Σε ιστορικό χαμηλό το δεκαετές ομόλογο – Πανηγύρια και σκεπτικισμός

Σε ιστορικό χαμηλό το δεκαετές ομόλογο – Πανηγύρια και σκεπτικισμός, slpress

Να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα επιχείρησε το Ελληνικό Δημόσιο και πέτυχε ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού, ξανανοίγοντας το δεκαετές ομόλογο που εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο. Η προσφορά κατέγραψε ρεκόρ και το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στις 18 Ιουνίου, με επιτόκιο 1,5%, άνοιξε με στόχο την άντληση ποσού περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Η αρχική εκτίμηση επιτοκίου ήταν στο 1,33%, όμως, λόγω της προσφοράς ρεκόρ, η οποία ξεπέρασε τα 18 δισεκ. ευρώ, η επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου έκλεισε στο ιστορικώς χαμηλότερο επιτόκιο 1,22%.

Με την επανέκδοση το κόστος δανεισμού για τα 2,5 δισεκ. ευρώ που άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο παρέμεινε σχεδόν στο χαμηλό επίπεδο, στο οποίο διαπραγματευόταν, τις τελευταίες ημέρες, το δεκαετές ομόλογο στη δευτερογενή αγορά. Σε αυτό συνέβαλαν κυρίως δύο παράγοντες: η μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε από θεσμικούς επενδυτές και το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στην ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι, αρχικώς, στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4-8 δισεκ. ευρώ. Μετά την πανδημία όμως, το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισεκ., από τα οποία τα 7,5 το Ελληνικό Δημόσιο τα έχει ήδη αντλήσει από τις αγορές, από την αρχή του έτους.

Ιστορικό χαμηλό για το δεκαετές ομόλογο  

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της νέας εξόδου του Δημοσίου στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στις αγορές, την τρίτη, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ανέφερε επίσης, ότι τα αποτελέσματα αυτά «συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης» και ότι «επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει (η κυβέρνηση) για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας».

Πανηγυρική ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter, και μάλιστα στα αγγλικά, επισήμανε το γεγονός ότι «η Ελλάδα σήμερα δανείστηκε με τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορία της σε οποιαδήποτε λήξη ομολόγων» και χαιρέτησε «την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Δημοκρατία».

Αυτήν την «ολιστική στρατηγική» με στόχο «την ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη», στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας, δεν την βλέπει πάντως η αντιπολίτευση. Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε οικονομικούς υπουργούς και κόμματα της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις 

Στις σημερινές εξελίξεις η πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης ήρθε από το ΜέΡΑ25, ο εκπρόσωπος του οποίου τόνισε ότι «κάθε ευρώ που δανείζεται η χώρα μας από τις αγορές με επιτόκιο πάνω από τον ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ της, αυξάνει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ». Πρόσθεσε επίσης, ότι αυτή η κατάσταση καθιστά την Ελλάδα «ακόμα πιο δέσμια της καλής πρόθεσης της ΕΚΤ, δηλαδή της ίδιας τρόικας που ευθύνεται για την καταστροφή της περασμένης δεκαετίας». Κατηγόρησε μάλιστα τα “Μνημονιακά κόμματα” ότι «έχουν δώσει άφεση αμαρτιών, εξακολουθώντας να αναπαράγουν την ανοησία ότι η οικονομία πήγαινε καλά μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο και για «εξαπάτηση» που, όπως είπε, «γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε επανέκδοση ομολόγου μία μόλις ημέρα πριν την ανακοίνωση της ύφεσης του β’ τριμήνου». Εκτίμησε τέλος ότι «ο συνολικός φετινός δανεισμός θα ανέλθει περίπου σε 10 δισ., όσα δηλαδή θα λάβουμε συνολικά από το περιβόητο “Ταμείο Ανάκαμψης” σε βάθος τριετίας».

Τις προηγούμενες ημέρες πάντως, οικονομικοί υπουργοί βρέθηκαν στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, κατηγορούμενοι ότι άφησαν απροστάτευτους τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα. Ιδιαίτερα έντονες ήταν και οι αντιδράσεις για την σχεδιαζόμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε «απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψουν τις ημέρες της υποχρεωτικής απουσίας τους από την εργασία!».

Λάδι στη φωτιά έριξαν και τα στοιχεία για την ανεργία, η οποία ήταν στην Ευρωζώνη στο 7,9% τον Ιούλιο και στο 7,7% τον Ιούνιο, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τον Μάιο, το ποσοστό της ανεργίας ήταν 17% από 15,7% τον Απρίλιο. Ακόμα πιο τραγική ήταν η κατάσταση για τους νέους κάτω των 25 ετών, η ανεργία των οποίων ήταν 37,5% τον Μάιο από 32,6% τον Απρίλιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx