Τι κρύβεται πίσω από την καλή επιδημιολογική εικόνα του Σαββάτου
18/09/2021Σημεία βελτίωσης ή σταθεροποίησης δείχνει να παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να είναι αμείωτος. Η βελτίωση κρίνεται ουσιαστικά μόνον από τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και την μικρή μείωση των νέων διασωληνώσεων που έχει χρειασθεί να γίνουν την τελευταία εβδομάδα. Επίσης από τον δείκτη θετικότητας στα τεστ, που σε πολλές περιοχές μειώθηκε σημαντικά, κάτι που οφείλεται και στα πολλά εσφαλμένα αποτελέσματα των self test.
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο όλα τα στοιχεία ακολουθούσαν μια σταθερά ανοδική πορεία σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Στα τέλη Αυγούστου οι ασθενείς που κρινόταν απαραίτητο να εισαχθούν για νοσηλεία κάθε μέρα σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας, ήταν από 260-280 ασθενείς. Το τελευταίο δεκαήμερο όμως φαίνεται μια μικρή μείωση και εισάγονται από180 έως 210. Επίσης, ενώ οι διασωληνώσεις ακολουθούσαν κι αυτές μια έντονα ανοδική πορεία, την συνεχίζουν μεν, αλλά ήπια. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο γίνονταν μόλις 12 νέες διασωληνώσεις την εβδομάδα, ενώ τον Αύγουστο έφθασαν να υπερδεκαπλασιασθούν και, συγκεκριμένα έφθασαν τις 162 εβδομαδιαίως.
Την τρέχουσα εβδομάδα ήταν 139 οι νέες διασωληνώσεις που απαιτήθηκε να γίνουν για να διασωθεί η ζωή βαριά ασθενούς. Εντούτοις ο αριθμός των νεκρών δυστυχώς παραμένει μεγάλος κάθε μέρα. Σήμερα αναφέρθηκαν 37 θάνατοι, χθες 39, προχθές 42. Τον Ιούλιο καταγράφονταν λιγότεροι από δέκα θάνατοι την ημέρα και τον Αύγουστο ο αριθμός διπλασιάσθηκε φθάνοντας του 20 ημερησίως.
Τον Σεπτέμβριο άρχισαν πλέον να πεθαίνουν 30-40 άνθρωποι καθημερινά. Αριθμό νεκρών εμβολιασθέντων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, γιατί δεν ανακοινώνεται επισήμως, πέραν δύο θανάτων που έγιναν γνωστοί από δημοσιογράφους. Όμως η κυβέρνηση ανακοινώνει πλέον πόσοι πλήρως εμβολιασθέντες είναι διασωληνωμένοι. Από τους 328 που είναι σήμερα διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι 28 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Η “μαγική εικόνα”
Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε σημαντικά τις τελευταίες μέρες, στο 1,8%, κάτι που η κυβέρνηση βιάζεται να αποδώσει στην «αναμενόμενη ύφεση της πανδημίας», παρότι (επιστημονικά, αλλά και με βάση την κοινή λογική) όσο μπαίνουμε στο χειμώνα μόνο ύφεση δεν μπορεί να αναμένεται. Η μείωση στο δείκτη θετικότητας οφείλεται και στα ψευδώς θετικά self test, που έγιναν κατά εκατοντάδες χιλιάδες για τους 1.400.000 μαθητές. Όπως και πέρσι, δηλαδή, το 90% των θετικών self test τεστ, αποδεικνύεται τελικά με rapid test ή PCR (μοριακό έλεγχο) ότι ήταν στην πραγματικότητα αρνητικό.
Η πολιτεία υπερηφανεύεται ότι φέρνουν αποτέλεσμα τα πολλά τεστ που κάνει, στην ουσία όμως απλώς διεκπεραιώνει αναγκαστικά την επιβεβαίωση ή μη των self test που βγήκαν θετικά για το μαθητόκοσμο. Με το 90% από αυτά αρνητικά όπως και πέρσι, τα εν τω συνόλω αρνητικά “αυγατίζουν” στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων και δημιουργείται η πλασματική εικόνα της ύφεσης.
Όμως όλα αυτά τα τεστ των τελευταίων ημερών ήταν προληπτικά και όχι τεστ στενών επαφών ή ύποπτων συμπτωμάτων, όπως τα προηγούμενα που γίνονταν όλο τον Σεπτέμβριο. Κατά συνέπεια, ο απόλυτος αριθμός και ο δείκτης είναι όντως μικρότερος από ό,τι στις αρχές του Σεπτέμβρη, όμως στην ουσία δεν συγκρίνονται δύο ομοιογενείς ομάδες, ώστε η σύγκριση των μέσων όρων και των ποσοστών να ευσταθεί και να ισχυροποιεί την εκτίμηση ότι η πανδημία ειδικά στην Ελλάδα μπήκε αίφνης σε ύφεση, χωρίς καν να έχει αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων.
Πολλά ΜΕΓΑ κέντρα εμβολιασμού είναι σχεδόν άδεια, τρία έκλεισαν, και σε κάποια μικρότερα πηγαίνουν πλέον για εμβολιασμό 10-20 άνθρωποι όλοι κι όλοι από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ σε κάποια πηγαίνουν όλη μέρα μόλις πέντε-έξι. Ακόμα κι αν εμβολιασθούν πολλοί μέσα στο Σεπτέμβρη, για να αποφύγουν τα επί πληρωμή rapid test ή τις αναστολές εργασίας, το ποσοστό των ενηλίκων εμβολιασμένων στη χώρα δεν θα αλλάξει σε κρίσιμο επίπεδο.
Tι έπαιξε ρόλο
Στη μείωση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία ίσως να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται διαρκώς στην επικινδυνότητα της κατάστασης και, ίσως, ο κόσμος άρχισε να προσέχει περισσότερο, καθώς φοβάται και το άνοιγμα των σχολείων. Όμως είναι πολύ πιθανότερο να έπαιξε ρόλο και η αλλαγή του καιρού, το τέλος του μεγάλου τουριστικού κύματος και του έντονου συγχρωτισμού σε beach bar και σε καράβια ή σε αυτοσχέδια πάρτι στις παραλίες, εστίες που μετέδιδαν τη λοίμωξη και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Πιθανόν να έπαιξε κάποιο ρόλο και η κυβερνητική σύσταση «κάντε τεστ μόλις γυρίσετε από τις διακοπές». Τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και η μη είσοδός τους σε κλειστούς χώρους δεν μπορεί να επέδρασαν στην σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, γιατί όσον αφορά στην εστίαση και τους κλειστούς χώρους ουσιαστικά δεν έχουν αρχίσει ακόμη καλά-καλά να εφαρμόζονται.
Το μόνο που άρχισε να εφαρμόζεται, αλλά και πάλι δεν μπορεί να έφερε την σταθεροποίηση τόσο γρήγορα, είναι τα δύο rapid test που απαιτούνται εβδομαδιαίας από ανεμβολίαστους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους. Σε 10-20 μέρες θα φανεί ο αντίκτυπος από το άνοιγμα των σχολείων και λίγο αργότερα το αποτέλεσμα του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, καθώς προς το παρόν ο καιρός είναι καλοκαιρινός και ο κόσμος κινείται σε ανοιχτούς χώρους για την ψυχαγωγία του.