Οι Ιεράρχες θα επιδιώξουν μεγαλύτερη παρουσία πιστών στις εκκλησίες

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην ιεραρχία αλλά και στους πιστούς, που θεωρούν μεροληπτικό αλλά και στην πράξη ανεφάρμοστο αυτό που αποφασίσθηκε -δηλαδή το να ανοίξουν οι εκκλησίες για πιστούς μονό ανήμερα των Χριστουγέννων και τα Θεοφάνια.

Οι Ιεράρχες θα θέσουν την δική τους συμβιβαστική πρόταση προς την Κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Θα ζητήσουν αφ’ ενός να λειτουργήσουν οι εκκλησίες και την 1η Ιανουαρίου, του Αγίου Βασιλείου, αφ’ ετέρου να διεξαχθούν κυλιόμενες λειτουργίες ώστε να μπορέσουν να πάνε στην εκκλησία περισσότεροι πιστοί, και να επιτρέπεται η ατομική προσευχή από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου.

Θα ζητήσουν επισης να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να εισέλθουν στους ναούς και αυτό να συνδεθεί με τα τετραγωνικά μέτρα (1 πιστός ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Η Εκκλησία από πλευράς της θα διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις και θα δίνει αντίδωρα σε συσκευασία.

Ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος ζητεί η πολιτεία να αφουγκρασθεί τις πνευματικές ανάγκες του λαού και χρειάζεται μια ελαστικότητα. Ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ζητά ανοιχτούς ναούς με το σκεφτικό ότι «επιτρέπεται να βγαίνει ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξει ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, αλλά δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάει στην Εκκλησία να προσκυνήσει, να εκκλησιασθεί και να κοινωνήσει». Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος είπε «Η Εκκλησία μέχρι σήμερα, με εκκλησιαστική αγάπη για κάθε άνθρωπο και σε συνεργασία με την πολιτεία, μέσα από τους διακριτούς ρόλους τους, έχει πράξει στο έπακρο το χρέος της. Αναμένουμε και πάλι αυτή την εβδομάδα τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.»

Υπάρχουν και ιεράρχες που θέλουν να κρατήσουν κλειστούς του ναούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης όπως και ιεράρχες που θέλουν η εκκλησία να αγνοήσει τα κυβερνητικά μέτρα και να προχωρήσει στην τέλεση των ιερών ακολουθιών κανονικά με ανοικτές θύρες και με τήρηση μέτρων και δυνατότητα εισόδου ενός πιστού ανά τ.μ. ναού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx