Αυστρία: Οι μεταλλάξεις επιβραδύνουν την χαλάρωση των μέτρων

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

«Οι μεταλλάξεις επιβραδύνουν την πλήρη χαλάρωση, θα συσκεφθούμε για το τι θα κάνουμε μετά τις 8 Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση αλλά και την οικονομική», δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το άνοιγμα στοίχισε πολύ ακριβά στην Ιρλανδία και στη Βρετανια λόγω της μετάλλαξης ιού Β.1.1.7 (της λεγόμενης βρετανικής). Έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα ένας γύρος διαβουλεύσεων με εμπειρογνώμονες, με κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του “Λαϊκού Κόμματος” του Σεμπάστιαν Κουρτς και του κόμματος των “Πράσινων”, αναμένεται να ανακοινώσει αργά το απόγευμα της Δευτέρας τις αποφάσεις της ως προς μία ενδεχόμενη νέα παράταση ή μια μερική χαλάρωση του τρίτου lockdown που ισχύει στην Αυστρία μέχρι την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου.

Εξετάζεται αν θα συνεχιστεί η τηλε-εκπαίδευση ή αν τα παιδιά θα επανέλθουν στα σχολεία με βάρδιες, αν θα ανοίξει με αυστηρά μέτρα το λιανεμπόριο κ.λπ. Για την εστίαση ξεκαθαρίστηκε ότι αποκλείεται να λειτουργήσει πριν από τον Μάρτιο. Παράλληλα έχει επιβληθεί παντού η χρήση μάσκας FFP2 και γίνεται μεγάλος αριθμός τεστ δειγματοληπτικά.

Bloomberg: Οπως το εμβόλιο της γρίπης…

 

«Την ώρα που ο πλανήτης βρίσκεται κοντά στο να προσθέσει ακόμη δύο εμβόλια στη μάχη κατά της πανδημίας, οι μεταλλάξεις που αναδύονται από διάφορες περιοχές του κόσμου αναγκάζουν τις φαρμακοβιομηχανίες να στραφούν στην παραγωγή ενισχυτικών σκευασμάτων, απέναντι σε μια πανδημία που αλλάζει διαρκώς και θα μπορούσε να παραμείνει ενεργή για χρόνια», αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι οι παραλλαγές ιού ανακόπτουν την αισιοδοξία που είχαν δημιουργήσει τα εμβόλια. Στις ΗΠΑ ζητείται από κάθε πολιτεία να αποστέλλει τουλάχιστον 750 δείγματα κάθε βδομάδα για ανάλυση των μεταλλάξεων

Μεταλλάξεις που είναι πιθανό να αντιστέκονται μερικώς στα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων, προελαύνουν στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, απειλώντας να διαδοθούν σε όλο τον πλανήτη. To εμβόλιο της J&J, για παράδειγμα, παρουσίασε αποτελεσματικότητα 72% στις ΗΠΑ, αλλά στη Νότια Αφρική, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%. Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία της Novavax, με 89% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόλις 49% στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τόσο η Pfizer, όσο και η Moderna, υποστηρίζουν πως τα εμβόλιά τους παράγουν επαρκή αντισώματα κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Ωστόσο, τόσο οι δύο εταιρείες, όσο και η J&J έχουν ανακοινώσει ότι βρίσκονται σε διαδικασία παραγωγής ενισχυτικών εμβολίων ή άλλων μεθόδων για να την καταπολεμήσουν. Ο Άντονι Φάουτσι σχετικά με το ζήτημα, είναι ενδεικτικές. «Αυτό που με κρατά ξύπνιο τις νύχτες, είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας μετάλλαξης που “ξεγλιστρά” από τα πάντα».

Σε εργαστηριακά αποτελέσματα πριν από τη νέα δοκιμαστική έρευνα των Novavax και Johnson & Johnson, συνεχίζει το πρακτορείο, ερευνητές από το Κέντρο Ερευνών Aaron Diamond AIDS στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna ήταν λιγότερα ισχυρά έναντι της μετάλλαξης στη Νότια Αφρική.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων: πρόκειται για μια μάχη που θα κρατήσει για πολύ, καταλήγει το Bloomberg. Τα εμβόλια που λειτουργούν καλά τώρα μπορεί να εξασθενίσουν στο μέλλον, εκτός εάν έχουν σχεδιαστεί ενισχυτικές δόσεις. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Covid-19 μεταμορφώνεται σε κάτι παρόμοιο με τη γρίπη, απαιτώντας ανά περιόδους νέους εμβολιασμούς, για να παραμείνει μακριά μας, καταλήγει το Bloomberg.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx