Με προφάσεις εν αμαρτίαις κρύβει τη γύμνια του το (επιτελικό) κράτος
17/02/2021Τα πάνω από 800 δέντρα που έπεσαν λόγω χιονόπτωσης είχαν αποτέλεσμα να μην έχουν ρεύμα 70.000 σπίτια, δηλαδή πολλές πόλεις στη σειρά. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό, λοιπόν, να λέει ότι ο κρατικός μηχανισμός κάνει “ό,τι καλύτερο” για ένα “φαινόμενο το οποίο πράγματι είναι πρωτόγνωρο”. Ο περιφερειάρχης Αττικής είπε το απίστευτο ότι ο αριθμός των δέντρων που έπεσαν ήταν “απρόβλεπτος”!
Την ώρα που η πολιτική ηγεσία μένει με το στόμα ανοιχτό βλέποντας τον χιονιά, ένα απίστευτο παιχνίδι διάχυσης ευθυνών που θυμίζει το παιχνίδι με την κολοκυθιά, λαμβάνει χώρα στα ΜΜΕ. Σημασία όμως έχει τι έπρεπε να είχε κάνει ο μηχανισμός, και όχι “ό,τι καλύτερο” κάνει κατόπιν εορτής.
Από το πρωί παρακολουθώ φορείς και πρόσωπα να ρίχνουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη και πάντα παρανομαστής παραμένει ο “φοβερός καιρός”. Ο υπουργός Ανάπτυξης, ανάρτησε φωτογραφίες ενός φίλου του στον Διόνυσο στο twitter για να “καταλάβουμε το μέγεθος της δυσκολίας αποκαταστάσεως των ζημιών και της βλάβης στο δίκτυο στα Βόρεια Προάστεια”.
Μπορεί να έπεφτε ένα δέντρο κάθε δύο λεπτά χθες, αλλά για τον περιφερειάρχη Αττικής Πατούλη, με εξαίρεση τη διακοπή ρεύματος, όλα “πήγαν καλά” στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Βέβαια, ο περιφερειάρχης δεν λέει την αλήθεια διότι όλη η Αττική ακινητοποιήθηκε, πέραν των διακοπών ρεύματος. Αλλά δικαιολογήθηκε ότι ήταν ένα ακραίο γεγονός, με όλες τις ελλείψεις του μηχανισμού, αλλά χωρίς απώλειες, αν δεν υπήρχε το ζήτημα των δέντρων. Έκανε από την πλευρά του ό,τι έπρεπε, λέει, ρίχνοντας την ευθύνη στους Δήμους και κυρίως στη ΔΕΔΗΕ η οποία «είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των ηλεκτρικών γραμμών, γι΄αυτό πληρώνεται».
Ο δε δήμαρχος Κηφισιάς έκανε το ίδιο. Αποποιήθηκε των ευθυνών του διότι, όπως είπε, αν πάει να κόψει προληπτικά δέντρο θα του κάνουν μήνυση. «Δεν αρκεί η προληπτική κοπή δέντρων, η επικινδυνότητα των δέντρων πρέπει να ψηφιστεί από δημοτικό συμβούλιο». Πράγματι η κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται πολύ σύνθετη που εμπλέκονται ακόμα και αρχαιολογικές υπηρεσίες! Ενδεικτικά αν δει κανείς έναν σχετικό νόμο του 2018 θα δει ότι χρειάζεται αίτηση αρμόδιας υπηρεσίας, αιτιολογημένη έκθεση αρμόδιου γεωπόνου, δασολόγου, ή αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα στην οποία περιγράφονται οι λόγοι για την κοπή δέντρων και πάει λέγοντας.
Τσακωμοί κατόπιν εορτής
Αν πάμε τώρα στη ΔΕΔΗΕ, και ακούσουμε τον Επικεφαλής Τεχνικών της ΔΕΗ θα ακούσουμε ότι πέραν της έλλειψης προσωπικού, τις ευθύνες τις έχουν Δασαρχείο, Δήμος, Περιφέρεια, ΔΕΔΗΕ. «Έπρεπε να υπήρχε η απαιτούμενη οργάνωση και ο συντονισμός 15 μέρες νωρίτερα όλων των υπηρεσιών, να είχανε κάτσει σε ένα τραπέζι αφού βλέπανε ότι έρχεται μια μεγάλη κακοκαιρία, το γνωρίζανε, από τέλος Ιανουαρίου». Όπως είπε περίμενε να τον καλέσουν οι άλλοι για να συνεργαστούν αλλά “δεν τους κάλεσαν”. Με αυτά και με αυτά, κανείς δεν φταίει στο τέλος. Είναι έτσι;
Γιατί όλοι αυτοί δεν τσακώνονταν όμως πριν οδηγηθούμε εδώ σήμερα; Μα ήταν τόσο στην κοσμάρα τους λες και ο καθένας υπηρετεί το δικό του κράτος; Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να στείλει ένα υπόμνημα ή έστω ένα έγγραφο που να ζητάει σύγκληση φορέων; Μπορεί οι προσπάθειες των συνεργείων να είναι ηρωικές, αλλά δεν αρκούν.
Το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων ήταν ορθό, διότι έτσι ίσως διασώθηκαν ζωές ενώ οι εγκλωβισμένοι θα απορροφούσαν σημαντικό δυναμικό. Προφανώς υπάρχει και ατομική ευθύνη σε κάποιες μετακινήσεις καθώς δεν μπορείς να έχεις χωροφύλακα σε οτιδήποτε. Αλλά η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ευθύνες του κράτους, το οποίο έδειξε ότι απέτυχε. Εφόσον το ελληνικό κράτος δεν έκανε ως όφειλε τα απλά πράγματα ρουτίνας, (όπως π.χ γίνεται το καλοκαίρι με τις ζώνες πυροπροστασίας), θα έπρεπε να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα.
Ένα μικτό επιτελείο με έναν “αρχιστράτηγο”
Όλες οι ρητορικές επινοήσεις του κ. Γεραπετρίτη περί επιτελικούς κράτους είναι μόνο για ακαδημαϊκή συζήτηση και πολιτική ρητορική κατανάλωση. Φαίνεται, πως όσο προσπαθούν οι ευρωπαϊστές να φτιάξουν το κράτος, τόσο περισσότερο το χαλάνε. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να υπάρχει ναι μεν επιτελική λύση, αλλά όχι ρητορική, μα… απλής λογικής;
Γνωρίζοντας το χάλι στις δημόσιες υπηρεσίες -ως διαχρονική διακομματική ευθύνη- θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να είχε αναθέσει τον συντονισμό σε ένα μόνο πρόσωπο. Αυτό θα μπορούσε να είναι πχ. υπουργός, ή πολιτική προστασία. Το πρόσωπο αυτό θα ήταν εντεταλμένο να δημιουργήσει άμεσα κλιμάκιο που να απαρτίζεται από πρόσωπα από σχετικούς με το πρόβλημα φορείς (δασαρχείο, υπουργεία, τοπική αυτοδικοίηση, δήμοι, στρατός κτλ.).
Αυτό το μικτό κλιμάκιο θα ήταν παντοδύναμο να ξεπεράσει κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο ή ασυννενοησία, καθώς ο επικεφαλής θα συντονίζει τους εμπλεκόμενους. Έτσι, αυτοί που τσακώνονται σήμερα θα μπορούσαν εδώ και δύο εβδομάδες να βρίσκονται στο ίδιο επιτελείο υπό την ηγεσία ενός ανθρώπου με εντολή του Μαξίμου. Δεν χρειάζεται διδακτορικό ούτε ευρωπαϊκά κονδύλια στην πολιτική προστασία.
Αντί όμως να προχωρήσει η κυβέρνηση σε λύσεις άμεσες, συμπεριφέρεται λες και την χτύπησε ο τυφώνας “Κατρίνα”. Μα ξέρεις ότι έχεις καιρικό φαινόμενο, οπότε δεν δικαιούσαι να αιφνιδιάζεσαι. Λαμβάνεις μέτρα βάσει του χειρότερου σεναρίου. Ο σταθμός του (πρώην) Αεροδρομίου του Ελληνικού έδωσε 61 επεισόδια χιονιού την περίοδο 1958- 2001. Δηλαδή έχουμε κατά μέσο όρο 1,4 ημέρες χιονιού ετησίως.
Σε ποιό κράτος ζει ο πρωθυπουργός
Μα καλά, ο Μητσοτάκης δεν ήξερε για τους τρομερούς χιονοφόρους χειμώνες του 1982–1983, 1986–1987, 1991–1992 του 2001; Δεν διδάχτηκε από το “έγκλημα” της προηγούμενης κυβέρνησης με τις πλημμύρες στη Μάνδρα που οδήγησε σε 27 θανάτους το 2017; Τότε, είχαμε ξανά εγκληματική προληπτική αμέλεια της κυβέρνησης. Μα, τα μέτρα τα λαμβάνεις για τα χειρότερα σενάρια πόσο μάλλον που εδώ και δεκαετίες υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης με ακρίβεια των ακραίων καιρικών φαινομέων.
Για παράδειγμα γιατί να μην φωνάξεις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν εργαλεία, για να κλαδέψουν; Τώρα δεν θα μιλούσαμε για 800 πεσμένα δέντρα. Γιατί ο στρατός δεν ήταν σε επιφυλακή καθώς έχει νέα στελέχη και συνεργεία να βοηθήσει σε τέτοιες καταστάσεις. Ο Στρατός δεν είναι μόνο για πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς απορροφά δαπάνες οι οποίες μπορούν να κεφαιλοποιηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις άριστα. Παντού τα σοβαρά κράτη χρησιμοπιούν τον στρατό να κάνουν την δουλειά εγκαίρως.
Τα κράτη δεν είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που τους βάζεις σε “αναστολή”, πρέπει να λειτουργούν πάντα. Πάντως, το ναπολεόντειο αξίωμα όχι μόνο λειτουργεί αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις το εμπλουτίζουν: κακό σύνταγμα δεν υπάρχει, αλλά κακός συνταγματάρχης και πλέον και… κακός καιρός, αυτός τα φταίει όλα!