Ατραξιόν ισλαμιστών η Αγία Σοφία – Πατείς με πατώ σε, για να πάνε
12/07/2020Έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα αεροπορικά εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία. Κατά εκατοντάδες συρρέουν και από όλη την Τουρκία στην Πόλη, προκειμένου να δουν το μνημείο και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί -ή αν δεν χωρούν, για να προσευχηθούν έστω στον προαύλιο χώρο της.
Σε συνέντευξή του στο κανάλι “Α Χαμπέρ”, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς και το 1453 αποκαλείτο “Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας”, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου.
Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα σταματήσει και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία όσοι χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για τον οποίο ετάχθη είναι καταραμένοι… «Μακάρι αυτή η απόφαση να σταματήσει την κατάρα που βαραίνει αυτό το έθνος» ανέφερε ο Αλί Ερμπάς. Όσον αφορά στο κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού στις 24 Ιουλίου, που όλοι θα σπεύσουν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου.
Κατάφερε νομίζει ο Ερντογάν να μετατρέψει με 17.000 τ.μ. κόκκινα χαλιά σε τζαμί ένα ιερό ναό ή ένα μουσείο, να τον κάνει ατραξιόν για όσους δεν μπορούνε ούτε όνομα να του αλλάξουνε. Θα μου επιτρέψετε ταπεινά να θυμηθώ ότι παιδάκι, με πήρε ο μπαμπάς μου αγκαλιά για να βάλω το δείκτη μου στην “οπή των ευχών” της τεράστιας εκκλησίας και το θυμάμαι ακόμα σαν παραμύθι, να εύχομαι «να πάμε στην Ελλάδα». Η ευχή μου εισακούστηκε.
Και εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός να ξαναπάω στην Πόλη. Θα πάω στην Αγία Σοφία μια στιγμή που δεν θα προσεύχονται οι άλλοι, και θα προσευχηθώ όπως τότε. Γιατί κι όταν πήγα παιδάκι να ευχηθώ, για εμένα και τους γονείς μου εκκλησία ήτανε, κι ας το λέγανε οι άλλοι μουσείο. Κι όταν ξαναπάω, γριούλα, πάλι εκκλησία θα είναι, κι ας το λένε οι άλλοι τζαμί…