Τον χαβά τους οι Τούρκοι – Σε δοκιμασία η ευρωπαϊκή “αλληλεγγύη”
27/08/2020Σε δοκιμασία θέτουν την ευρωπαϊκή “αλληλεγγύη”, αλλά και τη νατοϊκή συνοχή οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνέρχονται σήμερα στο Βερολίνο, αναμένοντας ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τον Μπορέλ, η Άγκυρα, ωστόσο, δείχνει να μην φοβάται κάτι τέτοιο. Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει η παρέμβαση Τραμπ, η οποία σηματοδοτεί για πολλούς μια νέα ενεργοποίηση των Αμερικανών στην περιοχή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε το βράδυ της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Τούρκο πρόεδρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ανησυχία των ΗΠΑ για την συνεχιζόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και «επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και επιβεβαίωσε ο Στέλιος Πέτσας, έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο το θέμα «των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός τόνισε στον Τραμπ, ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, με την προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».
Βήμα πίσω η Τουρκία
Η Τουρκία πάντως δεν δείχνει τέτοια διάθεση, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε και με τον Ερντογάν και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα Τραμπ, του οποίου προηγήθηκαν απειλές του Ερντογάν ακόμα και για στρατιωτική απάντηση στην Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωνε στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί.
«Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση» να το κάνουμε και θα το κάνουμε είπε ο Ακάρ, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι για την Άγκυρα προέχει η «δύναμη» και όχι το Διεθνές Δίκαιο που προτάσσει η ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές επιδιώξεις στην περιοχή. «Εχουμε δίκιο. Θέλουμε διάλογο. Δεν φοβόμαστε» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την προσχηματική διάθεση της Τουρκίας για διάλογο. Έναν διάλογο, που για τον Ακάρ, όπως και για το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας, σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από τους όρους που έθεσε (στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και αφού τερματιστούν οι απειλές και οι προκλητικές ενέργειες).
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν έκρυψε άλλωστε τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις, τονίζοντας στην συνέντευξή του ότι η Τουρκία «έχει δίκιο και θα το πάρει». Αναφερόμενος μάλιστα στο Καστελλόριζο χαρακτήρισε παράλογο να δίνεται σε ένα νησί δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τετρ. χιλιομέτρων. Ειδικά, όπως είπε, όταν αυτό απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από τις αντίστοιχες ελληνικές.
Νατοϊκή συνοχή και ευρωπαϊκή “αλληλεγγύη”
Η Αθήνα εξακολουθεί να αναμένει δείγματα έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την Άγκυρα, πριν την έναρξη διαλόγου, και κρίνει ως αντιφατικές τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Εκτιμά επίσης, ότι το ενδιαφέρον Τραμπ είναι «η συνέπεια που χαρακτηρίζει την αμερικανική θέση σε αυτό το πεδίο», όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί εξάλλου να διαταραχθεί για οποιοδήποτε λόγο η συνοχή στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα την Τετάρτη και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος καταδίκασε συνολικά την τουρκική πολιτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Πριν από λίγο πάντως, οι Τούρκοι προχώρησαν σε νέες προκλήσεις, παρατείνοντας τη Navtex για το Oruc Reis και επιχειρώντας να παρενοχλήσουν ελληνικά F-16 που μετέχουν, μαζί με γαλλικές, ιταλικές και κυπριακές δυνάμεις, στην άσκηση EUNOMIA. Η απόπειρα παρενόχλησης των έξι ελληνικών μαχητικών έγινε κατά την επιστροφή τους από την Κύπρο στην Κρήτη και όπως συμβαίνει πάντα, οι Τούρκοι πιλότοι πήραν πληρωμένη απάντηση.
Το ερώτημα, ωστόσο είναι από που πηγάζει το απύθμενο θράσος της Άγκυρας, να προχωρά σε νέα κλιμάκωση, λίγες ώρες μετά την παρέμβαση Τραμπ και την ώρα που το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συζητά την επιβολή κυρώσεων. Αν κρίνει βέβαια κάποιος από την γκάφα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην συνομιλία του με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας δεν χρειάζεται να ψάξει και πολύ.
Στη συνομιλία που είχαν, με ξεχασμένα τα μικρόφωνα ανοιχτά, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ακούστηκε να λέει ότι η επίσκεψη Μάας στην Αγκυρα ήταν υπερβολικά δύσκολη σε σχέση με την Αθήνα. Από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ως εάν η Τουρκία και όχι η Ελλάδα να ήταν μέλος της ΕΕ, ακούγεται να λέει ότι οι Τούρκοι είναι εκνευρισμένοι με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και ότι θεωρούν αναξιόπιστους τους Έλληνες!
Να λαλήσει ο Δένδιας
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αναμένουν σήμερα από τον ίδιο άνθρωπο να παρουσιάσει τη λίστα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Κυρώσεις που έπρεπε να έχουν επιβληθεί πέρυσι, αλλά, ακόμα συζητιούνται με ευθύνη, κυριως της Γερμανίας. Το Βερολίνο, άλλωστε, ήταν αυτό που υπονόμευσε μια Κοινή Δήλωση καταδίκης της Τουρκίας στην προηγούμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, ενώ μόλις πριν δύο εικοσιτετράωρα ο Χάικο Μάας άκουγε τον Τσαβούσογλου να απειλεί την Ελλάδα και να κάνει μαθήματα στην Ευρώπη.
Κληθείς να σχολιάσει τον διάλογο Μπορέλ-Καρεμπάουερ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε «Κρείττον του λαλείν το σιγάν». Οι ώρες, ωστόσο, επιβάλλουν το “λαλείν” και μάλιστα το “λαλείν φωνηέντως”. Και αυτός που πρώτος πρέπει να “λαλήσει” είναι ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για τη σημερινή Σύνοδο. Η Ελλάδα πρέπει σήμερα να απαιτήσει και να λάβει αυστηρές κυρώσεις προς την τουρκία, οι οποίες θα αποδεικνύουν και εμπράκτως ότι έχει τερματιστεί η πολιτική των ίσων αποστάσεων που εφαρμόζει το Βερολίνο, παρά τις μικρές αλλαγές στη φρασεολογία, μετά την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν.
Πριν τη Σύνοδο ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατήγγειλε στον Γενς Στόλτενμπεργκ την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φέρεται ότι τόνισε στον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα επιδεικνύει μεν ψυχραιμία, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι στη διάρκεια συζήτησης τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές και ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές του και παραλλήλως υπονομεύουν τη συνοχή, άρα και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας.