“Πατώνουν” οι εμβολιασμοί, αυξάνονται τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι
02/08/2021Οι εμβολιασμοί, όπως αναμενόταν άλλωστε, “πιάνουν” πάτο σταδιακά, καθώς από τα τέλη Ιουλίου έχουν μειωθεί στο μισό. Από 70-80 χιλιάδες την ημέρα μειώθηκαν τον Ιούλιο στους 40-45 χιλιάδες και ο Αύγουστος θα είναι ακόμη χειρότερος, παρότι έχει καλυφθεί εμβολιαστικά μόνον το 48,4% του πληθυσμού. Παράλληλα, εδώ και 15 μέρες αυξήθηκαν τα κρούσματα σε άτομα ηλικίας 40-64 ετών, αλλά και στους άνω των 65. Αυτές οι ηλικιακές ομάδες ακολουθούσαν, ως προς τη συμμετοχή τους στα κρούσματα, σταθερή πτωτική πορεία μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ καταγράφηκαν σήμερα και τα πρώτα τρία κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, που συχνά περνά ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα, αλλά δυστυχώς στερεί κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 30 ζωές και η μόνη πρόληψη είναι η αποφυγή του τσιμπήματος των κουνουπιών. Τα πρώτα φετινά κρούσματα καταγράφηκαν στην Πέλλα. Πέρυσι από αυτόν τον ιό χάθηκαν 23 ζωές και το 2018 που σημειώθηκε μεγάλη έξαρση, χάθηκαν 47. Το 2018 οι μισοί θάνατοι σημειώθηκαν στην Αθήνα.
Ως προς την πανδημία, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ανησυχητική. Στις αρχές Ιουλίου, στο σύνολο των κρουσμάτων, παιδιά και έφηβοι συνιστούσαν το 20%, οι ηλικίας 18-39 ετών το 61,4%, οι ηλικίας 40-64 το 16% και οι άνω των 65 ετών το 2,6%. Σήμερα οι έφηβοι συνιστούν το 22,6%, οι ηλικίας 18-39 ετών μειώθηκαν στο 49,6%, ενώ τα κρούσματα στις ηλικίες 40-64 ετών αυξήθηκαν στο 23% και τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών ανήλθαν στο 4,67%. Αυτό σημαίνει ότι άρχισε η εξάπλωση στις ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, αλλά και σε εμβολιασμένους.
Αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών
Ως προς την εισαγωγή στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία, η εικόνα είναι επίσης δυσοίωνη. Στις αρχές Ιουλίου χρειάζονταν εισαγωγή 270 άτομα την εβδομάδα, ενώ στα μέσα Ιουλίου φτάσαμε να εισάγονται 452 την εβδομάδα και στα τέλη Ιουλίου εισάγονταν πλέον 1.110 άτομα. Αντίστοιχα στις ΜΕΘ αρχές Ιουλίου εισάγονταν μόνον 18 ασθενείς την εβδομάδα, ενώ στα μέσα του περασμένου μήνα έφθασαν να εισάγονται 29 ασθενείς και στα τέλη Ιουλίου 57. Ο αριθμός των νεκρών έπαψε να μειώνεται στις αρχές Ιουλίου, σταθεροποιήθηκε και στα τέλη Ιουλίου αυξήθηκε στους 76 την εβδομάδα.
Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι 2.696, νούμερο πολύ υψηλό, καθώς λόγω Σαββατοκύριακου έγινε μόνο το ένα τρίτο των τεστ σε σύγκριση με τις καθημερινές. Και πάλι τα κρουσματα στην Αττική είναι λιγότερα από το “κανονικό”, καθώς αποτελούν το 1/3 του συνόλου, παρότι η πρωτεύουσα έχει το μισό πληθυσμό της χώρας. Αυτή η τάση άρχισε να παρατηρείται από τον Ιούλιο, και ενώ μέχρι τότε η Αθήνα είχε τα μισά από τα συνολικά κρούσματα, τα γλέντια στα νησιά και οι διακοπές εν γένει, συν την είσοδο 2,5 εκατομμυρίων τουριστών, δημιούργησε μεγάλες διάσπαρτες εστίες στα νησιά.
Με εξαίρεση την Κρήτη, τα περισσότερα νησιά έχουν πολύ πληρέστερη εμβολιαστική κάλυψη από τους σχετικά απρόθυμους Αθηναίους και Θεσσαλονικείς και γενικά τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πάντως και στην Κρήτη άρχισαν να εμβολιάζονται όταν εμφανίσθηκε εκεί η Δέλτα, με ποσοστά εμβολιασμού μόλις στο 28%. Σήμερα, στο Ηράκλειο είναι πλήρως εμβολιασμένο πάνω από το 55% του πληθυσμού.
Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν τον κύριο όγκο των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία. Νοσηλείας χρήζει όμως και ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων. Δυστυχώς, η πολιτεία δεν δίνει πλήρη στοιχεία για το πόσοι πλήρως εμβολιασθέντες και με ποιο εμβόλιο νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, δηλαδή νοσούν σοβαρά. Το ποσοστό είναι σίγουρα χαμηλό, όμως θα έπρεπε να είχαμε ένα ακριβές νούμερο, όχι μόνον από τους Έλληνες ειδικούς, αλλά και από χώρες που έχουν επίσης νοσηλευομένους σε ΜΕΘ.
Πως βοηθούν οι εμβολιασμοί
Είναι εξίσου προστατευμένος όποιος έχει κάνει Pfizer με όποιον έχει κάνει AstraZeneca; Ποια υποκείμενα νοσήματα οδηγούν στις ΜΕΘ ακόμα και πλήρως εμβολιασμένους, όσο λίγοι και αν είναι αυτοί; Μπορούμε να ξέρουμε πόσα αντισώματα διαθέτουμε ή παίζουμε κορώνα-γράμματα;
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, παιδίατρος Μαρία Θεοδωρίδου, έχει πει ότι οι μόνοι εμβολιασθέντες που νοσούν σοβαρά είναι όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και ότι στο σύνολο τους οι εμβολιασμένοι νοσούν ηπίως ή πάντως δεν χρειάζονται νοσηλεία. Συμφωνεί μαζί της και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.
«Το 70% των εισαγωγών είναι ανεμβολίαστοι και το 30% εμβολιασμένοι με μια δόση. Το ποσοστό των εμβολιασμένων με δυο δόσεις είναι πολύ μικρό και δεν νοσηλεύονται, έχουν μόνο συμπτώματα και παίρνουν εξιτήριο. Αυτό ισχύει για όλα τα εμβόλια. Η κάλυψη των εμβολίων για τη νόσο είναι περίπου ίδια στα περισσότερα εμβόλια», είπε. Οι ειδικοί πάντως, όταν αναφέρονται πλέον σε “κάλυψη από το εμβόλιο”, εννοούν την κάλυψη ως προς την βαριά νόσο και όχι την πλήρη θωράκιση από λοίμωξη. Ούτε και διεθνώς υπάρχουν στοιχεία για το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που νοσούν βαριά.
Ωστόσο, αισιοδοξία δημιουργεί το γεγονός ότι στη Βρετανία, που πλήττεται από την Δέλτα εδώ και δύο μήνες, οι θάνατοι δεν αυξάνονται ανάλογα με τα κρούσματα (από 20 έφτασαν τους 90). Τον Ιανουάριο, που οι περισσότεροι Βρετανοί ήταν ανεμβολίαστοι, με ίσο αριθμό κρουσμάτων με τον σημερινό ειχαν 670 θανάτους την ημέρα. Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, προ εμβολιασμών, με ίσο αριθμό κρουσμάτων με τον σημερινό, είχαν περίπου 30 θανάτους την ημέρα, ενώ σήμερα έχουν 4-6. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια προσφέρουν αξιοσημείωτη κάλυψη στη συντριπτική πλειοψηφία, όσον αφορά την βαριά νόσο και τον θάνατο.