Στ. Πέτσας: Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για άρση lockdown
20/11/2020O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή ρεαλιστικό στόχο, η σταδιακή άρση των περιορισμών από την 1η Δεκεμβρίου, διότι δυστυχώς, η πρώτη εβδομάδα του lockdown κύλησε μάλλον χαλαρα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι υπάρχει πίεση από τον κορονοϊό και την επόμενη εβδομάδα. Για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η συζήτηση ξεκίνησε από τη στιγμή που δεν υπήρχε οικειοθελής διάθεση κλινών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μιας μορφής κανονικότητα μέσα στο Δεκέμβριο. Ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουμε διαπιστώσει ότι τα κρούσματα επιμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι πάρα πολλές περιοχές ήταν στο “κόκκινο”, εδώ και αρκετές εβδομάδες, πριν την εφαρμογή του καθολικού lockdown».
Σημείωσε ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα, με τα χθεσινά και προχθεσινά στοιχεία, είναι ότι υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση, ενδεχομένως, στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως δεν προχωρά τόσο γρήγορα στην αποκλιμάκωση» και προσέθεσε: «Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πίεση και την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε μέσα στην εβδομάδα που έρχεται ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός -επαναλαμβάνω – για σταδιακή άρση αυτών των μέτρων. Αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει όλοι Dνα δώσουμε τη μάχη να περιορίσουμε τον κορονοϊό».
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αρθούν οι περιορισμοί, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «ξεκινάμε από το πεδίο το οποίο έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι τα σχολεία. Μετά το λιανεμπόριο και μετά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η εστίαση». Επισήμανε, όμως, ότι «χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη».
Ιδιωτικές κλινικές
Ο κ. Πέτσας για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε ότι η συζήτηση ξεκίνησε από τη στιγμή που δεν υπήρχε οικειοθελής διάθεση κλινών, που ήταν απαραίτητες εδώ και δέκα μέρες. «Είχαν ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Κωτσιόπουλος, και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου οι ιδιωτικές κλινικές να παραχωρήσουν κλίνες -απλές και όχι ΜΕΘ- οικειοθελώς. Εφόσον δεν το έπραξαν και επειδή βλέπουμε την πίεση στο σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίταξη δυο κλινικών -όχι και των εννέα- στη Θεσσαλονίκη, για 200 κρεβάτια, που δεν θα είναι ΜΕΘ αλλά απλές κλίνες για κορονοϊό».
»Δεν θα υπάρχει καμία μίξη των ασθενών, ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία ότι κάποιος ασθενής στο ιδιωτικό θεραπευτήριο μπορεί να κολλήσει κορονοϊό από κάποιον που θα έρθει να νοσηλευτεί εκεί από το ΕΣΥ. Άρα θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως «όταν βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μια υγειονομική Περιφέρεια».