Ο Τραμπ προσπαθεί να φρενάρει το νομοσχέδιο με τις τουρκικές κυρώσεις

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε βέτο για το αμυντικό νομοσχέδιο  των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι αυτό ουσιαστικά αβαντάρει την Κίνα. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων και κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Πριν από τρεις μέρες ο Τραμπ είχε πει ότι θα ασκούσε βέτο αλλά αναφερόταν σε  διαφορετικούς λόγους (για τα εθνικά μνημεία και για έναν νόμο περί ευθύνης ιστοτόπων).

Στις 11 Δεκεμβρίου, η Γερουσία στις ΗΠΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2021 το οποίο εκτός από το θέμα της Τουρκίας, αναφέρεται και σε κυρώσεις για τον αγωγό  Nord Stream 2 που έχει “παγώσει”στη Βαλτική. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης την απόσυρση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία και προβλέπει περαιτέρω πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, καθώς και απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ.

Με το βέτο του Τραμπ το νομοσχέδιο επιστρέφει στα νομοθετικά σώματα και για να “περάσει” πάλι, θα απαιτηθεί να πάρει τα δύο τρίτα των ψήφων τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. Όταν συγκεντρώσει την σημαντική αυτή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος δεν μπορεί παρά να τον κυρώσει. Πάντως και στις δύο πρώτες ψηφοφορίες (πριν από πέντε μέρες και πριν από τρεις ημέρες αντίστοιχα), είχε συγκεντρώσει πολύ πάνω από τα 2/3 ούτως ή άλλως. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψηφίστηκε από 335 έναντι 78 που το καταψήφισαν και στη Γερουσία από 84  έναντι 13.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx