Τα μερικά lockdown προκαλούν διαδηλώσεις και πολιτικό πρόβλημα στη Βρετανία
27/09/2020Αψήφησαν τελικά τις συστάσεις της αστυνομίας και των Αρχών τουλάχιστον 15.000 πολίτες στη Βρετανία, κατεβαίνοντας στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου. Οι συγκεντρώσεις εστιάζουν στην έκφραση διαμαρτυρίας ενάντια όχι μόνο στα μερικά lockdown, αλλά και κατά της προοπτικής μαζικών εμβολιασμών, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού και άλλων περιοριστικών μέτρων.
Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από διάφορες ομάδες και συλλογικότητες, όπως το Save Our Rights UK, σε μια προσπάθεια εναντίωσης στο περιβόητο “νομοσχέδιο του κορωνοϊού” (Coronavirus Act), το οποίο μεταξύ άλλων διεύρυνε τις εξουσίες της κυβέρνησης για την επιβολή περιοριστικών μέτρων. «Δεν συναινούμε», ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ, το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ έφεραν πανό που έγραφαν «Είναι αυτό ελευθερία;».
https://twitter.com/CoronavirusPlu2/status/1309820294165454849
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκα, ενώ συμμετείχαν και γνωστά πρόσωπα, όπως ο αδελφός του πρώην επικεφαλής των Εργατικών, Πιρς Κόρμπιν. Επίσης το “παρών” έδωσε και ο Ντέιβιντ Άικ, συγγραφέας που έχει διατυπώσει απόψεις για τον κορωνοϊό που αρκετοί χαρακτηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας.
https://twitter.com/kwilliam111/status/1309889226981474306
Η Σκότλαντ Γιαρντ ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, υπήρξαν τραυματίες και καταδίκασε το γεγονός ότι «τέθηκαν άνθρωποι σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού». Προειδοποίησε μάλιστα το πλήθος να διαλυθεί, ειδάλλως έχει την εντολή να χρησιμοποιήσει βία. Τουλάχιστον δέκα άτομα έχουν συλληφθεί, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Trafalgar Square is packed and the crowd is getting bigger. There are some individuals goading the police already asking when the riot police will arrive "like last time".#londonprotest #COVID19 pic.twitter.com/SLYwyYsQzI
— Matt Capon (@MattLCapon) September 26, 2020
Πάντως, οι διοργανωτές είχαν δηλώσει από νωρίς ότι η διαμαρτυρία θα ήταν ειρηνική και ότι υπήρξε συνεννόηση με την αστυνομία, ενώ υπέβαλαν και πλήρη υγειονομική αξιολόγηση. Παρόλα αυτά, η αστυνομία έκρινε ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι που περιγράφονταν στην αξιολόγηση, και που αφορούν για παράδειγμα στην τήρηση των αποστάσεων, όπως προβλέπει ο νόμος.
Μέτρα μερικού lockdown από τις 27 Σεπτεμβρίου
Αφορμή για τις διαδηλώσεις υπήρξε, προφανώς, η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση Τζόνσον. Σύμφωνα με αυτά, από τις 6:00′ το απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου, πολλές περιοχές, όπως το Leeds, το Κάρντιφ και το Σγουόνσι, ή πόλεις της Ουαλίας τίθενται σε ένα υβριδικό lockdown. Αλλού απαγορεύεται η επίσκεψη σε σπίτια και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ περιορίζονται οι μετακινήσεις που δεν “δικαιολογούνται”.
https://twitter.com/BarDisciple/status/1309871910352760832
Τα μέτρα αιτιολογήθηκαν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, αφού τα επίσημα του κρούσματα του κορωνοϊού σημείωσαν αύξηση ρεκόρ κατά σχεδόν επτά χιλιάδες μέσα σε 24 ώρες, Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνονται καθημερινά, έχοντας φτάσει συνολικά από την έναρξη της πανδημίας τους 41.936.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών που έχουν δηλώσει την απροθυμία τους να ψηφίσουν περαιτέρω περιορισμούς στην ελευθερία των πολιτών, παρά μόνο αν υπάρξει αύξηση των νοσηλευόμενων. Αυτή τη στιγμή, οι ασθενείς ανέρχονται σε περίπου 1.600. Στελέχη της επιστημονικής ομάδας συμβούλων της κυβέρνησης προειδοποιούν όμως, ότι με τον σημερινό ρυθμό, οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν από τους 34 ημερησίως ως και τους 100, σε τρεις με τέσσερεις εβδομάδες.