Ο Σαμαράς “μίλησε”, ο Καραμανλής σιωπά

Ο Σαμαράς “μίλησε”, ο Καραμανλής σιωπά

του Δημήτρη Χρήστου  – 

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας εμφανίστηκε ο βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Σε δηλώσεις του από την πλατεία Συντάγματος είπε: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι». Δε νομίζω ότι χρειάζεται μετάφραση ή ερμηνεία. Η γραμμή Μητσοτάκη είναι πλέον η γραμμή Σαμαρά και Άδωνη. Καμία υποχώρηση στο όνομα.

Που σημαίνει και καμία διαβούλευση. Που σημαίνει, ότι όλες οι προετοιμασίες και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στα Τίρανα που ελέγχουν το 30% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ (Αλβανοί στην εθνικότητα), αλλά και στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων για υποχωρήσεις από την αδιαλλαξία των προηγούμενων κυβερνήσεων του δεξιού Νίκολα Γκρουέφσκι, ήταν περιττές! Οι κατηγορίες της Αθήνας για αδιαλλαξία των Σκοπίων θα μετατραπούν σε κατηγορίες των Σκοπίων για την αδιαλλαξία της Αθήνας!

Που σημαίνει επίσης, ότι οι θεσμοί της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που μεσολάβησαν και πίεσαν την απέναντι πλευρά, και έστειλαν δια του ΟΗΕ τον Μάθιου Νίμιτς, δεν έπρεπε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις χωρίς να ρωτήσουν τον Αντώνη Σαμαρά. Που σημαίνει, ότι ο νυν αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ελέγχει πλέον τίποτα και τα δίνει όλα για τη διατήρηση της αρχηγικής καρέκλας. Πως δεν διστάζει να διακινδυνεύει και τα εθνικά συμφέροντα, μπας και από την αναταραχή προκύψει ανατροπή της κυβέρνησης!

Οι ρατσιστικές εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις του Σαμαρά είναι γνωστές. Η ηγετική ανεπάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα, προκαλώντας ανησυχίες εντός και εκτός χώρας. Η μετατροπή της φιλελεύθερης ΝΔ από Κεντροδεξιά σε ultra δεξιά, αδυνατίζει επικίνδυνα έναν από τους δύο πυλώνες του πολιτικού συστήματος, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

Η σιωπή του Καραμανλή

Και στο σημείο αυτό προκύπτει το ερώτημα. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τι κάνει; Πότε θα κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να τοποθετηθεί; Διότι αν δεν τοποθετηθεί, αν δεν υπερασπιστεί τη γραμμή που ο ίδιος είχε χαράξει και παρουσίασε στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 με αποδοχή σύνθετου ονόματος για την ΠΓΔΜ, θα γίνει συνυπεύθυνος μιας πιθανής εθνικής ήττας με τραγικές συνέπειες για τη χώρα, που ακόμα δεν έχει βγει από τους περιορισμούς της χρεοκοπίας.

Ο διχασμός του ελληνικού λαού στην παρούσα συγκυρία αδυνατίζει τις δυνατότητες άσκησης σοβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τι θα συμβεί εάν και εφόσον η Ελληνική πλευρά αρνηθεί κάθε συμβιβασμό, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια σύνθετη ονομασία της γειτονικής χώρας. Να αναρωτηθεί πόσο θα επηρεάσουν τα εθνικά συμφέροντα και τις στρατηγικές ισορροπίες στην ασταθή ακόμα περιοχή μας. Διότι αν τα πράγματα οδηγηθούν σε ναυάγιο, με ευθύνη της Αθήνας, το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να βρει άλλο τρόπο για να εντάξει την ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Και μετά εκτός από τις 133 χώρες του ΟΗΕ –μεταξύ των οποίων και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας– και όλες οι άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία σκέτο ή με προσδιορισμό. Και το ΝΑΤΟ, ή για την ακρίβεια οι Αμερικανοί, επιθυμούν πολύ την ένταξη αυτή για να σταματήσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια και για να τερματιστούν οι εδαφικές διεκδικήσεις των Τιράνων, που αν εκφραστούν, θα προκαλέσουν και παρέμβαση της Βουλγαρίας, καθώς περίπου 10% του πληθυσμού θεωρούνται Βουλγαρομακεδόνες.

Δυνάμει απειλή

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την παρέμβαση της Άγκυρας, που διά του Ερντογάν είχε παλαιότερα διαβεβαιώσει τα Σκόπια ότι θα προστατευθούν από την Τουρκία, έχουμε δια της ελληνικής απουσίας, μια εν δυνάμει απειλή σε όλο το μήκος των βόρειων συνόρων μας. Εκεί οδηγούν οι απόψεις Σαμαρά. Αυτόν το κίνδυνο οφείλουν να αποτρέψουν οι παράγοντες της ΝΔ και ειδικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Και όσοι νομίζουν ότι όλα αυτά είναι υπερβολές ή βολικές κινδυνολογίες, να επισημάνουμε ότι δύο φορές τα τελευταία χρόνια η Αθήνα σήμανε συναγερμό, όταν έφτασαν οι πληροφορίες για αλβανική επέμβαση δια του UCK. Η πρώτη φορά ήταν το 2001, όταν η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε έκκληση βοήθειας των Σκοπίων και απέστειλε ελαφρύ οπλισμό. Η δεύτερη ήταν επί της σημερινής κυβέρνησης, όταν κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και ο στρατός στα σύνορα, φοβούμενοι ότι ενδεχόμενη αναταραχή στη γειτονική χώρα θα προκαλούσε κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα.

Με λίγα λόγια, η σημερινή ηγεσία της ΝΔ έχει μετατρέψει έναν κεντροδεξιό πολιτικό χώρο, σε πολύ δεξιό και το κόμμα, από παράγοντα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, σε παράγοντα αστάθειας. Που σημαίνει ότι αν οι σώφρονες που έχουν μείνει στη ΝΔ σιωπήσουν, θα χρεωθούν και τις ευθύνες για όποιες συνέπειες προκύψουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx