Θύμωσε ο Ερντογάν και καταργεί όλα τα υπηρεσιακά Volkswagen

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Sözcü», ο Ερντογάν έδωσε εντολή με εγκύκλιό του προς τα υπουργεία και τις αρχές να αποσύρουν τα αυτοκίνητα της Volkswagen, θυμωμένος με την απόφαση της
γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να παγώσει τις επενδύσεις της στην χώρα του.

Η VW είχε ανακοινώσει ότι θα κατασκεύαζε στην Τουρκια εργοστάσιο για τα μοντέλα Passat και Skoda Superb -επένδυση της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Το εργοστάσιο θα δημιουργούσε περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας και η παραγωγή θα ανέρχονταν σε 300.000 οχήματα ετησίως. Το κρίσιμο γεγονός (για την ακύρωση της επένδυσης) ήταν η στρατιωτική επιχείρησή της Τουρκίας στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η οποία επικρίθηκε έντονα διεθνώς και χαρακτηρίστηκε εισβολή. Μετά από αυτό, η Volkswagen ανακάλεσε την απόφασή της να επενδύσει στην Τουρκία.

Το σχέδιο ναυάγησε οριστικά το 2020, με την πανδημία του κορονοϊού να αναφέρεται ως επίσημος λόγος για τη ματαίωση και η Volkswagen ανακοίνωσε επισήμως ότι «υπό τη σημερινές συνθήκες, δεν είναι αναγκαία η επιπρόσθετη παραγωγή οχημάτων». Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μουσταφά Βαράνκ αντέδρασε με αγανάκτηση λέγοντας:

«Γνωρίζαμε ότι μερικοί άνθρωποι δεν ήθελαν πολιτικά αυτήν την επένδυση στην Τουρκία. Εάν μια εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, τότε πρόκειται περί απάτης του επενδυτή εάν οι αποφάσεις του ληφθούν λόγω πολιτικής πίεσης. Η VW εξαπάτησε τους μετόχους της», είπε ο Τούρκος υπουργός. Στο παρελθόν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε προσωπικά στις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του εργοστασίου της Volkswagen (VW).

Με το μποϊκοτάζ των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, ο γερμανικός όμιλος χάνει μια προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει στόλο άνω των 115.000 οχημάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx