Ο Γολγοθάς μιας ελληνορθόδοξης μονής του 5ου αιώνα στην Βηθλεέμ

Ο Γολγοθάς μιας ελληνορθόδοξης μονής του 5ου αιώνα στην Βηθλεέμ

Στους πρόποδες της κορυφής ενός βουνού στην έρημο της κοιλάδας Kidron, βρίσκεται το μοναστήρι Mar Saba, 1.500 μέτρα μακριά από την πόλη al-Ubeidiya, ανατολικά της Βηθλεέμ. Το μοναστήρι χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα. Ο Άγιος Saba το ίδρυσε το 484 μΧ, για να γίνει ένα από τα παλαιότερα κατοικημένα μοναστήρια στον κόσμο.

Το μοναστήρι είναι ένα από τα πιο εξέχοντα παλαιστινιακά αρχαιολογικά μνημεία. Περιβάλλεται από υπέροχα φυσικά τοπία που δείχνουν τις στροφές της κοιλάδας. Ένας πύργος ύψους 18 μέτρων, που ονομάζεται Ιουστινιανός Πύργος, ανεγέρθηκε δίπλα στο μοναστήρι τον έκτο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο. Ο δήμαρχος της al-Ubeidiya Naji Radaida δήλωσε στο Al-Monitor:

«Το μοναστήρι είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Saba, του οποίου το ελαφρώς αποσυντεθειμένο σώμα βρίσκεται σε γυάλινο κουτί. Υπάρχει επίσης μια εκκλησία στο μοναστήρι, μια πηγή νερού και μια κρύπτη που οδηγεί στο υπόγειο νεκροταφείο της μονής, όπου βρίσκονται τα ερείπια εκατοντάδων μοναχών που σκοτώθηκαν από τους Πέρσες το 614Στεγάζει επίσης το βραχώδες ερημητήριο του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού, ο οποίος έζησε εκεί τον όγδοο αιώνα.

Aποτελείται από περισσότερα από 100 δωμάτια και είναι διακοσμημένο με μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής για την Ημέρα της Κρίσης και μια ζωγραφική της ταφής του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού. Το μοναστήρι διατηρεί τις παλιές παραδόσεις του για να εμποδίζει την είσοδο των γυναικών. Με βάση τις χριστιανικές πεποιθήσεις, το μοναστήρι θα καταρρεύσει και θα καταστραφεί εντελώς από έναν σεισμό, σε περίπτωση που μια γυναίκα εισέλθει.

Το μοναστήρι επιβλέπεται από την ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα στην Παλαιστίνη και 15 Έλληνες μοναχοί ζουν μέσα σε αυτό. Οι μοναχοί αρνούνται να εφοδιαστούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ή σύγχρονα δίκτυα νερού και επικοινωνίας και βασίζονται σε πρωτόγονα μέσα. Στηρίζονται στην πηγή κάτω από το μοναστήρι για πόσιμο νερό. Οι μοναχοί θέλουν να αφιερωθούν πλήρως στη λατρεία του Θεού, ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων τους.

https://www.youtube.com/watch?v=AUSBwbT4ArA

Το “άβατο” του μοναστηριού

Το μοναστήρι είναι ανοιχτό σε επισκέπτες και τουρίστες από όλο τον κόσμο όλη την εβδομάδα, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Περίπου 350.000 εγχώριοι τουρίστες επισκέπτονται το μοναστήρι ετησίως, ενώ ο αριθμός των διεθνών τουριστών εκτιμάται σε 300.000 ετησίως, κυρίως από την Ελλάδα και τη ΡωσίαΟ Τζιχάντ Γιασίν, γενικός διευθυντής του Τμήματος Αρχαιολογικών Ανασκαφών στο Παλαιστινιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, δήλωσε στο Al-Monitor:

«Η Μονή Mar Saba συμπεριλήφθηκε στη λίστα προσπαθειών της UNESCO, καθώς είναι το παλαιότερο μοναστήρι στην Παλαιστίνη. Το μοναστήρι βρίσκεται σε τουριστική τοποθεσία που περιέχει εκατοντάδες σπήλαια, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι μοναχοί που ζούσαν στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία οποία εκείνη την εποχή είχε απαγορεύσει την χριστιανική θρησκεία. Αυτές οι σπηλιές χρησίμευαν ως ασφαλές καταφύγιο για τους Χριστιανούς μοναχούς, προκειμένου να κρυφτούν από τους Ρωμαίους στρατιώτες.

Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να προσεύχονται στο μοναστήρι. Δεν μπορούν να εισέλθουν στο μοναστήρι και μπορούν να θαυμάσουν το υπέροχο σχεδιασμό του απ’ έξω. Ωστόσο, υπάρχει ένα πενταώροφο κτίριο που ονομάζεται “The Girl’s Palace” από το οποίο οι γυναίκες μπορούν να δουν το μοναστήρι. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του μοναστηριού, σε απόσταση 100 μέτρων. Το κτίριο ανήκει στη Μονή της Mar Saba, αλλά βρίσκεται έξω από τα τείχη του και επιτρέπεται στις γυναίκες να εισέλθουν».

Στο στόχαστρο των εποίκων

Το Mar Saba βρίσκεται στην περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, από τον Πόλεμο των Έξι ημερών το 1967. Αυτή η περιοχή αντιπροσωπεύει το 61% της Δυτικής Όχθης, στην οποία το Ισραήλ διατηρεί σχεδόν τον πλήρη έλεγχο μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας που είναι γνωστή ως Συμφωνία Όσλο II μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Το 1995, το Ισραήλ διαίρεσε τη Δυτική Όχθη σε τρεις περιοχές: Περιοχή Α, Περιοχή Β και Περιοχή Γ.

Ο Jeires Qumsieh, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, δήλωσε στο Al-Monitor: «Αφού το κράτος της Παλαιστίνης έγινε μέλος της UNESCO τον Οκτώβριο του 2011, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων έθεσε μια σειρά από αρχαιολογικούς χώρους στην προσπάθεια του οργανισμού. λίστα. Μεταξύ αυτών των τοποθεσιών ήταν το μοναστήρι Mar Saba στη Βηθλεέμ.

Η περιοχή του μοναστηριού, που θεωρείται ένα από τα παλαιότερα κατοικημένα μοναστήρια στον κόσμο, δέχτηκε επίθεση εκατοντάδων Ισραηλινών εποίκων το 2018. Οι έποικοι υποστηρίζουν τα πιο ακραία κόμματα της ισραηλινής εθνικιστικής δεξιάς, πολλά από τα οποία είναι εκλογικοί σύμμαχοι του δεξιού Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο ίδιος ο Νετανιάχου είχε συγκρουστεί με τον πολιτικό του μέντορα, τον “πατριάρχη” της ισραηλινής δεξιάς Αριέλ Σαρόν, όταν ο “μπαρουτοκαπνισμένος” στρατηγός των αραβοϊσραηλινών πολέμων είχε πάρει την απόφαση να διαλύσει τους εποικισμούς στην Γάζα.

Οι έποικοι δεν πρόκειται να δεχθούν τίποτα λιγότερο από την προσάρτηση των εποικισμών τους στο κράτος του Ισραήλ και τον τερματισμό της προοπτικής δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό οι έποικοι δεν χάνουν την ευκαιρία ευκαιρία να επιτεθούν σε ό,τι είναι παλαιστινιακό, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμικών, αλλά και των χριστιανικών λατρευτικών τόπων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx