ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί να κάνω τεστ πριν από το εμβόλιο

Γιατί να κάνω τεστ πριν από το εμβόλιο

Οι ειδικοί δεν συνιστούν να γίνεται τεστ “στα καλά καθούμενα”, αλλά πολλοί υποψήφιοι για εμβολιασμό κάνουν με δική τους πρωτοβουλία τεστ πριν πάνε για το εμβόλιο, ώστε να ειναι ήσυχοι ότι δεν θα φτιάξουν “κοκτέιλ” μετά τον εμβολιασμό και, το κυριότερο, δεν θα μπερδέψουν συμπτώματα του κορονοϊού με παρενέργειες του εμβολίου. Μπορεί δηλαδή να έχουν κάποιοι την ατυχία να είχαν κολλήσει λίγο πριν από τον εμβολιασμό τους και να ήταν ασυμπτωματικοί.

Ο εμβολιασμός σε αρκετούς προκαλεί δεκατική πυρετική κίνηση, πονοκέφαλο ή και διάρροια με αποτέλεσμα κάποιοι (λίγοι όπως δείχνει η εμπειρία στην πράξη) ενώ ήδη νοσούν, να εκλαμβάνουν ως φυσιολογικές παρενέργειες του εμβολίου τις εκδηλώσεις ασθενείας, οπότε εφησυχάζουν. Υπενθυμίζεται ότι έτσι δυστυχώς νόσησε και πέθανε ο πολιτικός Θεόδωρος Κατσανέβας, που εκδήλωσε συμπτώματα της νόσου τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Ο άτυχος πολιτικός διασωληνώθηκε, αλλά δεν επιβίωσε.

Αν κάποιος σκοπεύει να κάνει τεστ προ εμβολιασμού, σκόπιμο είναι να μην προτιμήσει ένα απλό self test, αλλά να πάει κατ΄ευθείαν σε ένα από τα πολλά κέντρα που έχει διαθέσιμα ο ΕΟΔΥ τις καθημερινές, και τις Κυριακές για rapid test. Για τα Σάββατα εκδίδεται ειδικό δελτίο κάθε Παρασκευή, αλλά πρέπει να κάνετε αναζήτηση για να μην εκλάβετε ως επίκαιρο ένα περασμένο Σάββατο (προσέξτε την  ημερομηνία).

Στις διευθύνσεις που δίνει ο ΕΟΔΥ, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει κάποιο κλιμάκιο που να κάνει τεστ κοντά του ή δίπλα στο κέντρο εμβολιασμού, όπου ούτως ή άλλως θα πάει για το εμβόλιο.Το self test παρουσιάζει, όπως αποδεικνύεται και από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, ένα ποσοστό 2% ψευδώς θετικών τεστ, δηλαδή δείχνει κάποιον θετικό ενώ είναι αρνητικός.

Aξιοπιστία

Αυτό είχε π.χ. ως αποτέλεσμα 45 παιδιά στη Λαμία και πάνε για επιβεβαίωση, με τους γονείς να αγωνιούν και να διαπιστωθεί εν τέλει ότι μόνον τα δύο από αυτά τα παιδιά ήταν όντως φορείς.  Τα ίδια ποσοστά διαπίστωσαν γονείς και στα Ιωάννινα, όπου έτυχε να πηγαίνουν πολλά παιδιά στην κεντρική πλατεία για επανέλεγχο και επιβεβαιώθηκε τελικά επίσης πολύ μικρό ποσοστό. Οπότε, μπορεί ο άνθρωπος που ετοιμάζεται να εμβολιασθεί, να θορυβηθεί αδίκως. Είναι κατά συνέπεια πιο φρόνιμο να κάνει κατ΄ευθείαν ένα rapid test παρά να στηριχθεί στο self test.

Tα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν επίσης το μειονέκτημα ότι δεν είναι απόλυτα αξιόπιστα ούτε ως προς τα αρνητικά. Οπότε αν κάποιος θέλει να είναι πιο σίγουρος, μπορεί να κάνει είτε ένα δωρεάν rapid test κατ΄ευθείαν σε δομή του ΕΟΔΥ ή να κάνει ιδιωτικά ένα τεστ PCR, με δικά του όμως έξοδα. Ο μοριακός έλεγχος παραμένει η πιο αξιόπιστη διαγνωστική εξέταση σε σύγκριση με όλα τα τεστ, και τα rapid test αν και υπολείπονται του RCR είναι με τη σειρά τους περίπου 20% πιο αξιόπιστα από τα self test.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx