ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εικόνα ύφεσης παρουσιάζει η πυρκαγιά – Μαίνεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Εικόνα ύφεσης παρουσιάζει η πυρκαγιά – Μαίνεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Εντός της ημέρας αναμένεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Κορινθία, με περισσότερους από 250 πυροσβέστες και 89 οχήματα να επιχειρούν αυτή τη στιγμή. Σε ετοιμότητα είναι η Πυροσβεστική, ενώ στην πυρόσβεση συμμετέχουν και εναέρια μέσα. Το καμένο έδαφος υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στα 55.000 στρέμματα. Η φωτιά ξέσπασε πριν από τέσσερεις μέρες στο Σχίνο Κορινθίας και πλέον έχει επεκταθεί στα Γεράνεια Όρη, το γειτονικό Αλεποχώρι, αλλά και τα Μέγαρα.

Τα 55.000 στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη περιλαμβάνουν σπίτια και εξοχικές κατοικίες, αλλά κυρίως πευκόδεντρα και καλλιέργειες. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ότι «εικόνα ύφεσης παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της». Υπενθυμίζεται ότι ο αντιστράτηγος Κολοκούρης είναι αρμόδιος για το συντονισμό των επιχειρήσεων από μεριάς της Πυροσβεστικής.

Όσον αφορά τους δύο οικισμούς που εκκενώθηκαν προληπτικά από την Πυροσβεστική, ο αντιστράτηγος δήλωσε «Στα συγκεκριμένα σημεία ελέγχθηκε άμεσα η φωτιά και δεν υπάρχει πρόβλημα». Πρόκειται για τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι. «Συνεχώς βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς. Αναμένουμε ότι και αύριο θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της σε διάφορα σημεία της μεγάλης έκτασής της, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή» πρόσθεσε. Σημαντική παράμετρος πάντως στο ότι τίθεται υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο, αποτελεί η ένταση του αέρα.

Στην μάχη τα εναέρια μέσα

Πλέον οι άνεμοι υπολογίζονται στα 2 με 3 μποφόρ. Με αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση του Πυροσβεστικού Σώματος για την πυρκαγιά που μαίνεται από την Τετάρτη και “έπνιξε” την ατμόσφαιρα της Αττικής, είναι ότι πιθανότατα θα έχει οριοθετηθεί πλήρως έως αύριο. Τους συνολικά 278 πυροσβέστες συνοδεύουν στο επιχειρησιακό σκέλος, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα, το ειδικό μηχανοκίνητο του Σώματος, ενώ εναέρια μέσα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους: 16 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο είναι συντονιστικά και δύο ρίχνουν συνεχώς νερό.

Συνεισφέρει επίσης στην προσπάθεια το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Όλυμπος”, ενώ συμμετέχουν στη μάχη και εθελοντές πυροσβέστες. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες από μεριάς τους βοηθούν μέσω υδροφόρων. Πάντως, Αττική και Πελοπόννησος παραμένουν σε γενική επιφυλακή σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ και άλλα σημεία της χώρας έχουν τεθεί σε μερική επιφυλακή.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί προσωρινά λόγω της πυρκαγιάς σε διάφορα σημεία, μεταξύ αυτών η διασταύρωση Αλεποχωρίου προς Σχίνο, η επαρχιακή οδός Μεγάρων-Αγίου Ιερόθεου, η επαρχιακή οδός Μεγάρων – Αλεποχωρίου κ.α. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω της επιχειρησιακής ομάδας Meteo, ερευνά τις φυσικές συνθήκες που δημιούργησαν την πύρινη καταστροφή.

Σημειώνουν την ύπαρξη μεγάλης ξηρασίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς δεν είχε βρέξει καθόλου σχεδόν για έναν μήνα, ενώ και τους προηγούμενους τρεις μήνες οι βροχοπτώσεις υπήρξαν ελάχιστες. Η μεγάλη σε ποσότητα καύσιμη ύλη που υπήρχε στην περιοχή, σε συνδυασμό με την μεγάλη ταχύτητα των ανέμων δημιούργησαν ένα επικίνδυνο μείγμα, που είχε ως αποτέλεσμα τα τραγικά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx