Κλιμακώνεται το αντάρτικο στη ΝΔ – Στο κάδρο και ο πρωθυπουργός
21/05/2021Σε κατάσταση παρατεταμένης εντροπίας έχει εισέλθει η ΝΔ καθώς οι προστριβές και οι κραδασμοί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. Η καταψήφιση των ρυθμίσεων για την συνεπιμέλεια των παιδιών, από δύο κορυφαίες βουλευτίνες, την Μαριέττα Γιαννάκου και την Όλγα Κεφαλογιάννη είναι η πλέον έντονη διαφοροποίηση, ωστόσο αντανακλά την διάχυτη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η κυβέρνηση την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη, ανακοίνωσε διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελείας Πελώνη ότι σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Οι δύο κυρίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν ήταν οι μόνες που διαφωνούσαν με τον τρόπο που ρύθμισε τον χρόνο μεταξύ των δύο γονέων το νομοσχέδιο του Κώστα Τσιάρα. Ήταν αρκετοί οι βουλευτές που συμφωνούσαν μαζί τους, ωστόσο απέφυγαν να καταψηφίσουν, ακριβώς για να μην προκαλέσουν ενδοκυβερνητική κρίση.
Ήταν η πρώτη διαφοροποίηση της Μαριέττας Γιαννάκου. Αν και όπως λένε οι βουλευτές που συνομιλούν μαζί της έχει πολλές επιφυλάξεις για πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης, εντούτοις δεν ξεχνά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έβαλε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και δεν θέλει να δείξει αχαριστία. Η Όλγα Κεφαλογιάννη, πάλι έχει πολλούς λόγους να είναι δυσαρεστημένη και έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική, ακόμη και για την “ανέμελη” βόλτα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα.
Η Κεφαλογιάννη έχει να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό πριν τις εκλογές του 2019. Ο Μητσοτάκης αθέτησε την υπόσχεση που της είχε δώσει ότι θα τις ανέθετε το ενοποιημένο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Μάλιστα δεν της τηλεφώνησε καν ο ίδιος για να της προτείνει το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο τελικά και αρνήθηκε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κ. Κεφαλογιάννη, από τις πιο δημοφιλείς βουλευτές δεν έχει πει την τελευταία λέξη της.
Συνεχείς διαφοροποιήσεις
Στην αρχή της εβδομάδας ήταν ο Κώστας Τζαβάρας που δημοσίως εξέφρασε την διαφωνία του για το κλείσιμο του πανεπιστημιακού τμήματος στην περιοχή του, την Ηλεία και προειδοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Άφησε μάλιστα αιχμές και εναντίον συναδέλφων του που ενώ διαφωνούν δεν το εκφράζουν για λόγους πολιτικής αυτοσυντήρησης, λέγοντας ότι «δεν είναι πολιτικάντης και ότι θα επιστρέψει στην δικηγορία».
Πριν από μερικούς μήνες ο κ. Τζαβάρας είχε συνυπογράψει μαζί με τον Ανδρέα Κατσανιώτη επιστολή με την οποία εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις ρυθμίσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και ζητούσαν να μην εφαρμοστεί η μείωση του αριθμού των εισακτέων και η βάση του 10 από την φετινή χρονιά, εν μέσω πανδημίας. Είναι ή ίδια πρόταση που επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, αν και εκείνοι την είχαν καταθέσει πρώτοι. Είναι δεδομένο ότι, όπως και με το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια, πολλοί βουλευτές της ΝΔ, κυρίως εκείνοι που είναι σε περιοχές που θα κλείσουν τμήματα Πανεπιστημίων, διαφωνούν.
Μερικές εβδομάδες νωρίτερα ήταν η διαφωνία πλειάδας βουλευτών με πτυχές της πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις «άνευ λόγου απαγορεύσεις». Οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ακόμη και μητσοτακικοί, όπως ο Ιάσων Φωτήλας και Χριστόφορος Μπουτσικάκης είχαν εκφράσει την αντίθετη άποψή τους για το κλείσιμο της εστίασης ή για την απαγόρευση της μουσικής και των μετακινήσεων των πολιτών.
Σε αυτά μπορεί να προστεθεί η δημόσια κριτική πλειάδας βουλευτών προς την κυβερνητική εκπρόσωπο, με αφορμή τις παλαιότερες δημοσιεύσεις της που ανασύρθηκαν από το διαδίκτυο. Είναι πάντα υπαρκτή η διαφωνία των σαμαρικών βουλευτών για την πολιτική έναντι της Βόρειας Μακεδονίας και η προειδοποίησή τους ότι δεν θα ψηφίσουν τα πρωτόκολλα συνεργασίας. Είναι αυτός ο λόγος που εκκρεμούν από τον περασμένο Νοέμβριο. Ενστάσεις όμως έχουν οι βουλευτές της ΝΔ της πατριωτικής δεξιάς και για την πολιτική έναντι της Τουρκίας, αν και προσωρινά έσωσε την κατάσταση ο Νίκος Δένδιας με τις δηλώσεις του στην Άγκυρα.
Επιφυλάξεις και για την Προανακριτική
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι επιφυλάξεις ουκ ολίγων βουλευτών για την εξέλιξη στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά. Όχι ότι έχουν αισθήματα συμπάθειας, αλλά συμφωνούν ότι με τις αστήρικτες κατηγορίες του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η Προανακριτική Επιτροπή. Τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί δεν στέκονται σε κανένα δικαστήριο.
Όπως εξηγούσε βουλευτής «το θέμα δεν είναι εμείς να επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα για την συμπεριφορά του Νίκου Παππά, αλλά ακριβώς μέσω της Προανακριτικής να δώσουμε τις απαντήσεις που τον ενοχοποιούν. Και αυτό μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. Η συμπεριφορά του Καλογρίτσα έχει ευτελίσει την διαδικασία και τείνει να δικαιώσει τον αντίπαλο που μιλά για πολιτική δίωξη».
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Προανακριτική είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους ότι ο Καλογρίτσας θα έδινε συνομιλίες του με το Νίκο Παππά που θα τον ενοχοποιούσαν. Στο δε πιο πρόσφατο παράδειγμα η φωτιά στην Κορινθία δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις στους βουλευτές του κόμματος και θέτει ερωτηματικά για την επάρκεια του Νίκου Χαρδαλιά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Ήταν μάλιστα ένα από τα θέματα που είχε κάνει σημαία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το Μάτι.
Στο στόχαστρο και ο πρωθυπουργός
Αλλά ούτε και συμπεριφορά του ίδιου του πρωθυπουργού ξεφεύγει από την προσοχή και την παρασκηνιακή κριτική πολλών βουλευτών του που του καταλογίζουν «πριγκηπική αντίληψη στην άσκηση της πολιτικής και αυταρχισμό». Φυσικά και δεν συμφωνούν με τις “ανέμελες” βόλτες του ή με τον τρόπο που χειρίστηκε την πρόσφατη απόδρασή του στην Τήνο το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Τήνο με το πλοίο της γραμμής, διαφημίζοντας ότι είναι ένα απλός πολίτης, για να καλέσει μετά ελικόπτερο για την επιστροφή, δίχως καν να δίνει τα παραστατικά της ενοικίασης.
Οι αστυνομικοί της φρουράς του μάλιστα αποδοκίμασαν πολίτη που έτυχε να δει την αποχώρηση του πρωθυπουργού με το ελικόπτερο. Δείχνει μάλιστα εκνευρισμό γιατί περιορισμένος αριθμός μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων θέτουν ερωτήματα, ωσάν να είναι υπεράνω ελέγχου και κριτικής. Αυτές είναι επιμέρους διαφωνίες δημόσιες ή παρασκηνιακές για κεντρικά ή επιμέρους ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Ωστόσο, όσο περνά ο χρόνος, το ερώτημα συγκεντροποιεί τις επιμέρους επιφυλάξεις είναι «πού οδηγεί τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Αρχίζει δε και γίνεται αισθητή η τριχοτόμηση της ΝΔ, ανάμεσα σε μητσοτακικούς νεοφιλελεύθερους και εκσυγχρονιστές, καραμανλικούς που επιμένουν στις παρακαταθήκες εθνικές και κοινωνικές του πρώτου και δεύτερου Καραμανλή και σαμαρικούς, με έντονες τις ενστάσεις κυρίως (αλλά όχι μόνο) για τα εθνικά θέματα.