Ανοίγει δρόμο για τον Ζέντερ η παραίτηση Λάσετ;
07/10/2021Έτοιμος να παραμερίσει τις δικές του φιλοδοξίες δήλωσε ο μεγάλος χαμένος των γερμανικών εκλογών Άρμιν Λάσετ, την παραίτηση του οποίου από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ο υποψήφιος για την καγκελαρία Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός φέρεται ότι έκανε τις σχετικές δηλώσεις σε διάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης στην οποία μετέχουν το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές.
«Αν αυτό γίνεται καλύτερα με άλλους, τότε ευχαρίστως. Προέχει ο στόχος και μετά το πρόσωπο» είπε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), αναφερόμενος σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης τύπου “Τζαμάικα”. Με την συμμετοχή δηλαδή των Χριστανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων.
Ο Λάσετ φέρεται ότι ανακοίνωσε στη διάσκεψη και μια νέα σύνθεση για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, σε προσεχές συνέδριο του κόμματος, η οποία περιλαμβάνει αλλαγές από την κορυφή έως τις επιτροπές. Τόνισε επίσης ότι το κόμμα δεν χρειάζεται πλέον διαμάχες μεταξύ των προσώπων, αλλά μια κοινή συναινετική πρόταση.
Τα παρατάει ο Λάσετ
Μιλώντας πάντως για τις επαφές που έχουν γίνει ήδη με τους Πράσινους την Κυριακή και τους Φιλελεύθερους την Τρίτη, ανέφερε ότι η Χριστιανική Ένωση πήγε πολύ καλά προετοιμασμένη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι υπήρξαν διαρροές, αν και υπερθεμάτισε της προοπτικής για τον σχηματισμό κυβέρνησης “Τζαμάικα”, καλώντας το κόμμα να είναι σε ετοιμότητα και να μην προσβάλλει κανέναν από τους συνομιλητές του.
Οι εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο το σενάριο που είχε κυκλοφορήσει τις πρώτες ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές, το οποίο ήθελε τον ηγέτη των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών να παροτρύνεται, από κύκλους και των δύο κομμάτων που μετέχουν στην Χριστιανική Ένωση, να προτείνει εκείνος στους Πράσινους και στο Φιλελεύθερο Κόμμα τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση συνασπισμoύ “Τζαμάικα”. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις έφερναν αποτέλεσμα, ο Μάρκους Ζέντερ θα διεκδικούσε την εκλογή του στην καγκελαρία.
Των εξελίξεων αυτών προηγήθηκε η εκτίμηση της Μέρκελ, από τη Ρώμη όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ότι η Γερμανία θα έχει κυβέρνηση πιο γρήγορα από ό,τι μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017. Η Μέρκελ, όμως, έστω και εμμέσως, εκτίμησε παραλλήλως ότι διάδοχός της θα είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σoλτς.
Τον “άδειασε” η Μέρκελ
Έτσι, όταν ρωτήθηκε για τις παρατηρήσεις του Σοσιαλδημοκράτη πολιτικού σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η απάντησή της ήταν ότι «ο ίδιος ο Σολτς θα μπορεί να τοποθετηθεί, μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία συνασπισμού για τη νέα κυβέρνηση». Η απάντηση της Μέρκελ θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ένα πρώτης τάξεως “άδειασμα”, του υποψηφίου που η ίδια πρότεινε και στήριξε ως διάδοχό της στο κόμμα. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη στάση του Λάσετ μετά τις εκλογές, όχιμόνον για την προαναγγελία επαφών με άλλα κόμματα, αλλά και γι το γεγονός ότι περίμενε να συγχαρεί πρώτα η Μέρκελ τον Σολτς και μετά να το κάνει και ο ίδιος.
Σήμερα, πάντως, έγιναν και οι πρώτες τριμερείς συνομιλίες των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, από τις οποίες, σε αντίθεση με τις συναντήσεις του Λάσετ με τα αντίστοιχα κόμματα, δεν υπήρξε καμία διαρροή. Τα τρία κόμματα είχαν διαβεβαιώσει, άλλωστε, ότι οι συνομιλίες είναι στη φάση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προϋπόθεση της οποίας είναι η τήρηση του απορρήτου.
Και αυτές οι συνομιλίες όμως, παρότι ως τριμερείς είναι πιο προχωρημένες από εκείνες των Χριστιανοδημοκρατών, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμη διερευνητικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό υπαινίχθηκε και ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο οποίος είναι ο πιο ομιλητικός και κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Προσερχόμενος σε αυτήν την πρώτη συνάντηση ο Μπόργιανς επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες παραμένουν “προκαταρκτικές διερευνητικές”, αφού παρά το καλό προαίσθημά του, σημείωσε ότι «τώρα πρέπει να εξετάσουμε τα διάφορα θέματα ένα προς ένα και μετά θα δούμε».