόθεση Novartis τον απενοχοποιούν πλήρως, ανακαλύπτει περαιτέρω εμπλοκή της ΝΔ στις “αποκαλύψεις” Μιωνή. Συνδυάζοντας αποσπάσματα της συνομιλίας Μιωνή-Παππά με απόσπασμα των πρακτικών της εξέτασης του πρώην υπουργού από την Επιτροπή, τον περασμένο Μάρτιο, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος συνάγει το συμπέρασμα πως η παράνομη ηχογράφηση ήταν σε γνώση της ΝΔ. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός εστιάζει στις ερωτήσεις που απηύθυνε ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης στον Νίκο Παππά.

Ήξερε κάτι ο Πλεύρης;

Σύμφωνα με το απόσπασμα των πρακτικών, που παρουσίασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο Πλεύρης ρωτούσε τον Παππά, αν είχε «εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενδεχομένως με ανθρώπους, είχαν δική τους ατζέντα και λειτουργούσαν ένα παραδικαστικό σύστημα για να βγάζουν λεφτά;».

Ο βουλευτής της ΝΔ φέρεται μάλιστα να επέμενε, αν ο πρώην υπουργός μίλησε με κάποιον «εκτός Ελλάδας, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ, στην Κύπρο» (η συνομιλία Μιωνή-Παππά καταγράφηκε στην Κύπρο και έχει πολλές αναφορές στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ), καθώς και αν έχει πει σε κανέναν ότι προκειμένου «να σταματούσε η καταδίωξη του Παπασταύρου θα έπρεπε να δώσετε κάτι εναντίον της κυρίας Γκραμπόφσκι”;» (υπάρχει επίσης σχετική αναφορά στη συνομιλία που παρουσίασε ο Μιωνή).

Με βάση τα παραπάνω, τα οποία ανέγνωσε στην Προανακριτική Επιτροπή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κάλεσε, εκ νέου, τον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη να αυτοεξαιρεθεί. Οι εξόφθαλμες ομοιότητες των ερωτήσεων του βουλευτή της ΝΔ με το περιεχόμενο της συνομιλίας Μιωνή-Παππά προκαλούν όμως νέα ερωτήματα, τα οποία υπερβαίνουν τον Θανάση Πλεύρη, καθώς πρέπει να απαντηθούν συνολικά από τη ΝΔ και την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, ακόμη και αν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε πλήρη γνώση της συνομιλίας, όπως υποστηρίζει ο Παπαγγελόπουλος, δημιουργούνται υποψίες για έναν ενδεχόμενο δίαυλο επικοινωνίας με τον “αμφιλεγόμενο” επιχειρηματία.

Αντεπίθεση Παπαγγελόπουλου 

Η παρέμβαση Παπαγγελόπουλου φαίνεται να δείχνει επίσης, πως ο Μιωνή δεν θυμήθηκε ξαφνικά χθες ότι είχε κάνει κάποτε, το 2016 συγκεκριμένα, και μια συνομιλία με τον Παππά και αποφάσισε τώρα να την καταθέσει. Στην συνομιλία του με τον Νίκο Παππά, ο επιχειρηματίας δίνει την εικόνα ότι κινείται με άνεση ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με όσα υποστηρίζει ο Παπαγελόπουλος όμως, φαίνεται σαν να “διαμορφώνει” και το ερωτηματολόγιο της κατάθεσης πρώην υπουργού σε Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και μαλιστα παραμονές επέκτασης του κατηγορητηρίου.

Παραλλήλως, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Προανακριτική κατηγορούν για ψευδή κατάθεση την Ελένη Ράικου. Υποστηρίζουν ότι, κατά την κατάθεσή της, απέκρυψε την ύπαρξη εγγράφου από την αλληλογραφία της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις αμερικανικές Αρχές, το έτος 2016, στο οποίο γινόταν λόγος για χρηματισμό πολιτικού προσώπου.

Ζητούν μάλιστα να διαβιβαστεί η κατάθεσή της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αξιολογηθεί η αξιοπιστία της, ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υποστηρίζει ότι «η κ. Ράικου πρέπει να διωχθεί, διότι είπε ψέματα στην επιτροπή». Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή, η Ελένη Ράικου έχει καταθέσει στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ότι ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας της, δεν ανέφεραν οι δικαστικές εισαγγελικές και ερευνητικές αρχές των ΗΠΑ κάτι για δωροδοκία «κυβερνητικών αξιωματούχων» από τη Novartis στην Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι