Φύλαγε το καλό για το τέλος – Υιοθέτησε προτάσεις της αντιπολίτευσης και εξήγγειλε μέτρα ο Μητσοτάκης

Φύλαγε το καλό για το τέλος – Υιοθέτησε προτάσεις της αντιπολίτευσης και εξήγγειλε μέτρα ο Μητσοτάκης, Βαγγέλης Σαρακινός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή για να πάρει τη συστράτευση των κομμάτων στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων που αυτή επιφέρει. Κάτι, που στη διάρκεια της συζήτησης έδειχνε ανέφικτο, καθώς υπήρξαν έντονες προσωπικές αντιπαραθέσεις. Στην τριτολογία του, ωστόσο, ο πρωθυπουργός έδειξε να υιοθετεί αιτήματα των κομμάτων και εξήγγειλε παρεμβάσεις.

Μετά από δύο γύρους έντασης και προσωπικών αντεγκλήσεων, κυρίως με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στο κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή, ότι θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών, με ρύθμιση που θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι είναι ένα «λογικό αίτημα που το έθιξε ο κ. Βελόπουλος». Το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών ήταν, ωστόσο, ένα αίτημα που έθεσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε προγράμματα υποστήριξης των σχολείων με laptop. Αφού σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν δοθεί περισσότερα από 40.000, τόνισε ότι ο στόχος είναι να φθάσουμε τις 90.000 έως το Φεβρουάριο του 21. «Θα ζητήσω από το Υπουργείο Παιδείας, εάν γίνεται να επισπευσθεί» είπε, αναφερόμενος σε ένα θέμα που έθιξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Τι εξήγγειλε ο Μητσοτάκης 

Πρόσθεσε επίσης ότι την μεθεπόμενη εβδομάδα θα γίνουν έξυπνα και στοχευμένα τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, προκειμένου να υπάρξει μία εικόνα σχετικά με τη διασπορά του ιού στους μαθητές. «Μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία στα τέλη Νοεμβρίου. Έχουμε τα εργαλεία και τα κατάλληλα μοντέλα». Με τις εξαγγελίες αυτές, ο πρωθυπουργός απάντησε μερικώς στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τα σχολεία και την έλλειψη πρωτοκόλλου που επισήμανε η Φώφη Γεννηματά και υιοθέτησε και ο Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα, κάτι για το οποίο είχε απευθύνει έκκληση νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τον να υιοθετήσει σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πώς, πόσα χρήματα και πώς θα τα δώσουμε θα τα αξιολογήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Εφόσον υπάρχει η ταμειακή δυνατότητα, η κυβέρνηση θα δώσει απτή στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη» είπε.

Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εάν όλοι γυρίζαμε το ρόλοι του χρόνου πίσω θα παίρναμε νωρίτερα δραστικά μέτρα». Μάλιστα με μια δόση αυτοκριτικής που έλειπε στη διάρκεια των πρωτολογιών και των δευτερολογιών παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση “έπεσε έξω”.

“Πέσαμε έξω” στη Θεσσαλονίκη

Αφού ξεκαθάρισε, ότι «η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως την κυβέρνηση και κατόπιν τους τοπικούς άρχοντες» πρόσθεσε ότι «η ταχύτητα αύξησης των κρουσμάτων μας επιτρέπει να πούμε πως πέσαμε έξω, κυβέρνηση, ειδικοί και επιδημιολόγοι». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως ότι «τώρα γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν», ενώ απάντησε και στο αίτημα της αντιπολίτευσης για την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών υγειονομικών κέντρων της πόλης.

«Το Διαβαλκανικό έχει ήδη μπει στην εφημερία. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κρεβάτι, που να μην αξιοποιηθεί και αυτό γίνεται» είπε ο πρωθυπουργός και σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση σχετικά με το θέμα πρόσθεσε: «Θα πρέπει και εσείς να αναγνωρίσετε πως, εάν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη τότε που τη ζητούσατε, θα είχαμε σπαταλήσει πόρους, χωρίς να τους έχουμε χρησιμοποιήσει. Ακολουθούμε το μοντέλο να χρησιμοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα, όταν το χρειαζόμαστε».

Προσέγγιση θέσεων και κρίσεων της αντιπολίτευσης είχε όμως και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο θέμα του εμβολιασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τα κόμματα να υποδείξουν έναν συνομιλητή με το υπουργείο Υγείας, ειδικά την Επιτροπή Εμβολιασμού, προκειμένου να διαμορφωθεί η στρατηγική σχετικά με το εμβόλιο. «Το εμβόλιο θα έρθει. Και όταν έρθει θα αφήσουμε πίσω μας αυτήν την περιπέτεια. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να αντέξουμε. Σε όσους μας κατηγορούν για το μοντέλο του ακορντεόν σχετικά με το lockdown, θα τους ζητήσω να μας καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις. Να μην ξανακάνουμε το λάθος του εφησυχασμού, όταν θα ξανανοίξουμε» είπε.

Έχοντας πει τη λέξη που απέφευγε για ημέρες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις γιορτές, προτρέποντας «να τις περάσουμε μόνο με τους αγαπημένους μας». Θύμισε μάλιστα και τον στίχο του Λέοναρντ Κοέν “Υπαρχει μία ρωγμή, μία ρωγμή στα πάντα. Έτσι μπαίνει το φως” για να τονίσει ότι μόνο με έναν τρόπο μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι από την αυτήν την μάχη, «με συστράτευση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι