Υβριδική εργασία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
30/11/2020Με το 50% των εργαζομένων να εργάζονται από το σπίτι και άλλοι με υβριδική εργασία, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποκτά μια επιπλέον βαρύτητα. Τα παραδείγματα των παραβιάσεων σε ισχυρά συστήματα έχουν αυξηθεί είτε σε πλατφόρμες εκπαίδευσης είτε ακόμα και σε σημαντικές τηλεδιασκέψεις.
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι το 78% των εργαζομένων βάζει σε κίνδυνο τα δεδομένα του από αμέλεια. Ενώ, έχουν αυξηθεί κατά 71% οι απειλές στον κυβερνοχώρο με την έναρξη των lockdown σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολιτικός που ανέβασε φωτογραφία στο διαδίκτυο που φαίνονταν οι κωδικοί πρόσβασης της, σε απόρρητη τηλεδιάσκεψη. Ο Covid-19 άλλαξε την εργασιακή κουλτούρα φέρνοντας μια νέα εποχή. Οι εταιρίες πλέον πρέπει να αξιολογήσουν τον τρόπο που παρέχουν ασφαλή ψηφιακά περιβάλλοντα στους εργαζόμενους τους.
Το 57% των εργαζομένων αποθηκεύει με ασφάλεια τους κωδικούς πρόσβασης στα προγράμματα περιήγησης στις εταιρικές τους συσκευές. 21% επιτρέπει σε άλλα μέλη της οικογένειας να χρησιμοποιούν τις εταιρικές τους συσκευές για δραστηριότητες όπως σχολική εργασία, παιχνίδια και αγορές. Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι το 78% των εργαζομένων θέτει τα δεδομένα του σε κίνδυνο. Επίσης, οι ασυνήθιστες συνθήκες εργασίας από το σπίτι έχουν σαν συνέπεια την απόσπαση της προσοχής και την απρόσεκτη συμπεριφορά όσον αφορά τις πολιτικές ασφαλείας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι προσωπικά στοιχεία χρησιμοποιούνται σε πολλές από τις εφαρμογές στα κινητά. Έτσι, μια απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία με κακόβουλα λογισμικά που αποτελούν σημαντική απειλή για τα προσωπικά και εργασιακά δεδομένα.
Η νέα πραγματικότητα θα είναι οι άνθρωποι να εργάζονται με μοντέλα υβριδικής εργασίας και η τεχνολογία θα αναπτύσσεται με τον ανθρώπινο παράγοντα να αποτελεί τον αδύναμο σύνδεσμο. Γιατί όσα μέτρα και να λάβουν οι εταιρίες για την ασφάλεια δεδομένων, πρέπει αντίστοιχα, να επενδύσουν και στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους.
Οι συνθήκες που φαίνονται τώρα ασυνήθιστες είναι η νέα κανονικότητα, που θα φέρει μαζί της αναβαθμισμένες ασφάλειες στα δίκτυα και αυτοματισμούς. Θα πρέπει λοιπόν οι ψηφιακές δεξιότητες να περάσουν σε άλλο επίπεδο και να περιλαμβάνουν εκπαίδευση στον τρόπο αποφυγής επιθέσεων και στις πολιτικές ασφαλείας.