Πικνίκ στα Βαρόσια με τον εγκάθετό του Τατάρ σχεδιάζει ο Ερντογάν!
28/10/2020Η θεατρική παράσταση στο παλάτι της Άγκυρας με μόνο πρωταγωνιστή τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δίπλα του τον “γελωτοποιό” του “σουλτάνου” Ερσίν Τατάρ, δόθηκε για να στείλει μηνύματα. Διά της επανάληψης των γνωστών θέσεων της Άγκυρας, για δυο κράτη, η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να διαμορφώσει την εντύπωση πως θα προσέλθει σε μια Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό με αυτή και μόνο τη θέση.
Δυο κράτη, βέβαια, είναι και η συνομοσπονδία. Και αυτό θέλει η Άγκυρα, για να μπορεί να ελέγχει ολόκληρο το νησί, σε ξηρά και θάλασσα. Συνομοσπονδία είναι, λίγο πολύ και αυτό που συζητείται εδώ και χρόνια, πλην όμως η ταμπέλα φέρει άλλο όνομα. Ο Ερντογάν προτάσσοντας τα δυο κράτη, απορρίπτοντας, όπως εξήγησε, το μοντέλο της ομοσπονδίας, δίνει το στίγμα των διαχρονικών προθέσεων του.
Θέλει να προσέλθει σε μια ενδεχόμενη Πενταμερή Διάσκεψη, προετοιμάζοντας τους εμπλεκόμενους για το τι δέχεται και τι απορρίπτει. Και στο κρίσιμο σημείο να δείξει, δήθεν, ευελιξία και να εξασφαλίσει όλα εκείνα που επιδιώκει, που είναι ο στρατηγικός έλεγχος του νησιού και η φινλανδοποίηση της Κύπρου.
Εορτασμοί-ντροπής Ερντογάν και Τατάρ
Την ίδια ώρα, στον πηγαιμό προς μια νέα Διάσκεψη, η τουρκική πλευρά επιβάλλει τετελεσμένα. Και αυτό το κάνει εδώ και καιρό στη θάλασσα, πεδίο το οποίο ενδιαφέρει πολύ την Άγκυρα, λόγω του φυσικού αερίου, αλλά και στην Αμμόχωστο. Μετά από πολλά χρόνια ο Ερντογάν θα βρεθεί στα Κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Φέτος θα βρίσκεται, στις 15 Νοεμβρίου, στα Κατεχόμενα για να πάρει μέρος στα πανηγύρια.
Και θα συνδυάσει αυτή την κάθοδο με πικνίκ στην Αμμόχωστο! «Λέω μπορούμε να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει;», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν».
Το νήμα για τον εποικισμό της Αμμοχώστου ξετυλίγεται. Θα το κάνει σιγά-σιγά, μέχρι να αναγκάσει την ελληνική πλευρά να συρθεί σε ένα διάλογο, στην βάση των δικών του όρων. Πιέζει χρησιμοποιώντας το θέμα της Αμμοχώστου. Θα κάνει πίσω; Σύμφωνα με την τουρκική λογική, όπου δημιουργείται τετελεσμένο δεν αλλάζει.
Οι επίκαιρες επισημάνσεις του Νεοκλή Σαρρή
Ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής, επικαλούμενος τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές, με τον οποίον είχε κατ΄ ίδια συζήτηση, ανέφερε πως η Άγκυρα, «στοχεύει στον έλεγχο ολοκλήρου της Κύπρου». Η πρόθεσή της αυτή δεν έχει άμεση σχέση με την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, αλλά σχετίζεται με τα ευρύτερα συμφέροντά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σημείωνε δε σε άρθρο του, ο Νεοκλής Σαρρής, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2010, πως ο Γκιουνές του εξήγησε επί μακρών τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία «φοβάται» και προσπαθεί όπως αποφύγει τη διχοτόμηση στην Κύπρο. Όπως του είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε περίπτωση διχοτόμησης, στις ελεύθερες περιοχές θα εγκαθίσταντο ενδεχομένως από την Ελλάδα βαλλιστικά οπλικά συστήματα, τα οποία να απειλούσαν ακόμη και την κεντρική Μικρά Ασία.
Ο καθηγητής, σημείωνε το 2010 σε σχέση με το Αιγαίο, πως «κάτω από το πρόσχημα της χάραξης της υφαλοκρηπίδας, στο οποίο με τον χρόνο προστέθηκαν και οι θεωρίες των “γκρίζων” ζωνών, υπέβοσκε η ίδια με την Κύπρο στοχοθεσία: μια ιδιότυπη ελληνοτουρκική συγκυριαρχία με βαρύνουσα βλέψη αυτήν την τουρκική επικυριαρχία επί του συνόλου, κατά τον τύπο ‘’τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μας’’».
Ξεκάθαροι οι τουρκικοί στόχοι
Η Τουρκία έχει ξεκάθαρους στόχους ως προς τι επιδιώκει στην Κύπρο. Όπως έχει, επίσης, σαφείς επιδιώξεις στο Αιγαίο. Όσα, λοιπόν, έλεγε ο Γκιουνές ισχύουν σήμερα. Στη βάση εκείνων διαμορφώθηκε και η θεωρία του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έχει εκπαραθυρωθεί από τον Ερντογάν.
Ωστόσο ο σχεδιασμός του τέως υπουργού Εξωτερικών παραμένει επίκαιρος και συνιστά τη στρατηγική επιδίωξη της κατοχικής Τουρκίας. Αυτά λοιπόν που έλεγε ο Γκιουνές ισχύουν, σε μια επικαιροποιημένη, ενδεχομένως, εκδοχή. Η τουρκική πολιτική είναι ξεκάθαρη. Σε μεγάλο βαθμό και η τακτική, που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση της.
Είναι εκπληκτικό που κάποιοι “αιφνιδιάζονται” και “σοκάρονται” από τις παραφωνίες Ερντογάν και Τατάρ, για δυο κράτη. Ο “αιφνιδιασμός” και τα “μοιρολόγια” είναι το άλλοθι, που δεν διαμορφώθηκε μέχρι στιγμής μία πολιτική ανάσχεσης και αποτροπής στους τουρκικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.