Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά της Χρυσής Αυγής – Νέα ένταση στο δικαστήριο
09/10/2020Νέα αναβολή, για τη Δευτέρα, πήρε η έκδοση της απόφασης σχετικά με τα ελαφρυντικά των μελών της Χρυσής Αυγής που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μια διάσκεψη που ξεκίνησε με την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης και συνεχίστηκε σήμερα, για τρίτη συνεχή ημέρα, εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων συνηγόρων και Έδρας, αλλά και επιπτώσεων στην κεντρική πολιτική σκηνή με την αντιπαράθεση των κομμάτων για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.
Τα γεγονότα που σημάδεψαν την σημερινή συνεδρίαση ήταν η παρέμβαση της εισαγγελέως, μετά από τις έντονες αντιδράσεις για την πρότασή της, με την οποία ζητούσε μόνο ένα ελαφρυντικό για συγκεκριμένη κατηγορία κατηγορουμένων, και οι ακραίοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας επιτέθηκε όχι μόνο στους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης, χαρακτηρίζοντάς τους «ξυπόλυτους», αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα που έκαναν δηλώσεις ενόψει της ετυμηγορίας. Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου αποκάλεσε «γραφικούς και αστείους» τους βουλευτές για το σύνθημα “Δεν είναι αθώοι”. «Διεξήχθη μια δίκη ήρεμη και μετά βλέπεις γραφικούς βουλευτές να λένε ”δεν είναι αθώοι”. Μα πόσο γελοίοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Να σας δίνουν εντολές αν είναι ένοχοι ή αθώοι» είπε.
Η παρέμβαση της εισαγγελέως
Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν την ώρα που έδειχνε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου σχετικά με την αναγνώριση ελαφρυντικών. Οι εκτιμήσεις ήταν ότι, σήμερα Παρασκευή, θα είχαν ολοκληρωθεί οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι εντολείς τους και αμέσως μετά το δικαστήριο θα αποσυρόταν για να εκδώσει την απόφασή του.
Δικαστικές πηγές ανέμεναν μάλιστα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα προχωρούσε σήμερα, εκτός απροόπτου, και στην επιμέτρηση των ποινών, αφήνοντας για τη Δευτέρα το κρίσιμο ζήτημα της φυλάκισης, με τη συζήτηση περί των αναστολών. Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με παρέμβαση της εισαγγελέως της Έδρας, η οποία ζήτησε το λόγο για να τοποθετηθεί σχετικά με τις έντονες αντιδράσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της.
Η κα Αδαμαντία Οικονόμου ανέφερε ότι δέχθηκε «σφοδρή επίθεση» από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρότασή της «ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση». «Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές. Παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι «ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση».
Μάχη για τα ελαφρυντικά
Την Πέμπτη, μετά την τοποθέτηση της Εισαγγελέως, η οποία ζήτησε μόνο ένα ελαφρυντικό για συγκεκριμένη κατηγορία κατηγορουμένων, οι συνήγοροι αντέδρασαν έντονα. Παραλλήλως παρουσίασαν μια σειρά από πολύ διευρυμένες αιτιολογίες για ελαφρυντικά, όπως ο εθελοντισμός, η φιλοζωία, η χριστιανική πίστη, ακόμα και ο δύο φορές γάμος με την ίδια σύζυγο!
Η τοποθέτηση της Εισαγγελέως φαίνεται πάντως ότι έτυχε πολλών σχολίων στο νομικό κόσμο. Πρώτοι οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής την χαρακτήρισαν νομικά εσφαλμένη. «Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος» ανέφερε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης.
Επικαλέστηκε μάλιστα την εισηγητική έκθεση του νόμου και το σύγγραμμα “Ασφάλεια και Ελευθερία” του Ιωάννη Μανωλεδάκη, αφήνοντας αιχμή προς την εισαγγελέα της Έδρας, ότι όφειλε να το γνωρίζει. Παραλλήλως αιτήθηκε της απόρριψης αυτού του ελαφρυντικού για όλους τους κατηγορούμενους.
Σήμερα αναμενόταν, κάτι που έγινε, η ολοκλήρωση των αγορεύσεων με τις τοποθετήσεις περισσοτέρων από 20 συνηγόρων υπεράσπισης, ανάμεσά τους και οι συνήγοροι πρώην βουλευτών και της διευθυντικής ομάδας. Σημειώνεται ότι συνολικά 57 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, από τους οποίους οι επτά για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι για ένταξη. Κάποιοι από αυτούς έχουν κριθεί ένοχοι και για κακουργήματα και πλημμελήματα, ενώ έντεκα από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους απαλλάχθηκαν πλήρως από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.