Τα γεγονότα στριμώχνουν τον Τραμπ – Ο εκλογικός περίπατος που έγινε Γολγοθάς
02/07/2020Ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει μία αξιοσημείωτη διπλωματική κινητικότητα, παρά τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, με τελευταίο την ήττα των υποψηφίων του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Την ίδια στιγμή η εικόνα του Λευκού Οίκου παρουσιάζει σημάδια πλήρους παράλυσης, με την “φωνή” των ΗΠΑ να ακούγεται όλο και λιγότερο στην διεθνή σκηνή.
Ενώ ο Μακρόν επιδιώκει μία νέα εποχή στης σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ και φτάνει στο σημείο να προκαλεί κρίση στο NATO, διαμαρτυρόμενος για την εμπλοκή της Τουρκίας στην Λιβύη, ο Τραμπ έμοιαζε να περιορίζεται σε καυγάδες στο twitter. Προσφιλής στόχος του Αμερικανού προέδρου τελευταία, τα “fake news” των αμερικανικών ΜΜΕ και η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος (η οποία διεκδικεί μέχρι και την μετονομασία του αεροδρομίου “Τζον Γουέιν”, κατηγορώντας τον χολιγουντιανό σταρ για “ρατσισμό”)!
Είναι αλήθεια πως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι άτυχος. Έμελλε να βρεθεί αντιμέτωπος, τόσο με την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της νεότερης ιστορίας, όσο και με τις σοβαρότερες φυλετικές ταραχές που συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την εποχή της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και των επεισοδίων στο Λος Άντζελες το 1992. Οι επικρίσεις που δέχεται ο Τραμπ (δικαίως και αδίκως) για την διαχείριση των δύο κρίσεων, έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Ως “κερασάκι στην τούρτα” ήρθαν οι τελευταίες αποκαλύψεις των βιβλίων του Τζον Μπόλτον και του άρθρου-καταπέλτης του Καρλ Μπερνστάιν (ενός εκ των δημοσιογράφων που αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate) που εμφανίζουν τον Τραμπ ως “έρμαιο” αυταρχικών ηγετών, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν.
Επανακάμπτει ο κορονοϊός
Στην πραγματικότητα, είναι τέτοια η δυναμική των γεγονότων, που μοιάζει να έχουν “παραλύσει” την κυβέρνηση Τραμπ. Την στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος υπολόγιζε στην επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δεύτερο φονικό κύμα του κορονοϊού.
Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται σημαντική άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού σε πολιτείες, όπου προηγουμένως τα κρούσματα ήταν περιορισμένα. Στην Αριζόνα, τη Νότια Καρολίνα, το Αρκάνσας και σε άλλες πολιτείες της “βαθιάς Αμερικής”, τα κρούσματα έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αμερικανός πρόεδρος “κατάπιε” τον εγωϊσμό του, αποδεχόμενος την αναγκαιότητα χρήσης ιατρικής μάσκας, την στιγμή που οι φανατικοί υποστηρικτές του επιμένουν να θεωρούν τον κορονοϊό ως “hoax”!
Την περασμένη Τρίτη οι θάνατοι, στο σύνολο της επικράτειας, ξεπέρασαν τους χίλιους μέσα σε λίγες ώρες. Υπάρχουν φόβοι πως θα επαναληφθεί ο μακάβριος απολογισμός του περασμένου Απριλίου, που υποχρέωσε τον Τραμπ να παρομοιώσει τον κορονοϊό με τις επιθέσεις στο Περλ Χάρμπορ. Ήδη ο επιδημιολόγος Άντονι Φαούτσι προειδοποίησε για 100.000 κρούσματα ημερησίως, προχωρώντας σε έκκληση για την τήρηση των στοιχειωδών μέτρων αυτοπροστασίας.
Όσον αφορά τις φυλετικές ταραχές που ακολούθησαν την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο Τραμπ υπολόγιζε πως η “σιωπηλή πλειοψηφία” θα υποστήριζε την σκληρή του στάση έναντι των ταραχών. Όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πολλά ανησυχητικά μηνύματα για τον Αμερικανό πρόεδρο και όχι μόνο γιατί δίνουν ένα ασφαλές προβάδισμα 14 μονάδων στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.
Ανησυχητικά μηνύματα για τον Τραμπ
Για πρώτη φορά ο Τραμπ συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 36%, παρουσιάζοντας σημάδια ευρύτερης αποσυσπείρωσης. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική εικόνα από τα άδεια έδρανα στην πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση στην Οκλαχόμα, την στιγμή που υπήρχαν στο επιτελείο του προσδοκίες για ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Κορυφαία αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, σημειώνουν πως ο Τραμπ πλέον σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο μιας εκλογικής ήττας.
Είναι αλήθεια όμως πως η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν μπορεί να δώσει “χείρα βοηθείας” στον Τραμπ. Σε μία από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις στην ιστορία των ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί επέλεξαν να έχουν έναν ελάχιστα χαρισματικό υποψήφιο, με σημάδια άνοιας (κοντεύει τα 80 έτη) και επιρρεπή στις γκάφες (το αρχικό σχόλιο του Μπάιντεν για την αστυνομική βία, ήταν πως οι αστυνομικοί «πρέπει να πυροβολούν στα πόδια»).
Πάντως ο Τραμπ μοιάζει τελευταία να αποπειράται να καλύψει το χαμένο έδαφος, ξεκινώντας αντεπίθεση σε επιμέρους μέτωπα, εν μέρει για να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό. Ενέκρινε το σχέδιο αποχώρησης 9500 Αμερικανών στρατιωτών από την Γερμανία, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες πως το Βερολίνο επωφελείται καταχρηστικά από την αμερικανική προστασία. Ταυτόχρονα μοιάζει έτοιμος για έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον προσφιλή του αντίπαλο, το Πεκίνο.
Αυτό δείχνουν οι επιθετικές δηλώσεις του Μάικ Πομπέο για το Χονγκ Κονγκ και το αινιγματικό tweet του ίδιου του Τραμπ πως «θυμώνει όλο και περισσότερο με την Κίνα». Μένουν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, επομένως δεν είναι ασφαλές ακόμα να κρίνουμε εάν μπορεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα από τους “μίνι πολέμους” (που μας έχει πλέον συνηθίσει ο Τραμπ), ή αν βλέπουμε τα σημάδια του επιθανάτιου ρόγχου μιας αμφιλεγόμενης προεδρίας, η οποία πλησιάζει στο τέλος της.