Εμβόλιο ακόμα δεν υπάρχει, αλλά κανονίσαμε να μας ειδοποιούν με SMS

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αν και ακόμα εμβόλιο δεν υπάρχει, το υπουργείο Υγείας κανόνισε να ειδοποιούνται με SMS  για τις δόσεις τους οι “δικαιούχοι”. Συγκεκριμένα ο εμβολιασμός θα γίνεται κυρίως σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας –προβλέπονται 1.083 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Πρώτοι θα εμβολιασθούν σίγουρα οι γιατροί και οι νοσηλευτές, αλλά μετά η σειρά δεν είναι σαφής. Άλλοι θεωρούν ότι δεύτερα έρχονται τα σώματα ασφαλείας, τρίτοι  οι ευπαθείς και οι άνω των 65, καθώς και όσοι ζουν έγκλειστοι (φυλακές, πρόνοιας).  Άλλοι βάζουν στην πρώτη γραμμή τα παιδιά -και για τα ίδια και για το περιβάλλον τους.

Η Κομισιόν δηλώνει ότι οι πρώτες δόσεις δεν επαρκούν για όλους και πρέπει να καθοριστεί ποιοι πρέπει να το κάνουν πρώτοι την άνοιξη με το καλό. Προτείνει στα κράτη μέλη χωρίς να ιεραρχεί όπως τονίζει, ότι προτεραιότητα πρέπει να έχουν στο πρώτο κύμα εμβολιασμού:

  • το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
  • οι άνω των 60
  • οι έχοντες ευπάθεια στον ιό ανεξαρτήτως ηλικίας
  • οι απαραίτητοι / σημαντικοί απασχολούμενοι (π.χ. αστυνομικοί)
  • τα άτομα που δεν μπορουν να τηρήσουν αποστάσεις (φυλακές, πνευματικά ζητήματα, ιδρύματα)
  • οι κοινωνικο-οικονομικά περισσότερο ευάλωτοι ή λιγότερο προνομιούχοι

Στην Ελλάδα όσοι εμβολιάζονται θα καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού και θα ειδοποιούνται σε sms ή e-mail για το πότε πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν ή ζουν σε κλειστές δομές θα εμβολιάζονται από κινητές μονάδες.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε προχτές  σε 25 εκατομμύρια δόσεις για την Ελλάδα χωρίς να υπεισέλθει σε “λεπτομέρειες”  όπως πότε περίπου και ποιο εμβόλιο εννοεί, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει με την Pfizer για παράδειγμα, για τις αρχές του 2021, 300 εκατομμύρια δόσεις για όλη την Ευρώπη. Ακριβώς τον ίδιο αριθμό έχει συμφωνήσει και με την Astrazeneca και άλλες τρεις εταιρείες. Δεν είναι σαφές τι θα γίνει αν εγκριθούν τρία-τέσσερα διαφορετικά εμβόλια και πόσα έχει δεσμευθεί η Κομισιόν να αγοράσει από κάθε μια εταιρεία. Ούτε είναι σαφές πότε θα αφιχθεί δεύτερη παρτίδα.

Αν όμως εγκριθεί ένα εμβόλιο. π.χ. της Pfizer, ο πληθυσμός της Ευρώπης είναι 450 εκατομμύρια. Οι 300 εκατομμύρια δόσεις, σημαίνουν τα μισά εμβόλια (αν γίνεται σε δύο δόσεις ο εμβολιασμός), δηλαδή θα εμβολιασθούν 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, που ζουν σε  27 χώρες και χονδρικά θα καλυφθεί το 1/3 του πληθυσμού. Πάντως με 300 εκατομμύρια δόσεις για όλη την Ευρώπη η Ελλάδα δικαιούται σε πρώτη φάση περίπου 6,5 εκατ. δόσεις, δηλαδή καλύπτονται 3,25 εκατ. άτομα. Για να υπάρξει ανοσία στον πληθυσμό πάντως, απαιτείται γενικός εμβολιασμός όλων λένε οι λοιμωξιολόγοι ή πάντως άνω του 60%-70% του πληθυσμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx