Τηλεφώνησαν οι Αρμένιοι στον Πούτιν, αλλά….
27/09/2020Το πρακτορείο TASS αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει σήμερα στον Ρώσο Πρόεδρο και ότι ο δεύτερος εξέφρασε την επιθυμία του να αποκλιμακωθεί η ένταση.
«Με ανησυχεί πολύ η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εκείνο που προέχει τώρα είναι πάση θυσία να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να παύσουν οι εχθροπραξίες», φέρεται να είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Νικόλ Πασινιάν.
Το TASS παρουσιάζει το θέμα με μεγάλη προσοχή, επισημαίνοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία των Αρμενίων, αλλά και αναφέροντας ότι στην Αρμενία έχει κηρυχθεί επιστράτευση εφέδρων ενώ στο Αζερμπαϊτζάν όχι.
Για το ιστορικό το TASS αναφέρει τα εξής:
«Η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου όταν το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση σε θέσεις του και η Αρμενία από πλευράς της ανέφερε ότι ο στρατός των Αζέρων επιτέθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι βομβαρδίστηκαν κάποιες εγκαταστάσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συμπεριλαμβανομένου του διοικητικού κέντρου του στην πόλη Στεπανακέρτ. Και οι δύο πλευρές αναφέρουν νεκρούς, περιλαμβανομένων αμάχων. Οι αρχές της Αρμενίας επέβαλαν στρατιωτικό νόμο και ανακοίνωση επιστράτευση εφέδρων.
»Η διαμάχη των δύο χωρών για την ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια αμφισβητούμενη περιοχή που ανήκε στο Αζερμπαϊτζάν πριν την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης αλλά κατοικείτο κυρίως από Αρμενίους, ξέσπασε το Φεβρουάριο του 1988 όταν η Αυτόνομη Περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Το 1992-1994 οι εντάσεις κλιμακώθηκαν και ξέσπασε πόλεμος για τον έλεγχο του θύλακα και για επτά περιοχές όταν το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχό τους. Οι συνομιλίες για το πρόβλημα συνεχίζονται από το 1992 υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ».
Για το Αζερμπαϊτζάν αναφέρει ότι ναι μεν κήρυξε στρατιωτικό νόμο αλλά δεν κάλεσε -κατά δήλωσή του-εφέδρους.