Από την απομακρυσμένη εργασία στα υβριδικά μοντέλα απασχόλησης

Από την απομακρυσμένη εργασία στα υβριδικά μοντέλα απασχόλησης

Σύμφωνα με έρευνες στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ιδιωτικές εταιρείες της Αμερικής, τα δύο τρίτα σκοπεύουν να αυξήσουν αρκετά έως πολύ την δυνατότητα των εργαζομένων τους να μπορούν να εργάζονται από το σπίτι ή σε υβριδικά μοντέλα απασχόλησης

Μάλιστα υπολογίζεται ότι το 2% αυτών των εταιριών θα προχωρήσουν σε μόνιμη βάση της απομακρυσμένης εργασίας. Ορισμένες εταιρίες, επίσης, υποστηρίζουν ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων τους αυξήθηκε το διάστημα που εργάστηκαν από τα σπίτια τους λόγω του lockdown. Οι εταιρίες βέβαια λαμβάνουν υπόψη τους και την ευκαιρία που τους δίνεται ώστε να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, όσον αφορά την ενοικίαση γραφείων.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι η απομακρυσμένη εργασία είναι μεν αποτελεσματική, για τρέχουσες δραστηριότητες, αλλά περιορίζει την δημιουργικότητα. Σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Νίκολας Μπλουμ, το 2020 θα είναι η χρονιά της μικρής καινοτομίας και το 2021 το έτος της απογοήτευσης»

Στο ίδιο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ιnk, ο Jay Erickson, επικεφαλής καινοτομίας και ιδρυτικός συνεργάτης της Modus, μιας εταιρείας ψηφιακού σχεδιασμού που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, λέει ότι η καινοτομία απαιτεί εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Οπότε πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια για να μοιραστούν τις ιδέες τους, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τις τηλεδιασκέψεις. Οι άνθρωποι από τη φύση τους χρειάζονται την φυσική παρουσία για να ανοιχτούν και να ξεδιπλώσουν την δημιουργικότητα τους και οι εταιρίες θα πρέπει να υιοθετήσουν περιοδικές συναντήσεις των ομάδων τους σε φυσικούς χώρους με κοινές δραστηριότητες, όχι απαραίτητα μόνο εργασίας, άλλα περισσότερο κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η καινοτομία ευδοκιμεί μέσα από τις εμπειρίες και την συνεργασία που μέσω της τεχνολογίας δίνεται χωρίς αποκλεισμούς. Όσο περισσότερες απόψεις διαμοιράζονται τόσο περισσότερη καινοτομία και δημιουργικότητα αναπτύσσεται.  Με την επέκταση των τηλεδιασκέψεων μεταξύ στελεχών και εργαζομένων η επικοινωνία απέκτησε και μια διάσταση «ισότητας». Από το τραπέζι συσκέψεων όπου ο επικεφαλής καθόταν στην κορυφή, τώρα μέσω της τηλεδιάσκεψης, όλοι έχουν την δική τους οθόνη και νιώθουν ότι μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα εκφράζοντας τις απόψεις τους.

Αυτό που είναι σημαντικό για να λειτουργήσει η απομακρυσμένη εργασία αποτελεσματικά είναι η οργάνωση και η εκπαίδευση στην κουλτούρα των τηλεδιασκέψεων καθώς και στις τεχνικές λεπτομέρειες. Γιατί μπορεί να φαίνεται, πλέον, εύκολο να συμμετέχει κάποιος σε μια τηλεδιάσκεψη θα πρέπει όμως να εκπαιδευτεί τόσο σε τεχνικής φύσεως θέματα, όπως στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της, όσο και στον τρόπο που θα εκφράσει τις απόψεις του άμεσα και εμπεριστατωμένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Facebook δημιούργησε θέση διευθυντή για τον συντονισμό της απομακρυσμένης εργασίας των υπαλλήλων του ώστε να αναπτύξει αποτελεσματικά μεθόδους απομακρυσμένης εργασίας. Ενώ σύμφωνα με την Google το 62% των υπαλλήλων της θέλουν να επιστρέψουν στα γραφεία τους αλλά όχι κάθε μέρα κάτι που θα την οδηγήσει ενδεχομένως σε υβριδικό μοντέλο.

Όπως φαίνεται το υβριδικό μοντέλο απασχόλησης όπου ο χρόνος εργασίας θα μοιράζεται ανάμεσα στην απομακρυσμένη και τον φυσικό εργασιακό χώρο, θα είναι αυτό που τελικά θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι