Πότε βλέπει το τέλος της πανδημίας ο διακεκριμένος καθηγητής Χρηστάκης
11/10/2021Ο διακεκριμένος στις ΗΠΑ καθηγητής Κοινωνιολογίας της Ιατρικής Νίκολας Χρηστάκης αναγορεύθηκε προχθές σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχε σήμερα σε εκδήλωση με τίτλο “Ιατρική, Φιλοσοφική, και Οικονομική διάσταση μιας Πανδημίας”. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας, αλλά στο «τέλος της αρχής της».
Αναφέρθηκε κυρίως στα απόνερα της πανδημίας. Όπως είπε και σε συνέντευξή του για κάθε έναν νεκρό, πρέπει η κοινωνία να υπολογίζει πέντε άτομα που θα ζήσουν μεν, αλλά με σοβαρές βλάβες σε διάφορα ζωτικά όργανα. Τον απασχολούν δηλαδή οι μακροχρόνιες συνέπειες της νόσου και το κόστος της πανδημίας στην ποιότητα ζωής όσων επιβιώνουν είτε από βαριά νόσο, είτε και από ηπιότερη.
Παρομοίασε την πανδημία με ένα τσουνάμι, που κατά την γνώμη του πέρασε μεν η πρώτη φάση του, αλλά ακόμα τα νερά τραβιώνται και η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού, καθώς οι μεταλλάξεις δυστυχώς παρατείνουν την ζωή του ιού και το πανδημικό κύμα. Εκτιμά ότι θα πρέπει κανονικά, αν πράγματι κάποιος επιδιώκει συλλογική ανοσία, να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 85-90% του πληθυσμού. Αν δεν υπήρχαν οι μεταλλάξεις, θα αρκούσε ίσως χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, όπως είπε.
Ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης χωρίζει την πανδημία σε φάσεις. Η πρώτη είναι η φάση που ζούμε ακόμη, του επιδημιολογικού συναγερμού, που θα συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά τη γνώμη μου δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής».
Για να αναφερθεί κάποιος στο τέλος της πανδημίας, θα πρέπει κατά τη γνώμη του να έχει είτε εμβολιασθεί είτε νοσήσει πάνω από το 85% του πληθυσμού. Θα περάσουμε στη δεύτερη φάση της πανδημίας μέσα στο 2022, εκτιμά. «Στη δεύτερη φάση, από το 2022 έως περίπου το 2024, θα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε όσα άφησε πίσω της η πανδημία. Θα πρέπει να φροντίσουμε όσους επιβίωσαν αλλά κουβαλούν πλέον σοβαρά προβλήματα υγείας… Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το πόλεμο τώρα. Αλλά για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να εμβολιάζονταν όλοι. Αν αρρωστήσεις από κορονοϊό έχεις πιθανότητες 1% να πεθάνεις. Αν εμβολιαστείς έχεις ένα εκατομμύριο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνεις. Δεν βλέπω το λόγο να μην κάνει κάποιος το εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο», είπε.
Αφοσιωμένος στην ψυχανάλυση
Στο κατωτέρω βίντεο ακούγεται ο ίδιος, δυστυχώς στα αγγλικά, επειδή όπως είπε δεν θέλει «να αποτολμήσει ορολογίες και λάθη στα ελληνικά», με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να τον παρακολουθήσει εύκολα. Όμως ο κακός ήχος δεν βοηθά να ακουστούν ούτε καν όσοι μιλούν ελληνικά, όπως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας που επίσης συμμετείχε στην εκδήλωση.
Ο πατέρας του Νίκολα Χρηστάκη ήταν φυσικός και γνώρισε ως φοιτητής στις ΗΠΑ την μελλοντική σύζυγό του που σπούδαζε για να γίνει δασκάλα. Τελικά αφοσιώθηκαν και οι δύο στην ψυχανάλυση. Ο Νίκολας Χρηστάκης γεννήθηκε στις ΗΠΑ, ήρθε για λίγα χρόνια στην Ελλάδα με τους γονείς του, αλλά ξαναγύρισαν οικογενειακώς στις ΗΠΑ όταν ήταν εφτά ετών.
Το 1995, ο Χρηστάκης ξεκίνησε την καριέρα του ως επίκουρος καθηγητής στα Τμήματα Κοινωνιολογίας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Το 2001 έγινε καθηγητής Κοινωνιολογίας, αλλά και Ιατρικής. Μετά το Πανεπιστήμιο του Σικάγου εντάχθηκε στο Χάρβαρντ, ως καθηγητής Ιατρικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Υγείας και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή. Το 2013 πήγε στο Γέηλ, όπου κατέχει θέσεις στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, της Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, της Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής.