Εν αναμονή αποφάσεων για το lockdown

Τι εισηγήθηκε για τα περιοριστικά μέτρα η Επιτροπή των Ειδικών

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα για να λάβει αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο χρόνος φαίνεται ότι μετράει αντίστροφα για την χαλάρωση του lockdown, με την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα και άλλων τομέων της αγοράς. Η κυβέρνηση πάντως φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές, καθώς εκτός από την τραγική κατάσταση της οικονομίας έχει να αντιμετωπίσει και την συνολική κούραση των πολιτών.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τη χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα, λένε ότι  πιθανότερο σενάριο είναι να μετατοπιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 στις 9 το βράδυ, ενώ ενδεχομένως θα εξεταστεί το ωράριο για την υπόλοιπη εβδομάδα. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει χαλάρωση της χρήσης του κωδικού “6”, δηλαδή να επιτραπεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο για άθληση ή βόλτα με το κατοικίδιο. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.

Το άνοιγμα δραστηριοτήτων μετατίθεται πάντως μάλλον για την Δευτέρα και η πρώτη φάση περιλαμβάνει το λιανεμπόριο και τα καταστήματα περιποίησης. Έτσι, προτείνεται τη Δευτέρα 22 Μαρτίου να ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα κέντρα περιποίησης άκρων. Προτείνεται μάλιστα για αυτές τις δραστηριότητες να μην υπάρχει ο χιλιομετρικός περιορισμός και η μετακίνηση να γίνεται με SMS στο “13033” με τον κωδικό 2.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου δείχνει να μετατίθεται για την μεθεπόμενη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ένα “καθολικό άνοιγμα” χωρίς click away ή click in shop, όπως ήταν δηλαδή και προ πανδημίας. Και σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτείται η αποστολή SMS, αλλά στο νέο νούμερο, το “13032”, με την έγκριση του οποίου ο ενδιαφερόμενος θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες για να κάνει τα ψώνια του. Για αυτήν την κατηγορία θα υπάρχει, ωστόσο, “κόφτης” σε όσους επιχειρήσουν να αποστείλουν δεύτερο μήνυμα.

To αίνιγμα της εστίασης

Αυτός που πρέπει όμως να περιμένει και άλλο είναι ο τομέας της εστίασης για την επαναλειτουργία του οποίου δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει ο στόχος για άνοιγμα εντός του Απριλίου, σε κάθε περίπτωση πάντως, η εστίαση, σε πρώτη φάση, θα επαναλειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους.Τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής φαίνεται πως συμφωνούν ότι κόπωση λειτουργεί ανασταλτικά στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων κάποια από τα οποία κρίνονται ούτως ή άλλως αναποτελεσματικά.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι χρειάζεται μια χαλάρωση, τόσο προς αυτήν την κατεύθυνση όσο και προς την επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων με κανόνες, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. Στο σημείο αυτό όμως είναι που εμφανίζονται οι διχογνωμίες, καθώς υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας δεν πρέπει να γίνει αυτή τη χρονική στιγμή.

Οι ενστάσεις έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους και, παρά το πολύμηνο αίτημα της αντιπολίτευσης και του υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα. Κάποιες απόπειρες μάλιστα των τελευταίων ημερών για τη μετακίνηση ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια επικρίθηκαν έντονα, καθώς συνοδεύτηκαν από μετακίνηση γιατρών του δημοσίου προς αυτά, αποδυναμώνοντας αντί να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας συνεχίζει να καλεί τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στον αγώνα για την αντιμετώπιση πανδημίας και απειλεί με επίταξη, την ώρα που οι νοσηλευόμενοι με κορωναϊό έφθασαν τους 4.648 σε όλη τη χώρα και τα νοσοκομεία αναφοράς δεν έχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, οι οποίοι την Τετάρτη έφτασαν τους 630.

Η κυβέρνηση πάντως έχει στείλει το μήνυμα για το σταδιακό άνοιγμα, αρχίζοντας μάλιστα από το Σαββατοκύριακο, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί με τη συνέντευξη του στο CNN. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα θα υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού η απαγόρευση από τις επτά το απόγευμα, εκτός από την κλεισούρα στο σπίτι (που είναι υπερμετάδοση) δημιούργησε εστίες υπερμετάδοσης και στα πάρκα, αλλά και τα γνωστά επεισόδια με αποκορύφωμα την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Σε ό,τι αφορά την μετακίνηση εκτός νομού, το θέμα αυτό φαίνεται ότι δεν έχει μπει ακόμη στο τραπέζι. Παραμένουν δηλαδή οι γνωστοί λόγοι που είναι οι ακόλουθοι:

  • Από και προς την εργασία
  • Για λόγους υγείας
  • Η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
  • Η μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος
  • Η μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων
  • Η εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας ΑΕΙ, η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας , η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος  για λόγους σπουδών
  • Η εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων
  • Η μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/-τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι