ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το τελευταίο αντίο στον Κώστα Μίχαλο

Το τελευταίο αντίο στον Κώστα Μίχαλο

Κηδεύεται σήμερα στις 13:00 στο Α΄ Νεκροταφείο ο Κωνσταντίνος Μίχαλος που πέθανε από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 61 ετών, στο εργοστάσιό του, εν μέσω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική. Η οικογένεια ζητεί αντί στεφάνων, να κατατεθούν ποσά στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Υπενθυμίζεται ότι τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του, Αθηνά, που είχε ανησυχήσει επειδή ο άνδρας της είχε πάει στις πυρκαγιές και στο απειλούμενο εργοστάσιό του, αλλά δεν απαντούσε στο κινητό. Κάλεσε ασθενοφόρο όταν τον βρήκε χωρίς τις αισθήσεις του, αλλά οι προσπάθειες καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο θάνατος επήλθε συνεπεία ανακοπής, στην οποία δεν έπαιξε ρόλο μόνον το υψηλό στρες της απειλής για τις εγκαταστάσεις της οικογενειακής επιχείρησης, αλλά και η εισπνοή καπνών στην περιοχή της πυρκαγιάς και ίσως κάποια υποκείμενη καρδιακή ευαισθησία που δεν είχε διαγνωσθεί.

Η βιοτεχνία παραγωγής μπαλονιών SWAN A.E είχε δημιουργηθεί από  τον παππού του Κωνσταντίνου Μίχαλου το 1949. Την ανέλαβε εν συνεχεία ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο Χρήστος Μίχαλος που ανέπτυξε εταιρεία πλαστικών και ελαστικών δίπλα στη Σιβιτανίδειο Σχολή στην Καλλιθέα. Το 1960 εκλέχτηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ και επί χούντας το 1972 ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Ο Χρήστος Μίχαλος πέθανε σε ηλικία 88 ετών το 2019.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, που σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Essex της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics σε θέματα οικονομικών εφαρμογών, ανέβαλε την βιομηχανία το 1988 και η εταιρεία εξελίχθηκε σε μια μεγάλη βιομηχανία με εξαγωγές σε 38 χώρες.Με εγκαταστάσεις 10.000 τ.μ., σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, εκτύπωσης και συσκευασίας, η SWAN Α.Ε. έφτασε να διαθέτει 92 προϊόντα και να ανταγωνίζεται σε τιμές ακόμα και κινεζικές εταιρείες.

To 2010 ο Κ. Μίχαλος συνεργάσθηκε με τα αδέρφια Γιώργο και Χρήστο Μπίκα (κτηνοτροφία και εμπορία κρεάτων) και ίδρυσαν την Μ TRADING GROUP και την Foodballer με πολλαπλές δραστηριότητες εντός και εκτός Ελλάδας, έχοντας την ίδια έδρα με την SWAN Α.Ε. στο Κρυονέρι. Ο όμιλος αποτελείτο από επτά εταιρείες στην Ελλάδα, με τέσσερις παραγωγικές μονάδες και πέντε εμπορευματικούς σταθμούς, καθώς και δύο εταιρείες στην υπόλοιπη Ευρώπη, με μία παραγωγική μονάδα και δύο εμπορευματικούς σταθμούς.Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των εταιρειών του ομίλου ανερχόταν σε 70 εκατ. ευρώ, έχοντας 8.500 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων και διακινώντας 7.000 τόνους κρέατος και 9.000 τόνους διαφόρων τροφίμων.

Πολιτική δραστηριότητα

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος αρχικά είχε συνδεθεί πολιτικά με τη ΝΔ, αλλά προ τριετίας η ΝΔ τον χαρακτήρισε δούρειο ίππο του ΣΥΡΙΖΑ και τον διέγραψε. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Ανάπτυξης επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και την περίοδο 2005-2006 τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας στο τότε υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Διετέλεσε μέλος των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΗ (2007), του ΟΤΕ (2009) και των ανωνύμων εταιρειών ASTIR PALACE και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (2012).

Εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών το 2006, εκπροσωπώντας περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις, έχοντας προηγουμένως διατελέσει εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του από το 1993.  Από το Μάρτιο του 2012 ήταν πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που εκπροσωπεί πάνω από 800.000 επιχειρήσεις.

Ομως σταδιακά οι σχέσεις με τη ΝΔ ατόνησαν. Αφορμή για την οριστική ρήξη στάθηκαν οι φερόμενες ως στενές σχέσεις του με το Νίκο Παππά και η στάση του στο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είχε τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας στο Eurogroup χαρακτηρίζοντάς την ιστορική και σημειώνοντας ότι «η χώρα μπορεί πλέον να μπει σε έναν νέο δρόμο, λιγότερο δύσβατο».

Ο ίδιος ο Κ. Μίχαλος είχε δηλώσει τότε πως η ιδιότητά του τον υποχρεώνει να έχει σχέσεις με όλο τον πολιτικό κόσμο και ότι η διαγραφή του είναι αδικαιολόγητη και αντιδημοκρατική. Η ΝΔ είχε δυσαρεστηθεί επιπλέον επειδή ο Κ. Μίχαλος είχε ταχθεί κατά της προκήρυξης πρόωρων εκλογών αλλά και υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, αναφερόμενος στις «θετικές προεκτάσεις που θα έχει η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην ελληνική οικονομία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι