ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άρχισαν και διασωληνώσεις τουριστών – Δεν υπάρχουν ΜΕΘ

Άρχισαν και διασωληνώσεις τουριστών – Δεν υπάρχουν ΜΕΘ, Όλγα Μαύρου

Ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα, παρότρυνε τον κόσμο να μη φύγει για διακοπές, χωρίς να έχει κάνει έστω και την πρώτη δόση του εμβολίου και τόνισε ότι «Πεθαίνουν πάνω από 1.000 άνθρωποι το μήνα, η πανδημία είναι ακόμη εδώ και θα παραμείνει για καιρό». Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ ενημερώνει ότι ενώ οι διασωληνώσεις έχουν μειωθεί, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία υπάρχει μόνο μια κενή κλίνη ΜΕΘ. Εν τω μεταξύ, έχουν αρχίσει και τα του τουρισμού: διασωληνώθηκε 65χρονος τουρίστας με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη παρότι είχε έρθει με αρνητικό τεστ.

Ουσιαστικά οι ΜΕΘ παραμένουν πλήρεις γιατί η πολιτεία ανέφερε ως νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ 800 ασθενείς, που δυστυχώς είχαν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ. Επίσης υπάρχει εξαιτίας του κορονοϊού μεγάλη έλλειψη σε ΜΕΘ και στην Αττική, όπου γυναίκα μόλις 55 ετών με ανεύρυσμα εγκεφάλου κατόπιν εμβολιασμού, αναζήτησε ΜΕΘ επί πέντε ημέρες και τελικά πέθανε διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ. Ο σύζυγός της κατήγγειλε στο Slpress ότι η γυναίκα του ήταν υγιής και αν δεν είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer ή αν έστω είχε βρεθεί ΜΕΘ εγκαίρως, θα ζούσε.

Όπως είπε, τέσσερεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό παρουσίασε πολύ υψηλή πίεση (25) και διερρήχθη ανεύρυσμα στον εγκέφαλο που δεν γνωρίζει κανείς αν προϋπήρχε ή όχι. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασής της, ο ε.α. στρατιωτικός σύζυγός της δεν μπόρεσε να βρει πουθενά ΜΕΘ και όπως είπε στον Ευαγγελισμό μαζί του ήταν άλλοι πέντε ασθενείς που χρειάζονταν ΜΕΘ και δεν έβρισκαν πουθενά.

Παρότι ο κόσμος έχει επικεντρωθεί στις ΜΕΘ για Covid, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με όλα τα άλλα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που εξακολουθούν βεβαίως να υπάρχουν, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές ως παράπλευρες απώλειες. Εν προκειμένω ο σύζυγος της άτυχης 54χρονης είπε ότι «αν είχε κορονοϊό ίσως να της είχαν βρει ΜΕΘ, εμένα με φορολογούν τριάντα χρόνια και κλίνη ΜΕΘ για τον άνθρωπό μου, δεν βρήκαν».

Ο ίδιος τονίζει το αυτονόητο, ότι η ύπαρξη ή ανυπαρξία ΜΕΘ και η ύπαρξη ή ανυπαρξία παρενεργειών, κακώς εργαλειοποιείται από κυβέρνηση και αντιπολίτευση «γιατί όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, τον πολίτη τον ενδιαφέρει να σωθεί ο δικός τους άνθρωπος κι εμένα προσωπικά δεν με ενδιέφερε ουδόλως αν την σύζυγό μου θα την έσωνε δεξιός ή αριστερός, ήταν υποχρέωση της πολιτείας και όχι θέμα κομμάτων».

Οι τουρίστες

Η πολιτεία επιμένει ότι για το δεύτερο οξύτατο κύμα στην Ελλάδα δεν ευθύνεται ο τουρισμός, όμως διαφωνεί με αυτήν η πλειοψηφία των πολιτών. Φέτος πιθανόν οι τουρίστες να μην ευθύνονται πλέον για νέο κύμα με παλιά στελέχη, καθώς μας βρίσκουν με 2.000 “δικά μας” κρούσματα την ημέρα, όμως μπορεί να φέρουν νέα στελέχη και άρα να προκαλέσουν νέο κύμα λόγω μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός τους είναι πρώτιστης σημασίας. Δυστυχώς οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα δεν είναι θωρακισμένοι και τα τεστ αποδείχθηκαν και χθες (όπως αποδεικνύονταν καθημερινά και πέρσι) επισφαλή.

Ο 65χρονος τουρίστας (Σέρβος ή Ρουμάνος) είχε έρθει με αρνητικό τεστ αλλά είπε (όταν νόσησε και μετά) ότι είχε προσβληθεί πριν από ένα μήνα από κορονοϊό όλη η οικογένειά του. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι “κουβάλησε” τον ιό και δεν τον κόλλησε στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε δεν είχε κολλήσει επί ένα μήνα από τους συγγενείς του και το τεστ του βγήκε αρνητικό. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” της συμπρωτεύουσας.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έχουν αρχίσει αλλά το “πράσινο πιστοποιητικό” δεν καλύπτει επί της ουσίας, καθώς για την έκδοσή του αρκεί ο τουρίστας να έχει απλώς ένα αρνητικό rapid test. Ακόμα κι αν δεν επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο με τη φάμπρικα των πλαστών αρνητικών τεστ στα Βαλκάνια, τα rapid test δεν “πιάνουν” πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς και ο εφησυχασμός περί “πράσινου” διαβατηρίου μπορεί να αποδειχθεί τελικά μπούμερανγκ. Το “πράσινο διαβατήριο” δεν είναι ακόμα σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη, θα ισχύει από 1η Ιουλίου. Εν τω μεταξύ κάθε χώρα στηρίζεται ουσιαστικά σε εμβολιασμούς, μάσκες και rapid ή self test καθώς τα τεστ μοριακού ελέγχου (που είναι τα πλέον αξιόπιστα) είναι πολύ πιο ακριβά.

Η συλλογική ανοσία

Ο ερευνητής κ. Παυλάκης εκτιμά ότι για την ανοσία της αγέλης ή την συλλογική ανοσία προϋπόθεση είναι να εμβολιαστεί το 80% των πολιτών, κάτι που θεωρεί αδύνατον να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει λάβει την πρώτη δόση το 37% και τις δύο δόσεις το 20%, παρότι πλέον έχουν μπει σε πλατφόρμες όλες οι ηλικίες άνω των 18 ετών. Είναι σημαντικό ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις κρίσιμες ηλικίες (δηλαδή στους άνω των 60), δεν είναι διόλου επαρκές και γεννώνται ερωτήματα, καθώς όσοι θα έπρεπε να θωρακιστούν διστάζουν, ενώ η πολιτεία πιέζει να εμβολιασθούν οι νεότεροι.

Ειδικά στους άνω των 85 ετών έχει εμβολιαστεί μόνον το 65%, παρότι από αυτές τις ηλικίες ξεκίνησε ο εμβολιασμός πριν από έξι μήνες. Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών το ποσοστό  είναι στο 66%. Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 υπάρχει η μεγαλύτερη συμμετοχή ηλικιωμένων και έχει εμβολιασθεί το 76% τουλάχιστον με μία δόση. Στην ηλικιακή ομάδα 70-74 έχουν εμβολιαστεί το 66%, και στην ηλικιακή ομάδα  65-69 ετών έχει εμβολιασθεί μόλις το 57%. Στην ομάδα 60-64, παρότι η πλατφόρμα της άνοιξε προ τριμήνου έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση μόλις το 59%, ίσως επειδή αυτή η ομάδα είχε ενταχθεί στο AstraZeneca και σημειώθηκαν πολλές αναβολές ή και αναστολές εμβολιασμού από πλευράς των πολιτών.

Στην ηλικιακή ομάδα 55-59 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 40% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό ίσως ανέλθει στο 66%. Στην ηλικιακή ομάδα 50-54 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 41% (ήταν 17% προ δεκαπενθημέρου) και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό θα ανέλθει πιθανόν στο 61%. Στην ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών, έχει εμβολιαστεί το 26% (πριν από 15 μέρες ήταν εμβολιασμένο το 11%) και το ποσοστό ίσως ανέλθει στο 50% αν συνυπολογισθούν τα κλεισμένα ραντεβού.

Εμβολιασμός σε άλλες ομάδες

Σε σχέση με τον εμβολιασμό των υγειονομικών τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν ως εξής: στο ιατρικό προσωπικό, στο ΕΣΥ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82%, ενώ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στους μισθωτούς των ιδιωτικών νοσοκομείων, είναι στο 88%. Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό 63% και των ιδιωτικών νοσοκομείων σε ποσοστό 62%

Για τον εμβολιασμό των παιδιών είπε ότι δεν είναι της ώρας αυτή η συζήτηση και μετέθεσε τον προβληματισμό για το φθινόπωρο. Είναι μαθηματικά βέβαιο όπως είπε ο κ. Παυλάκης, ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα το φθινόπωρο ή το χειμώνα, επισημαίνοντας όμως ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα». Δεν θα πρέπει πρόσθεσε να επιτραπεί σε οποιαδήποτε περιοχή μια έκρηξη κρουσμάτων να μείνει ανεξέλεγκτη.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού απεναντίας θεωρεί απαραίτητο τον εμβολιασμό των παιδιών, γιατί χωρίς αυτόν αποκλείεται να επιτευχθεί συλλογική ανοσία. Πάντως η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που διστάζουν ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών, για πολλούς λόγους: δεν επαρκούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που προορίζονται για νέους, τα παιδιά νοσούν ελαφρύτερα ή ασυμπτωματικά από τον κορονοϊό, οπότε δεν κινδυνεύουν από τον ιό με εξαίρεση άτυχα παιδιά και εφήβους που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ο εμβολιασμός παιδιών

Πάντως περισσότερο φαίνεται να ωφελούνται οι ενήλικοι από τον εμβολιασμό των ανηλίκων παρά οι ίδιοι οι ανήλικοι. Αν και έχουν γίνει ενθαρρυντικές μελέτες με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna σε παιδιά, αυτές είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν είναι απολύτως σαφές ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτά τα εμβόλια στα παιδιά.

Σύμφωνα με τις νεότερες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα παιδιά και οι έφηβοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν ίσως ως ενήλικες ως προς την αναγκαιότητα εμβολιασμού, είναι τα παχύσαρκα, όσα έχουν διαβήτη, καρδιοπάθεια, κακοήθεια, νευρολογικά ζητήματα και άλλα σοβαρά νοσήματα.

Οι περισσότερες χώρες που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, ξεκαθάρισαν ότι θα εμβολιάσουν μόνον ανηλίκους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως τις προαναφερθείσες, και με την απαραίτητα πάντα με βάση το νόμο σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx