Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία – Παραιτήθηκε ο Κόντε

Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Κόντε

Πολιτική κρίση δημιουργεί στην Ιταλία η παραίτησή του  Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Η παραίτηση ήταν προδιαγεγραμμένη και υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Ιταλία εισέρχεται για ακόμη μια φορά σε μια πολιτική αβεβαιότητα που ενδέχεται να προκαλέσει τη διενέργεια εκλογών. ‘Ηδη διάφορα πολιτικά σενάρια έχουν εμφανιστεί για την επόμενη μέρα.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης της Ιταλίας έρχεται καθώς η χώρα, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, αγωνίζεται να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, να εμβολιάσει τον πληθυσμό της και να διασώσει την οικονομία. Η πτώση του Ιταλού ηγέτη δείχνει, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ότι οι πολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια εμμένουν, παρά την πίεση που ασκεί η πανδημία στους ευρωπαίους πολιτικούς να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Η παραίτηση του Κοντέ θεωρείται μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη δική του πολιτική επιβίωση. Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα πρέπει να αποφασίσει εάν θα δώσει στον Κόντε την ευκαιρία να διαπραγματευτεί ξανά, αναζητώντας την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει. Η κίνηση του Κόντε παραπέμπει στο να αποφύγει μια την ταπεινωτική ήττα στη Γερουσία για την κυβέρνηση, που η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα. Στόχος του είναι, να αυξήσει τις πιθανότητές του να εξασφαλίσει εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν θα στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια του Κόντε. Εάν οι γερουσιαστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, με ή χωρίς τον Κοντέ, τότε η χώρα θα οδηγεί σύντομα σε εκλογές. Η κυβέρνηση Κόντε δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία μετά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ηγέτη του κόμματος Italia Viva, να αποσύρει την στήριξη του από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Κόντε, δικηγόρος στο επάγγελμα, δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, όμως θεωρείται κοντά στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Σενάρια και Κόντε

Ο Ρέντσι αντέδρασε στα σχέδια του Κόντε για το πώς θα κατανεμηθούν δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση ζητά να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Τα τρία άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα (PD) και το αριστερό LeU έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς τον Κόντε.

Ένα σενάριο που έχει ακουστεί, αφορά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο κόμμα του Ρέντσι στην κυβερνητική συμμαχία. Όμως, το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα. Μια άλλη πιθανότητα είναι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση υπό νέο πρωθυπουργό, ίσως με την υποστήριξη του κεντροδεξιού κόμματος του Σύλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia (FI) για να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, θα ξεκινήσει τις πολιτικές διαβουλεύσεις με τα κόμματα του Κοινοβουλίου για να δει εάν μπορεί να βρεθεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, η παραίτηση Κόντε βυθίζει την Ιταλία σε μια πολιτική αβεβαιότητα που έχει γίνει ο κανόνας για την ιταλική πολιτική. Η χώρα έχει εξάλλου νέο πρωθυπουργό κάθε δύο χρόνια από το 1989. Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των Ιταλών θέλει την παραμονή του Κόντε στην ηγεσία. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Morning Consult έδωσε στον Κόντε ψήφο εμπιστοσύνης με ποσοστό 56%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι