Χαμντάμ: Η ιρανική εφαρμογή “Είσαι το ταίρι μου”
13/07/2021Το Ιράν δημιούργησε και παρουσίασε επίσημα την πρώτη κρατικά εγκεκριμένη εφαρμογή γνωριμιών. Ονομάζεται “Χαμντάμ” και απευθύνεται, σύμφωνα την ιρανική κρατική τηλεόραση, σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας και έχει στόχο να διευκολύνει και να προωθήσει «τους σταθερούς γάμους, με κατανόηση του σκοπού», .
Το “Χαμντάμ” –στα περσικά σημαίνει σύντροφος– βοηθάει τους χρήστες «να αναζητήσουν και να βρουν τον ή την σύζυγό τους». Παρά το γεγονός ότι λογισμικά αντίστοιχης έμπνευσης έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, το συγκεκριμένο είναι το μοναδικό που διαθέτει την επίσημη κρατική έγκριση.
Την πληροφορία αυτή μετάδωσε και η κρατική τηλεόραση που ανέφερε και το συνταγματάρχη Αλί Μοχαμάντ Ραμπατζί, τον επικεφαλής της υπηρεσίας αστυνόμευσης του κυβερνοχώρου. Μολονότι εφαρμογές που προϋπήρχαν της συγκεκριμένης, όπως το Tinder, παραμένουν δημοφιλείς στο Ιράν, ο Ραμπατζί ξεκαθάρισε ότι καμία άλλη πέραν της “Χαμντάμ” δε θεωρείται νόμιμη από το επίσημο κράτος.
Η νέα εφαρμογή ανήκει στον Οργανισμό Ισλαμικής Προπαγάνδας, ένα πανίσχυρο δίκτυο, που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται είναι προγραμματισμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να ζευγαρώνει «αποκλειστικά άγαμους που αναζητούν έναν στέρεο γάμο και έναν μοναδικό σύντροφο».
Εφαρμογές γνωριμιών και Covid
Η είδηση έρχεται σε μια περίοδο που λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν προσαρμόσει αισθητά τον τρόπο λειτουργίας τους, και έχουν ανασυστηθεί στο ευρύ κοινό. Έρευνες έδειξαν ότι ιδιαίτερα κατά τους μήνες των lockdown, ο χρόνος που περνάνε οι χρήστες στους συγκεκριμένους ιστότοπους αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ υπήρξε ραγδαία άνοδος και στον απόλυτο αριθμό ενεργών λογαριασμών που ψάχνουν ταίρι.
Τα νέα δεδομένα όμως “ανάγκασαν” και τις εταιρείες να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους. Εισήχθησαν για πρώτη φορά δυνατότητες διαδικτυακού ραντεβού, ενώ σε πολλές εφαρμογές προστέθηκαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και υποστήριξης με στόχο την καταπολέμηση της μοναξιάς και της απομόνωσης. Αλλά και σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά μέτρα, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν παροτρύνσεις όπως το αντίστοιχο του “Μένουμε Σπίτι”.
Κατά κάποιο τρόπο η τεχνολογία ακολούθησε την ήδη υπάρχουσα τάση, καθώς όπως φάνηκε και από μελέτες, οι νέοι κατά την πανδημία έδειξαν προτίμηση στις μονογαμικές σχέσεις. Πέραν της σταθερότητας που μπορεί να χαρίσει μια πιο μόνιμη αλληλεπίδραση, το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά και σε όλους τους τομείς αυτής.
Υπογεννητικότητα στο Ιράν
Το νέο λογισμικό όμως που λανσάρει η ιρανική κυβέρνηση, δε φαίνεται να εστιάζει τόσο πολύ εκεί. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ένας εκ των ιδρυτών της εφαρμογής “Χαμντάμ”, δήλωσε ότι «η οικογένεια είναι στόχος των επιθέσεων του Διαβόλου και οι εχθροί του Ιράν επιδιώκουν να επιβάλλουν τη δική τους εκδοχή της οικογένειας». Στόχος του λογισμικού κατά τον ίδιο, είναι να προωθήσει την παραδοσιακή μορφή οικογενειών, και να βοηθήσει τις «υγιείς» όπως τις χαρακτηρίζει.
Η εγγραφή των πολιτών για τη χρήση της εφαρμογής είναι δωρεάν και κατά την είσοδό τους στην πλατφόρμα, πραγματοποιείται επαλήθευση της ταυτότητας χρήστη. Κατόπιν, οι εγγεγραμμένοι οφείλουν να περάσουν από «ψυχολογικό τεστ» όπως το χαρακτήρισαν, έτσι ώστε να εξουσιοδοτηθεί η πρόσβαση τους στα προφίλ, τις αγγελίες αλλά και σε διάφορα ακόμη στοιχεία των υπολοίπων χρηστών. Όταν το λογισμικό εντοπίσει συμβατότητα μεταξύ δύο υποψήφιων συντρόφων, ειδικοί σύμβουλοι «φέρνουν σε επαφή τις οικογένειες».
Φαίνεται πως στόχος του Ιράν είναι να δώσει έμφαση στη δημιουργία νέων οικογενειών και κατ’ επέκταση να αυξήσει τα ποσοστά των γεννήσεων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ έχει προειδοποιήσει για τη σταδιακή μείωση σε γέννες, αλλά και την άνοδο του μέσου όρου ηλικίας γάμου των Ιρανών. Σε αυτά τα πλαίσια, τον περασμένο Μάρτιο ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος «για τη στήριξη της οικογένειας».
Πληθυσμιακά στοιχεία
Το νέο νομικό πλαίσιο –εφόσον επικυρωθεί κι από το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης όπως είναι απαραίτητο– περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, μεταξύ αυτών επιδόματα που ενθαρρύνουν τη δημιουργία μιας νέας οικογένειας, προώθηση της εικόνας πολυμελών οικογενειών μέσω των ΜΜΕ, αλλά και περιορισμό της πρόσβασης των γυναικών σε άμβλωση.
Σύμφωνα με τον ιρανικό Εθνικό Οργανισμό Πολιτικής Καταχώρησης, οι γεννήσεις από 1,3 εκατ. για το έτος 2011-2012, αυξήθηκαν στις 1,5 εκατ. λίγα χρόνια μετά, το έτος 2016-2017. Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός γεννήσεων της χώρας σημείωσε κάθοδο τα τελευταία τρία χρόνια. Οι καταγεγραμμένες γεννήσεις μειώθηκαν στις 1,1 εκατ. για το έτος 2019-2020.
Στις αρχές της Ισλαμικής Επανάστασης, δηλαδή από το 1979 και έπειτα, οι νέες εγκυμοσύνες αυξήθηκαν και ο συνολικός πληθυσμός της χώρας αυξανόταν κατά 2,5% ετησίως. Τη δεκαετία του ’80, ο ρυθμός αυτός μειώθηκε ξαφνικά στο 1,5%, ενώ η παρούσα κάμψη στις γεννήσεις, χαρακτηρίστηκε ως «η γρηγορότερη στην ιστορία του κόσμου», δήλωση όμως που ενδεχομένως να κρύβει και υπερβολή.