Τι κάηκε στο Τατόι – Πως θα γίνει η αποκατάσταση
11/08/2021Στις ζημιές που προκλήθηκαν στο Τατόι αναφέρθηκε εκτενώς, σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δίνοντας παραλλήλως στη δημοσιότητα μια σειρά αποκαλυπτικών φωτογραφιών, οι οποίες ελήφθησαν στις 10 Αυγούστου, από το Τμήμα Μελετών και Έργων Αναστήλωσης Μνημείων, Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ σύμφωνα με τον απολογισμό της Υπουργού, η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε επτά κτήρια, οι οποίες όμως δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από τα υπάρχοντα.
Κατά την Υπουργό κάηκαν στέγες αυτών των κτιρίων, κάποιες από τις οποίες ήταν νεότερες επεμβάσεις, σωστικές, του υπουργείου Πολιτισμού, όπως και ξύλινα κουφώματα που επίσης είχαν αποκατασταθεί από το ΥΠΠΟ ή ήταν ψευδοκουφώματα. Όπως είπε η κα. Μενδώνη, «στα μνημεία, οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες χάρη στην παρέμβαση όλων, κυρίως της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, με συντονισμένες προσπάθειες υπηρεσιών του Υπουργείου». Αυτή τη στιγμή προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναλάβει ως Υπουργείο Πολιτισμού για την εφαρμογή του σχεδίου μας για την αποκατάσταση των κτιρίων, έτσι όπως προβλέπεται από τη μελέτη βιωσιμότητας.
Ωστόσο, χάθηκε μεγάλο μέρος του δάσους, κάτι που, όπως είπε η υπουργός δεν είναι αμελητέο ούτε εύκολα αποδεκτό. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι ήδη έχει ανατεθεί η μελέτη για τη συστηματική και σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα, στην πολύ στενή του έννοια, δηλαδή των 1.600 στρεμμάτων, αλλά και στην ευρύτερη των 6.000 στρεμμάτων.
Ήδη συγκροτείται η απαραίτητη επιστημονική ομάδα, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα, είπε και πρόσθεσε ότι «η διαδικασία της αναδάσωσης του ιστορικού πυρήνα δεν είναι μία συνήθης αναδάσωση, διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο βασικές παραμέτρους: Την ιστορικότητα, ιστορικά χαρακτηριστικά του κτήματος τα οποία δεν μπορούμε να απαλείψουμε και δεν θέλουμε να απαλείψουμε και την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής». Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε επίσης ότι έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση του κτήματος.
Ποια κτίρια στο Τατόι υπέστησαν ζημιές
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, τα επτά κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά είναι: η Οικία Στουρμ, το κτήριο Τηλεπικοινωνιών, η Οικία Φροντιστή, το κτήριο της Φρουράς των Τάφων, το κτήριο Προσωπικού, το κτήριο Διευθυντηρίου και το κτήριο του Δασονομείου. Η κα. Μενδώνη συμπλήρωσε ότι από αυτά τα κτήρια, η Οικία Στουρμ, το κτήριο τηλεπικοινωνιών και η οικία φροντιστή έχουν ενταχθεί, ήδη από το 2020, στο ΕΣΠΑ και προβλέπεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχουν ανάδοχο για το έργο συντήρησης και αποκατάστασης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αποκατάστασή τους θα γίνει με την μέθοδο μελέτης κατασκευής και ότι την ευθύνη την έχει η Υπηρεσία Συντήρησης Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής.
Σε ό,τι αφορά τα κτήρια Φρουράς Τάφων, Προσωπικού, Διευθυντηρίου και Δασονομείου, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι οι μελέτες ξεκινούν αμέσως. Ειδικά για το κτήριο του Διευθυντηρίου ανέφερε ότι έχει δοθεί ήδη η σχετική εντολή να ξεκινήσει η μελέτη, με αυτεπιστασία, στα πλαίσια της δυνατότητας που έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Υπηρεσίες του να εκτελούν και να υλοποιούν μελέτες με αυτεπιστασία και μάλιστα σε ήδη τρέχουσα αυτεπιστασία. Υπολογίζεται ότι οι μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021-αρχές του 2022. Η χρηματοδότηση τους είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.
Πάντα κατά την Υπουργό, στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2021, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλοντος, έχουν ενταχθεί οι μελέτες οι οποίες είναι σε εξέλιξη για τα δίκτυα και τις υποδομές του κτήματος και έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι πόροι και για τα έργα αυτά. Στις υποδομές εντάσσονται η αποχέτευση, η ύδρευση με μελέτη συστηματική η οποία εκτελείται από την ΕΥΔΑΠ, ο βιολογικός καθαρισμός, αλλά και η πυροπροστασία-πυρόσβεση. Οι πόροι για τις υποδομές έχουν ενταχθεί στο έργο, το οποίο έχει εγκριθεί ήδη από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι της τάξεως των 20.000.000€.
Η υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι σε κάθε κτήριο, στο οποίο γίνονται μελέτες ή οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε φάση δημοπράτησης, προβλέπεται μηχανολογική μελέτη η οποία συμπεριλαμβάνει πυρανίχνευση και πυρόσβεση (κανονάκια, κρουνούς κ.λπ.). Το ίδιο ισχύει και για το κτήριο των μαγειρείων, για το οποίο έχει ήδη αναδειχθεί ανάδοχος και η εγκατάστασή του προβλέπεται να γίνει μέσα στο δεύτερο 15ημερο του Αυγούστου.
Τι έγινε με τα κοντέινερ
«Τα 100.000 αντικείμενα που δέχονται τη φροντίδα, τη συντήρηση, την καταγραφή βρίσκονται σε κοντέινερ στο χώρο του κτήματος», είπε η κα. Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «το 2020 και 2021 ο αριθμός των αντικειμένων αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με αυτά που ξέραμε ότι υπάρχουν αλλά μέχρι τα τελευταία δυο χρόνια ήταν στοιβαγμένα μέσα σε κτήρια που έπρεπε να αδειάσουν για να καταγραφούν τα αντικείμενα αλλά και να μελετηθούν τα κτήρια για να μπουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης».
Η ίδια ανέφερε ότι «τα κοντέινερ έμειναν άθικτα από τη φωτιά» και ότι «το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε δυο οικίσκους δίπλα στα ανάκτορα. Ο ένας κατεστράφη μερικώς και ο άλλος ολοσχερώς. Αυτός που καταστράφηκε ολοσχερώς περιείχε αντικείμενα που σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης. Το υλικό είχε ήδη αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης και τα αντικείμενα που είχαν κριθεί σημαντικά είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους. Υπήρχε κάποια οικοσκευή, μαγειρικά σκεύη, μια ραπτομηχανή, προστατευτικά τζακιών (που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα) έντυπα και βιβλία που δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα και μέρος της κάβας».
Κλείνοντας τόνισε ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα ανάληψης ευθύνης αν είχαν γίνει πραγματικές ζημιές, τονίζοντας και πάλι ότι «ζημιές δεν έγιναν». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αξιολογούν τους υπουργούς».