Τί γίνεται με τα κρούσματα στους Ολυμπιακούς στο Τόκιο
17/07/2021Σήμερα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στο Ολυμπιακό Χωριό του Τόκιο, προκαλώντας ανησυχία. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί θετικά 44 άτομα, αλλά ήταν εκτός Ολυμπιακού Χωριού. Τρία κρούσματα σημειώθηκαν και σε Έλληνες (δύο αθλητές και έναν συνοδό), προτού όμως αναχωρήσουν για την Ιαπωνία και όλοι ευελπιστούν να βγουν αρνητικοί εγκαίρως, ώστε να συμμετάσχουν.
Η Ιαπωνία είχε την ατυχία να επενδύσει στην Ολυμπιάδα του 2020, η οποία λόγω πανδημίας αναβλήθηκε για φέτος με πολλά ερωτηματικά για την οικονομική παράμετρο της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης. Οι αγώνες αρχίζουν στις 23 Ιουλίου και ήδη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 40 κρούσματα σε συμμετέχοντες. Η χώρα καταγράφει 3.500 κρούσματα την ημέρα εδώ και μια εβδομάδα. Παρότι έχει 126 εκατομμύρια πληθυσμό, έχουν σημειωθεί μόνον 15.027 θάνατοι.
Στην ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών του 2020 (που δεν μετονομάζονται σε αγώνες 2021 για εμπορικούς και άλλους λόγους), μετέχουν συνολικά 83 αθλητές και αθλήτριες. Η ελληνική αποστολή θα μπει, όπως κάθε φορά, πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο την Παρασκευή 23 Ιουλίου για την καθιερωμένη τελετή έναρξης. Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς θεατές στο γήπεδο.
Τα κρούσματα στο Ολυμπιακό Χωριό
Οι περισσότεροι αθλητές μας είναι του στίβου (20 άνδρες και γυναίκες) και η δεύτερη αριθμητικά ομάδα είναι της κολύμβησης (11 αθλητές). Όσον αφορά τα κρούσματα, ένα είναι στην ιστιοπλοΐα και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρει σχετικά τα εξής: «Σημειώθηκε ένα κρούσμα στην Ολυμπιακή ομάδα σε αθλητή της ιστιοπλοΐας. Ο αθλητής βρίσκεται σε καραντίνα και με τη συμπλήρωση των 14 ημερών θα υποβληθεί σε νέο τεστ κορονοϊού. Σε περίπτωση που είναι αρνητικό θα γίνει προσπάθεια να αναχωρήσει αμέσως για Τόκιο, για να προλάβει να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Στο Τόκιο λόγω του ιατρικού απορρήτου δεν θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα και η καταγωγή του πρώτου κρούσματος στο Ολυμπιακό Χωριό, ωστόσο όπως έγινε γνωστό, δεν είναι Ιάπωνας. Οι αρμόδιοι δεν γνώριζαν αν το άτομο ήταν εμβολιασμένο και εκτιμάται ότι πρόκειται για συνοδευτικό μέλος αποστολής και όχι για αθλητή. Όμως το Χωριό θα φιλοξενήσει χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο και αυτό το πρώτο θετικό κρούσμα προκαλεί ανησυχία για το αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ασφαλείς. Η πρόεδρος του “Τόκιο 2020”, Σέικο Χασιμότο, έδειξε κατανόηση για τις ανησυχίες του κόσμου:
«Κατανοώ ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν μήπως νοσήσουν και αποκλεισθούν αθλητές. Όλοι εδώ ακολουθούν τα μέτρα και θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει ότι οι Αγώνες δεν αποτελούν κίνδυνο. Με διαφάνεια γνωστοποιούμε κάθε κρούσμα». Οι διοργανωτές έχουν πάρει αυστηρά μέτρα και ένα από αυτά είναι ότι υποβάλουν καθημερινά σε τεστ όλους τους συμμετέχοντες.
Ποιοί δε θέλουν τους Αγώνες
Μεταξύ των 44 κρουσμάτων είναι μέλη ομάδων που εργάζονται για εργολάβους, δημοσιογράφοι, αλλά και πέντε αθλητές που είχαν ήδη φτάσει εκεί. Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων εντόπισε κρούσμα και ανέβαλε το ταξίδι στο Τόκιο. Μεγάλη μερίδα της ιαπωνικής κοινωνίας πάντως είχε αντιταχθεί στην διενέργεια των αγώνων, θεωρώντας ότι οι μετακινήσεις και οι αφίξεις πολλών από το εξωτερικό, θα επιδεινώσει και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, χωρίς να φέρει και υπολογίσιμα έσοδα.
Μόνον το 22% των πολιτών ήθελε να γίνουν οπωσδήποτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Ολυμπιακή Επιτροπή επέμεινε εξαρχής υποστηρίζοντας ότι όσοι θα μένουν στο Ολυμπιακό Χωριό είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 85% και ότι οι πιθανότητες μετάδοσης με τα πολλά προληπτικά μέτρα που λαμβάνει, είναι μηδενικές.
Εν τω μεταξύ, ως προς την πραγματική ουσία των Αγώνων που είναι η εκεχειρία, έχει ακουστεί μέχρι στιγμής μόνον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που έκανε έκκληση να τηρηθεί από όλους η ολυμπιακή εκεχειρία μέχρι τις 18 Αυγούστου (15 ημέρες ειρήνης). «Ας σιγήσουν για λίγες ημέρες τα όπλα. Οι λαοί και τα έθνη μπορούν με ευκαιρία αυτή την προσωρινή ανάπαυλα να οικοδομήσουν μέτρα προκειμένου να οδηγηθούν σε μόνιμη ανακωχή και να βρουν το μονοπάτι προς ένα βιώσιμο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.