ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η “γειτονική χώρα”, τα προς ψήφιση πρωτόκολλα και οι φουρτούνες στη ΝΔ

Η "γειτονική χώρα", τα προς ψήφιση πρωτόκολλα και οι φουρτούνες στη ΝΔ, Μίνωας Ράπτης

Το γεγονός ότι η διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή των πρωτοκόλλων συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας (“γειτονική χώρα” για κάποιους στη ΝΔ), όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, θα προκαλέσει φουρτούνες στη ΝΔ, ήταν γνωστό. Κρίνοντας από τη δήλωση του βουλευτή Δυτικής Αθήνας Γιάννη Λοβέρδου, γνωστού για τις στενές σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη, οι φουρτούνες θα είναι μάλλον μεγαλύτερες από όσο ανάμενε το Μαξίμου.

Μιλώντας στο Real fm, ο Γιάννης Λοβέρδος ξεκαθάρισε, ότι στο ζήτημα των πρωτοκόλλων συνεργασίας, αλλά και σε ό,τι αφορά το θέμα που άνοιξε για την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Άφησε ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει ή να απόσχει. Σκληρή στάση κράτησε και απέναντι στην κίνηση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη από το Νίκο Καρανίκα. «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο κ. Γεωργιάδης αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τον Καρανίκα, προσωπικά δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο. Ο Καρανίκας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για όσα έκαναν», ήταν τα λόγια του.

Γίνεται φανερό, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, δύο και πλέον χρόνια μετά την ψήφισή της, επηρεάζει ακόμα τις κομματικές ισορροπίες. Ένα παράδειγμα είναι η συνέντευξη του βουλευτή Κώστα Κυρανάκη. Μπορεί να μην μίλησε για τις Πρέσπες, αλλά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, που δεν έχει υπουργοποιηθεί, κατά τρόπο που στέλνει μήνυμα, αφήνοντας ανοικτά ενδεχόμενα ίσως και σ’ αυτό το ζήτημα.

«Έχω φτάσει σε ένα σημείο –είμαι 1,5-2 χρόνια βουλευτής– που νιώθω ότι δεν μπορώ, δεν έχω τη δυνατότητα, να καταφέρω πράγματα. Και ανεξαρτήτως της θέσης ένας άνθρωπος που ασχολείται με την πολιτική για τους σωστούς λόγους, γιατί θέλει να αλλάξει τη χώρα, θέλει να κάνει τη χώρα πρότυπο –αυτό είναι το όραμα μας, να κάνουμε την Ελλάδα χώρα πρότυπο– δεν έχω τα εργαλεία να το κάνω». Πρόσθεσε δε, ότι στην ουσία ένας κυβερνητικός βουλευτής στην Ελλάδα, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα εάν δεν είναι υπουργός. Κατέληξε, λέγοντας ότι ο ίδιος νιώθει στάσιμος.

Οι πρώην πρωθυπουργοί

Όπως είναι γνωστό, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει τα πρωτόκολλα με τη Βόρεια Μακεδονία. «Μπορεί ο κ. Σαμαράς να μην έρθει να ψηφίσει ή μπορεί να είναι αλλιώς απασχολημένος», έχει δηλώσει η Ντόρα Μπακογιάννη όταν είχε ερωτηθεί σχετικά, προσθέτοντας ότι κατά την ψηφοφορία δεν θα υπάρξουν διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Το πρόβλημα για το Μαξίμου είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι μόνος του. Κατά συνέπεια, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα υπερψηφίσουν τα πρωτόκολλα οι βουλευτές που τον ακολουθούν. Η πεποίθηση της Ντόρας Μπακογιάννη, πάντως, δεν είναι βάσιμη, τουλάχιστον αν κρίνουμε από όσα λέγονται από την πλευρά βουλευτών που πρόσκεινται στον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για τη στάση καραμανλικών βουλευτών, καθώς και για το εάν ο Κώστας Καραμανλής θα πάει στη Βουλή όταν θα γίνει η σχετική ψηφοφορία. Το ενδεχόμενο να πάει στη Βουλή και να καταψηφίσει μάλλον αποκλείεται. Εάν, πάντως, προτιμήσει να μείνει σπίτι του θα είναι ένα σαφές μήνυμα διαφωνίας και μία κίνηση αποστασιοποίησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις.

Η “γειτονική χώρα”

Πάντως, η επιλογή του πρωθυπουργού να μην αναφέρει το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” στις αναρτήσεις του στα σόσιαλ μίντια για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Διαδίκτυο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο παρελθόν μιλούσε για τη “γειτονική χώρα”. Στην ίδια ακριβώς γραμμή και ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος αρνήθηκε να πει σε τηλεοπτική εκπομπή το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx